Haber
2010-08-07 07:21:39
Toplu Sözlesmeye de Toplumsal Sözlesmeye de ‘Evet’

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, 12 Eylül’de oylanacak Anayasa Degisikligi Paketi’nin millete karsin kendisini ayri- calikli görenlerle, millet iradesini savunanlari ortaya çikaracagini söyledi.

 

Gündogdu, Istanbul Büyük- sehir Belediyesi Topkapi Sosyal Tesisleri’nde düzen- lenen “Toplu Sözlesmeye de, Toplumsal Sözlesmeye de Evet” konulu basin toplantisinda, referandumda neden ‘Evet’ oyu kullanacaklarini açikladi. Gündogdu, emegin ve özgürlüklerin topyekûn saygin olmasi, demokratiklesmenin önündeki mevzuat engelinin kaldirilmasi için darbecilere karsi duracaklarini ifade etti.

 

Memur-Sen olarak, ‘Evet’ kampanyasini Mardin’den baslattiklarini hatirlatan Ahmet Gündogdu, bu çalismalarina Kizilcahamam’da gerçeklestirdikleri Il Temsilcileri Toplantisi’yla hiz verdiklerini belirtti.

 

“Toplu sözlesmeye de, toplumsal sözlesmeye de referandumda evet” ve  “12 Eylül’ü darbeyle kirlettiler, ‘Evet’le temizleyecegiz” yazan afislerle kampanyanin sürecegini ifade eden Gündogdu, “Biz 12 Eylül’ün magdurlari olarak 12 Eylül’ün zulmüne ugramis bir halk olarak gereken cevabi sandikta verecegiz, topyekûn yeni anayasanin yolunu açacagiz. Referandum günü 82 Anayasasi’nin magduru veya yeni degisikliklerden faydalanacak olan memur, subay, kadin, engelli, gazi, hakim, savci, davali, davaci tüm kesimler sandiga gidecek ve ‘evet’ diyecekler” dedi.

 

Elitler, Ayricalikli Konumlarini Kaybetmek Istemiyor

Türkiye’de bugüne kadar görülmemis bir degisim yasandigini kaydeden Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Toplum mühendisleri, Meclis’teki projesiz muhalefet partileri, ihtilalci gelenekten gelen militer elitlerin olusturdugu bir grubun ayricalikli konumlarini yitirmemek için, Anadolu insaninin sosyal, siyasi, kültürel ve ekonomik özgürlügüne karsi sürdüregeldikleri savasin postmodern biçimiyle karsi karsiyayiz.”

 

Bürokratik oligarsinin, milli iradeye dayanarak gelisen demokrasiyi kabullenemediginin altini çizen Ahmet Gündogdu, bu zihniyetin, toplumun kendi kendini idare etme gibi bir ehliyete ve dirayete sahip olamayacagi düsüncesinde oldugunu dile getirdi.

 

Vatandasin; vergisini ödeyen, askerligini yapan, gerekirse bu seçkinlerin hayat haklarini garanti altina almak için sehit olan ancak siyasi hayatta söz sahibi olmayan bir konuma itildigini ifade eden Gündogdu, bütün bunlara karsin seçkinlerin de cumhuriyet, demokrasi, siyaset ve toplum mühendisliginin kendi tekellerinde oldugu gibi sapkin bir düsünce içinde oldugunu vurguladi.

 

Demokratik hak ve özgürlüklerin belli siniflarin tekelinde olmayacagina dair bilincin, kendini seçkin olarak adlandiranlari rahatsiz ettigini belirten Gündogdu, “Bu zihniyet, ülkeyi bir korku ve yasaklar imparatorluguna dönüstürmüstür. Insan hak ve hürriyetlerinin korunmasina yönelik olarak bir degisim yasanmaktadir. Türkiye’de degisime direnen zihniyete göre ülkenin kan gölüne dönüsmesinin hiçbir önemi yoktur; hatta yüzlerce, binlerce vatan evladi sehit olabilir, yeter ki sahip olduklari ayricaliklara zarar gelmesin” seklinde konustu.

 

Anayasa Degisikligi Milli Bir Kazanç

12 Eylül’de yapilacak referandumun, bir partinin hanesine kazanç girecek diye baltalamaya kalkismanin akil ve izanla bagdasmadigini dile getiren Gündogdu, “Asil kazanacak olan, milletin kendisidir. Bu yüzden referandumda ‘evet’ demeye mecburuz. 12 Eylül’den sonra ‘yeni ve sivil bir anayasa’ için daha genis çapli bir mücadelenin içinde olacagiz. Aydinlik bir Türkiye’nin yolunu açacagiz, geriye dönmemek için, hep ileriye gitmek için, çocuklarimizin gelecegi için, Türkiye’nin gelecegi için güçlü bir kararlilikla ‘Evet’ diyecegiz” ifadelerini kullandi.

 

Anayasa degisikliginin AK Parti’nin teklifiyle yasalastigina bakilmamasi halinde, her sosyal demokratin ‘evet’ diyecegine dikkat çeken Gündogdu, “Maalesef ülkemizde anayasa yapana göre pozisyon aliniyor, içerigine bakilmiyor. Dün 12 Eylülcülerden hesap sorulsun diye bas bas bagiranlar, bugün anayasa degisikligi gerçeklestiginde 12 Eylülcülerden hesap sorulamayacak diyorlar. O zaman sormazlar mi; niçin 12 Eylülcülerden hesap sorulsun diye yillardir kamuoyunu mesgul ettiniz? Peki, siz nasil hesap sormayi planliyordunuz? Onlar gibi darbe yaparak mi? Darbelere, darbecilere, yargisiz infaz yapanlara, 12 Eylül öncesi halklari birbirine düsürüp kirdiranlara, Maras’ta, Çorum’da Alevi-Sünni çatismasi çikaranlara, TIT’e, kontrgerillaya, Gladyo’ya, JITEM’e, her türlü çetelere hesap sorma vakti gelmedi mi?” diye sordu.

 

Sendikal Hak ve Özgürlükler Gelisiyor

Degisikligin gerçeklesmesi halinde, sendikal özgürlüklerin genisleyecegini vurgulayan Ahmet Gündogdu, kamu çalisanlarinin kazanimlarini su sekilde açikladi: “Memur maaslarinin artisinin önü açiliyor. Bu yil, anayasa degisikligi millet tarafindan onaylandiginda son kez toplu görüsme masasina oturmus olacagiz. Simdiye kadar kararlarinin baglayiciligi olmayan Uzlastirma Kurulu, anayasa degisikligiyle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu olarak yeniden yapilandirilacak ve bu Kurul’un kararlari kesin olacak. Artik hükümetlerle anlasirsak, atilan imzalar kesin olacak. Anlasamazsak, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun verdigi karar kesin olacak.”

 

“Anayasa degisikligi, toplumun birçok kesimine yeni kazançlar saglamaktadir” diyen Gündogdu, bu hususlari ise, “Degisikliklerle; isadamlarinin yurtdisina çikisina kolaylik geliyor. Ekonomik ve Sosyal Konsey Anayasa’ya giriyor. Isçi sendikalarinda grev hakkina getirilen kisitlamalar kaldiriliyor. Grev esnasinda meydana gelen olaylardan sendikanin sorumlu olacagina yönelik hüküm anayasadan çikariliyor. Siyasi amaçli grev ve lokavt faaliyetlerine iliskin yasaklar da kaldirilarak çalisanlar lehine iyilestirmeye gidiliyor. Bunun yanisira memurlar ve diger kamu görevlilerine verilen uyarma ve kinama cezalari yargi denetimine açiliyor. Ayrimciliga tabi tutulduguna inananlar, AIHM yerine Anayasa Mahkemesi’ne basvurabilecek” seklinde açikladi.

 

Antidemokratik Yargi Kararlari Alinamayacak

Yapilacak degisiklikle, Anayasa Mahkemesi’nin antidemokratik karar almasinin zorlasacagina isaret eden Gündogdu, Kamu Denetçiligi ile de mahkemeye gitmeden kamu ile birey arasindaki ihtilafa çözüm yolu açildigini bildirdi.

 

Anayasa degisikligine ‘Evet’ demek için birçok sebep oldugunu söyleyen Ahmet Gündogdu, “12 Eylül darbecilerine yargilanma yolu açiliyor. Ordudan atilan askere yargi yolu getiriliyor. Kisisel verileri korumaya alan anayasa paketi ile fislemeler tarih olacak. Darbecilerin sivil mahkemelerde yargilanmasi düzenleniyor. Yüksek yargidaki vesayetçi anlayis sona eriyor. 13 bin hakim ve savciya söz hakki doguyor. Yargitay, Danistay ve HSYK’da çalisan 250 hakim ve savci arasinda top çevirme isi sona eriyor. HSYK-Yüksek Yargi paslasmasi bitiyor, kapali kast sistemine son veriliyor. Meslekten atilan hakim ve savciya yargida hak arama yolu veriliyor. Ikili yargi sistemine son veriliyor. Asker demokratik rejime karsi suç islese, darbe plani yapsa, askeri mahkemede yargilaniyordu, simdi sivil mahkemelerde yargilanacak. Askeri hakimler emir komuta zincirinden kurtuluyor, hakimlik teminati geliyor. Yerindelik denetimi engelleniyor” degerlendirmesinde bulundu.

 

Memurlara grev hakki verilmemesinin ve siyaset yasaginin devam etmesinin Anayasa paketinin eksik noktalari oldugunu ifade eden Gündogdu, referandumdan sonra Anayasa’nin tamamen degistirilmesini isteyeceklerini kaydetti.

 

Toplantiya, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Saglik-Sen Genel Baskani Mahmut Kaçar, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreteri ve Enerji-Bir-Sen Genel Baskani H. Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Büro Memur-Sen Genel Baskani Yusuf Yazgan, Memur-Sen Genel Basin ve Halkla Iliskiler Sekreteri Halit Ortaköy, Memur-Sen Genel Egitim ve Dis Iliskiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Diyanet-Sen Genel Baskani Mehmet Bayraktutar, Toç Bir-Sen Genel Baskani Günay Kaya, Ulastirma Memur-Sen Genel Baskani H. Ibrahim Kütük, Birlik Haber-Sen Genel Baskani Ali Erdogan, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas, bagli sendikalarin Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Memur-Sen Istanbul Il Temsilcisi ve 3 No’lu Sube Baskanimiz Ahmet Yurtman ile sendikalarin Sube baskanlari katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen