Haber
2011-01-04 06:22:16
Torba Kanun Tasarisi’nin Yasalasmasi Halinde Sözlesmeli Ögretmenler Damga Vergisini Geri Alabilecekler

Sözlesmeli üyelerimizden, top- lu görüsmelerde alinan karara ragmen, sözlesme imzaladik- larinda, sözlesmelerinden Damga Vergisi’nin alindigi yö- nünde çok sayida mail ve telefon almaktayiz.

 

Sözlesmelerden Damga Vergisi alinip alinmayacagi yönünde bilgi talebinde bulunan üye- lerimizi bilgilendirmek amaciyla bir açiklama yapma geregi duyulmustur.

 

657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamindaki sözlesmeli ögretmenlerden, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle sözlesmelerini yenilediklerinde, sözlesmelerinden Damga Vergisi alinmaktadir. 2010 yili Toplu Görüsmeleri’nde Konfederasyonumuz Memur-Sen’in talebi olarak toplu görüsme masasina tasinan ve görüsmeler sonucunda Memur-Sen ile Kamu Isveren Kurulu arasinda imzalanan mutabakat metninde, “Sözlesmeli personelin sözlesmelerinden alinan Damga Vergisi’nin kaldirilmasi ya da kurum tarafindan karsilanmasi” ifadesine yer verilmisti. Bu karar geregi, sözlesmeli personelin sözlesmelerinden Damga Vergisi alinmamasi yönünde Torba Kanun Tasarisi’na bir madde eklenmis, bu madde TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon’da kabul edilerek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüsülmeye devam edilmis ve Torba Kanun Tasarisi’na 70. madde olarak eklenmisti.

 

Bu maddenin, 1/7/1964 tarihli ve 488 sayili Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayili tablonun “V-Kurumlarla Ilgili Kagitlar” baslikli kisminin sonuna, “25. Kamu kurum ve kuruluslarinin merkez ve tasra teskilati ile döner sermaye isletmelerinin kadrolarinda ve sözlesmeli personel pozisyonlarinda istihdam edilen sözlesmeli personel ile yapilan hizmet sözlesmeleri” bendi eklenmesiyle, sözlesmeli personelin istihdamina esas sözlesmelerinden Damga Vergisi alinmamasi yönünde çalisma baslatilmistir.

 

Tasarinin yasalasmasiyla birlikte, sözlesmeli personelin imzaladiklari sözlesmeden Damga Vergisi tahsili uygulamasi kaldirilacaktir.

 

Bu kanunun tasarisinin yürürlük maddesinde ise, 70. maddenin 01/01/2011 tarihinde yürürlüge girecegini belirtilerek, 1 Ocak 2011 itibariyle imzalanan sözlesmelerden Damga Vergisi alinmamasi esas alinmistir.

 

Torba Kanun Tasarisi’nin yasalasmasi halinde, yasanin yürürlük tarihi olan 01/01/2011 tarihinde, sözlesmelerden alinan Damga Vergisi yersiz vergi hükmünde olacagindan, sözlesmeli personelden alinan verginin iade edilmesi gerekecek ve yasalasma sürecinden sonra imzalanacak sözlesmelerden de Damga Vergisi alinmayacaktir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen