Haber
2009-11-23 06:20:03
Türkiye Bulusmamiz Antalya’da Gerçeklesti

Genisletilmis 4. Teskilat Isti- sare Toplantimizi, 20-22 Kasim’da Antalya’da ger- çeklestirdik. Türkiye’nin 81 ilinden ve yaklasik 900 ilçesinden 3 bin teskilat yöneticimizin katildigi toplan- tinin açilisinda konusan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, toplantiya Türkiye’nin dogu- sundan, batisindan, kuze- yinden, güneyinden genis bir katilim oldugunu belirterek, bunun Egitim-Bir-Sen’in ‘saglam bir zemine’ oturdugunun göstergesi oldugunu söyledi.

 

2010 Bütçesi Beklentilerimizi Karsilamaktan Uzaktir

2009 yili toplu görüsmelerinde Kamu Isveren Kurulu tarafindan taleplerinin kabul edilmedigini ifade eden Gündogdu, Uzlastirma Kurulu’nun kendi taleplerini aynen hükümete yansitmasinin da bir tavir degisikligi saglamadigini kaydetti. Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“2010 Yili Bütçe Kanun Tasarisi, basta kamu görevlileri olmak üzere dar ve sabit gelirlilerin beklentilerini karsilamaktan uzaktir. 2008’de hissedilmeye baslayan, 2009 yilinda ise makro ve mikro ekonomik verilerin bütününde etkileri daha fazla görülen ekonomik krizin faturasi kamu çalisanlarina kesilmektedir. Iktidar, maalesef kamu görevlilerine orta vadeli mali programda 2010 yili için belirledigi yüzde 5,3’lük enflasyon rakamini bile çok görmüstür ancak buna karsilik sayilari yüzlerle sinirli is adamlarina kriz paketleri adi altinda 54,3 milyar TL, faiz giderleri olarak da 56,7 milyar TL kaynak ayirabilmektedir. Ekonomi büyürken de, küçülürken de sermaye kesimi kazanmaya devam etmektedir.”

 

Saglikta katilim payi uygulamasiyla saglik kurumuna basvurmanin, reçete yazdirmanin ve eczaneye gitmenin ücrete tabi hale geldigine dikkat çeken Gündogdu, bu durumun ‘katilim payi’ degil, saglik sisteminin parali hale dönüstürülmesi anlamina geldigini vurguladi.

 

Toplu Sözlesme ve Grev Hakki Istiyoruz

Yetkili konfederasyon olarak 2010 yilinda toplu sözlesme imzalama istek ve kararliliginda olduklarini anlatan Gündogdu, “Hükümetin, kamu görevlilerinin özlemle bekledigi toplu sözlesme ve grev hakkini vererek memur açilimi baslatmasini ve siyaset yasagini kaldirarak bu açilimi sürdürmesini bekliyoruz. Aksi takdirde toplu sözlesme ve grev hakkimizi alincaya kadar eylemlerimizi sürdürecegimizi ve bir mesafe alinamamasi durumunda da 2010 toplu sözlesme masasina oturmayacagimizi bir kez daha deklare ediyoruz” seklinde konustu.

 

En Büyük Özlemimiz Demokratiklesmedir

Ahmet Gündogdu, Türkiye’de bir taraftan memurun beklentilerinin iskalandigini ama diger yandan da demokratiklesme adina, normallesme adina ‘demokratik açilim’, ‘Alevi açilimi’ gibi, ‘katsayi dayatmasinin kaldirilmasi’ gibi güzel seylerin de oldugunu ifade etti.

 

Yillardir sorunlarin çözülmek yerine halinin altina süpürüldügünü dile getiren Gündogdu, söyle konustu: “Türkiye’nin en önemli sorunu demokratiklesememesi, en büyük özlemi ise demokratiklesmedir. Demokratiklesmenin önünde darbeler var, millet iradesini tokatlama anlayislari var. 1961’de, 70’de, 80’de, 28 Subat sürecinde, 2007’de e-muhtira’da ve en son islak imzayla bunu gördük. Artik demokrasinin islatilmasini asla kabul etmiyoruz.”

 

 

Daha Çok Özgürlük Daha Çok Demokrasi Daha Çok Kalkinma Için Terörün Sona Ermesine Katkida Bulunmaliyiz

Demokratiklesmenin önündeki en önemli engelin 12 Eylül darbesi sonrasi çikarilan Anayasa ve yasalar oldugunu belirten Gündogdu, Cumhuriyeti cumhurdan koruma telasini, ‘cumhura göbegini kasiyan adam’ muamelesi yapilmasini tasvip etmediklerini kaydederek, konusmasini söyle sürdürdü:

“Egitim-Bir-Sen ailesi olarak, sol tarafimizdan teröre destek vererek rant elde edilmesini, sag tarafimizdan terörün olusturdugu sehitlik acisindan rant elde edilmeye çalisilarak, ayakta kalma anlayisini sagliksiz bulduk. Bugün de diyoruz ki, kandan rant elde edenlerin bu oyuncaklarini ellerinden alalim. Irklari tokusturarak, irklarda kalite arayisina düsmeden, Çanakkale ruhunu inanç degerlerimizdeki kardeslik bilinciyle birlestirerek, insanlik ailesinin birer ferdi olarak daha çok özgürlük, daha çok demokrasi, daha çok kalkinma ve daha çok hukuk anlayisiyla terörün sona ermesine katkida bulunmamiz lazim.”

 

Egitimde Ciddi Adimlar Atilmalidir

Açilimlarin konusuldugu bir dönemde, en öncelikli sorunlarimizdan biri olan egitim konusunda da ciddi adimlarin atilmasini beklediklerinin altini çizen Gündogdu, “Günümüzde egitimde bir reforma ihtiyaç bulunmaktadir. Bugünkü egitim sistemimiz, ne yazik ki, kaliteli insan yetistirmeye degil, sinavlara ögrenci hazirlamaya dönük bir çabayi yansitmaktadir. Amaç, hayata hazirlik degil, sinavlara hazirlik haline gelmistir. Egitimin felsefesi yeniden olusturulmali, din ögretiminin önündeki engeller kaldirilmali, tek tip insan yetistirme yanlisindan vazgeçilmelidir. En temel insan haklarindan biri olan kadinlarin egitim ve çalisma hayatina katilmasi, ülkemizde 21. yüzyila yakismayan uygulamalarla engellenmektedir. Inancinin geregini; düsüncesi ve yasayisi yaninda giyimine de yansitan kizlarimizin özgürlüklerinin okul kapilarinda son bulmasi, milletimizin hak etmedigi bir tablodur. Girmeye çalistigimiz Avrupa Birligi ülkelerinde bile basörtülüler milletvekili olarak parlamentoya girerken, ülkemizde hala çalisma hayati ve egitimde kadinlara yönelik ayrimcilik yapiliyor olmasinin mantikli bir izahi olamaz. Bu utançtan biran evvel kurtulmamiz için çagdisi yasaklara son verilmelidir” diye konustu.

 

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu’nun konusmasindan sonra Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci birer selamlama konusmasi yaptilar.

 

Programin ögleden sonraki bölümünde Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Sube baskanlari ile Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz ise Sube sekreterleri ve Ilçe temsilcileriyle ayri salonlarda biraraya gelerek istisarede bulundular.

 

Katilimcilar, aksam yemeginin ardindan Grup Genç konserini dinlediler.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen