Haber
2009-08-22 07:19:37
Toplu Sözlesmeye Ilk Adim

2009 toplu görüsmelerinin dördüncü turu sona erdi. Toplanti sonrasi açiklama yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Gündogdu, Devlet Bakani Hayati Yazici’nin grevli toplu sözlesme taleplerine yönelik açiklamalarinin, ileriye dönük ümitlerini artirdigini söyledi.

 

Gündogdu, kamu çalisanlarina  toplu sözlesme ve grev hakki taninmasi talebine iliskin, Sayin Bakan’in, ‘burada bir zaruret var, bir düzenleme yapmak gerekiyor, bu düzenlemeyi yapalim’ iradesini ileriye dönük ümitlerimizi artirici bir adim olarak görüyoruz” dedi.

 

Basbakanlik Merkez Bina’da gerçeklestirilen toplu görüsmelerin dördüncü turunun ardindan yaptigi açiklamada, toplu sözlesme ve grev hakkiyla ilgili oldukça verimli, gelecege iliskin ümitlerini artiran bir çalisma yaptiklarini ifade eden Gündogdu, “Toplu sözlesme ve grev hakki talebimize yönelik ilk hedefimizin birinci asamasi gündeme aldirmakti, bu gerçeklesti. Ikinci asamasi mutabakat metninde yer almasi ve yol haritasinin bu masada çizilmesiydi, buna dair de söz aldik. 2010 yili baslarinda ortak bir çalistay karari aldik. Üçüncü asama ise, 2010 Agustosu’nda toplu sözlesme yapmak, insallah bunu da gerçeklestiririz” seklinde konustu.

 

Sayin Bakan’in, ‘mutabakat metninde bu talebin yürürlüge girmesine, uygulanabilirligine dair yer verelim, ancak mutabakat metninde yer verilme biçimini de ilgili bakanlarla görüselim’ seklinde bir iyi niyet, diyalog yaklasimi var” diyen Gündogdu, söyle konustu: “Bu konunun, masada bugün çözülmeyecegini biliyoruz. Dolayisiyla konunun tüm teferruatlariyla çalismasini yapip, ilgili düzenlemeyi gerçeklestirmek üzere bir konsensüs olustu.”

 

Toplu sözlesme talebine sicak yaklasim olmazsa digerlerinin hiçbir anlaminin olmayacagini söylediklerini hatirlatan Gündogdu, bugünkü yaklasimin sicak oldugunu, ümitlerini artirdigini kaydetti.

 

Kurumlarin konuyla ilgili birlikte çalismasinin önemini bildiklerini ifade eden Gündogdu, “Önemsedigimiz sey; ILO, AB  kulagimizi çektiginde is yapmak degil, ülkemize, halkimiza, çalisanlara gerekli oldugu için kendimiz yapalim istemistik. Bu çalisma anlayisinin yürürlüge girecegine dair inancimiz, kanaatimiz artmistir” diye konustu.

 

Gündogdu, basin mensuplarinin sorulari üzerine, çalistayin gelecek yilin Ocak ayinda gerçeklestirilmesi konusunda uzlastiklarini bildirdi. Türkiye’deki demokratiklesme ihtiyacinin çalisma hayatina da yansitilmasi düsüncesinde olduklarini dile getiren Gündogdu, sunlari söyledi:

“Sayin Bakan’in, ‘evet burada bir zaruret var, bir düzenleme yapmak gerekiyor, bütün talepler bunu gösteriyor, bu düzenlemeyi yapalim’ iradesini, ileriye dönük ümitlerimizi artirici bir adim olarak görüyoruz. Toplu görüsme düzeni, çalisanlarin haklarini korumak için yeterli degil. Masada degil, yasada sorun var. Yasanin sorunu çözülürse, masada çalisanlarin hakkini daha rahat aramamiz saglanacak diye düsünüyoruz.”

 

‘Mali ve Sosyal Haklar’in ele alinacagi toplu görüsmelerin 5. turu 25 Agustos Sali günü, 6. turu ise 29 Agustos Cumartesi günü yapilacak.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen