Haber
2011-10-02 07:28:18
Toplu Sözlesmeyi Saglayacak Degisiklik Çalismalarinda Sona Yaklasildi

Memur sendikalari konfederasyonlari ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik baskanliginda yürütülen, kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakkini saglayacak yasal degisiklik çalismalarinda sona yaklasildi.

 

Önceki gün bakanlikta yapilan toplantida, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapisi, toplu sözlesmeye imza atacak taraflarla, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na itiraz yetkisi konularinda anlasma saglanamadi. Anlasilamayan hususlarla ilgili olarak, Pazartesi günü teknik heyetlerin son öneri ve görüslerini yazili olarak bakanliga vermesinin ardindan, Sali günü Bakan Çelik baskanliginda yapilacak toplantida uzlasma saglanmasi için çalisilacak.

 

Görüsmeleri degerlendiren Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, birçok konuda anlasma sagladiklarini, anlasilamayan hususlarla ilgili olarak da Sali günü tekrar bir araya geleceklerini söyledi.

 

Toplu sözlesmenin anlam kazanmasi için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapisinin önemli oldugunu ifade eden Gündogdu, “Toplu sözlesme masasinda anlasamadigimiz zaman, son sözü söyleyecek olan kurum, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu. Bu kurul, bagimsiz olmaz, kamu agirlikli bir kurum olursa toplu görüsme sürecini sürdürmüs oluruz. O zaman son sözü Bakanlar Kurulu söylüyordu, simdi de kamunun belirledigi bir kurum söyleyecek. Bunun için Memur-Sen olarak, biz Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 11 kisiden olusmasini istiyoruz. 2’si yetkili konfederasyon, birer kisi de diger konfederasyonlardan olmak üzere memur sendikalarindan 4 temsilci, kamu isveren kurulundan 4 temsilci, çalisma ekonomisi ve hayati üzerine çalismis iki akademisyen ile Danistay veya Yargitay’dan da bir baskan olmasini öneriyoruz” dedi.

 

Anlasilamayan konulardan birisinin de imza yetkisi konusu oldugunu belirten Gündogdu, toplu sözlesmede anlasmaya imza atan veya anlasma saglanamamasi halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na itiraz edecek konfederasyonun en çok üyeye sahip konfederasyon olmasi gerektigini kaydederek, “Geçmiste yetkisini paylasmayanlar, bugün ‘geçmisi unutalim’ diyorlar. Geçmiste yetkili konfederasyonu nasil Resmi Gazete’de yayimlanan üye sayilari belirlemisse, bugün de aynisi olmalidir. Ancak, biz bir adim daha atarak, katilimciligi artirmak için, toplu sözlesme masasinda imza atilmasina veya itiraz edilmesine karar verecek bir kurul olusturulmasini önerdik. Bu kurulda, yetkili konfederasyona yetkisinden dolayi 2 üye; her 100 bin üyeye bir temsilci olacak sekilde, her konfederasyonun üye sayisina bagli bir oranda temsilci göndermesini ve çogunlugun aldigi kararin geçerli olmasini önerdik. Hizmet kolu toplu sözlesmesinde ise, her hizmet kolunun toplu sözlesmesinde, yetkili sendikaya yetkili olmasindan dolayi 2; en çok üyeye sahip olmasindan dolayi da 2 olmak üzere 4, ikinci en çok üyeye sahip sendikaya 2, üçüncü sendikaya ise 1 temsilci hakki verilmelidir. Yine ayni sekilde çogunlugun karari hem bagitlamada hem de itirazda geçerli olmalidir” seklinde konustu.

 

Gündogdu, kamu çalisanlarini ilgilendiren tüm mali ve sosyal haklarin genel toplu sözlesme masasinin konusu olarak tespit edildigini sözlerine ekledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen