Haber
2010-12-21 06:22:07
Türkiye Bulusmamizin Dördüncüsü Kizilcahamam’da Gerçeklesti

Sube Yönetim Kurullari 4. Istisare Toplantisi Kizilcahamam’da ya- pildi. Genel Disiplin ve Denetleme kurullari, Sube baskanlari ve Yönetim Kurulu üyeleri, Sube Denetleme ve Disiplin Kurulu baskanlarinin katilimiyla gerçek- lesen toplantida konusan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Egitim-Bir-Sen’in açik ara yetkili olmak mecburiyetinde oldugunu ifade ederek, “Toplu görüsme kazanimlarimiz, toplu sözlesmeyi söke söke almamiz, referandum sonucu, yeni Anayasa beklentileri, milletimizin ve dünya mazlumlarinin bizden beklentisi bunu gerektiriyor” dedi.

 

Temel Hak ve Özgürlüklerden Yana Tarafiz

Üyelerinin, ülkenin ve insanligin gelecegini dert edinerek sendikacilik yaptiklarini belirten Gündogdu, “Çerçevesini devletin çizdigi sendikaciliga da, çerçevesi devlete karsi çizilen sendikaciliga da karsiyiz. Sendikalarin tarafsiz olmasi önemlidir. Biz, ancak temel hak ve özgürlükler, emek söz konusu olunca tarafiz” seklinde konustu.

 

Icazetli Demokrasiden Kurtulmaliyiz

“Devlet bizim devletimiz, zaman zaman devlet adina hükmeden bürokratik oligarsi basta olmak üzere her türlü vesayete karsiyiz” diyen Gündogdu, bundan sonra da her türlü vesayete karsi olmaya devam edeceklerini kaydederek, “Icazetli demokrasiden kurtulmaliyiz” ifadesini kullandi.

 

Sendikaciligin; örgütlenme, toplu pazarlik ve sivil toplum boyutlari oldugunu anlatan Gündogdu, sendikaciligin sivil toplum boyutunu mükemmel sekilde yaptiklarini dile getirerek, söyle konustu:

“Israil’in Filistinlilere uyguladigi baski ve zulüm karsisinda alanlara çikarak, zalimlere lanet yagdirdik, Çin zulmüne maruz kalan Dogu Türkistanlilari unutmadik, sel felaketine ugrayan Pakistan’a yardim kampanyalari düzenleyerek destek olduk. Ortak Akil Hareketi mitingleriyle ‘Hakimiyet kayitsiz sartsiz milletindir’ dedik. Referandumda, ‘evet’ çikmasi için yogun bir mücadele verdik. Anayasa Degisikligi Paketi’nin yüzde 58 oyla kabul edilmesinde Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in katkisi büyük olmustur. Bu ve benzeri eylem ve etkinliklerimizle sivil toplumun yüz aki olduk.”

 

Referandum Turnusol Kagidi Görevi Yapti

Referandumun en önemli islevinin turnusol kagidi görevi yapmasi oldugunu, herkesin referandumda rengini belli ettigini vurgulayan Ahmet Gündogdu, toplu sözlesme hakkinin Anayasa Degisikligi Paketi’nde yer almasini sagladiklarini, toplu sözlesme hakkinin yer almamasi durumunda paketin çok eksik kalacagini dile getirdiklerini kaydetti.

 

Toplu Görüsmelerde 9 Yilin En Iyi Sonucunu Aldik

Son toplu görüsmelere de deginen Gündogdu, 9 yilin en iyi sonucunu aldiklarini ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Toplu görüsme sonucunda yüzde 4+4 zam, çalismayan es için yapilan aile yardiminda yüzde 8’lik artisa ilave yillik bazda 40 TL artis sagladik. Asil önemlisi, sözlesmeli personelin de bu yardimdan yararlanacak olmasi. Onlarin ayliklarinda 1 Ocak 2011’den itibaren 110 TL’lik ilave bir artis olacak, 1 Temmuz 2011’de ise bu artis yaklasik 140 TL’ye ulasacak. 2008 yilinda üzerinde mutabakata varilan, 2009 ve 2010 yillarinda herhangi bir artis yapilmayan ek ödemelerde; 2011 Ocak’tan geçerli olmak üzere 80 TL artis yaptirdik. Toplu görüsme ikramiyesinin yeniden hayata geçirilmesini ve böylece 3 ayda bir sendika üyesi kamu görevlilerine 45 TL ikramiye ödenmesini sagladik. Milli Egitim Bakanligi çalisanlarinin (hizmetli, memur, teknisyen vb.) görev tanimlarinin yapilmasini, bu personelin atama ve yer degistirme islemlerinin düzenlenmesi konusunda bir çalisma yapilmasini da karara bagladik.”

 

 

Toplu görüsmelerde sözlesmeli personel ile ilgili birçok önemli kararin da alindigini belirten Gündogdu, “Sözlesmeli personele es durumu özrüne dayali yer degistirme hakki verilmesi, sözlesmeli personelin yöneticilik yapabilmesi, sözlesmeli personel pozisyonlarinin iptal edilmesi durumunda, bu personelin diger sözlesmeli personel pozisyonlarina yerlestirilmesinde objektif sistem kurulmasi, ilk defa sözlesmeli personel aliminin söz konusu olmasi durumunda, öncelikle kurum içi ilana çikilarak bos pozisyonlarin kurum içinden doldurulmasi akabinde bosalan pozisyonlar için disaridan personel alimi yoluna gidilmesi, sözlesmeli personele sürekli görev yollugu ödenmesi konusunda çalisma yapilmasi, sözlesmeli personelden sözlesme ücreti damga vergisi alinmamasi ya da bunun kurum tarafindan karsilanmasi gibi kamu görevlilerini memnun eden, sözlesmeli personelin de kadroya geçme umudunu artiran talep ve konularin mutabakat metninde yer almasini sagladik” diye konustu.

 

 

Sura’da En Önemsedigimiz Konulardan Biri ‘Kesintili Egitim’di

18. Milli Egitim Surasi’nda yaptiklari çalismalar hakkinda da bilgi veren Gündogdu, Sura’da, ögretmen istihdaminda kadrolu, sözlesmeli, ücretli, vekil ögretmenlik gibi farkli uygulamalara son verilerek tüm ögretmenlerin kadrolu olarak istihdaminin saglanmasi, mevcut sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesi, ögretmen açigini kapatmak için 150 bin kadrolu ögretmen atamasi yapilmasi, zorunlu hizmet alanlarindaki egitim kurumlarinda görev yapan egitim çalisanlarina zorunlu bölge hizmet tazminati ödenmesi için karar aldirdiklarini vurgulayarak, Milli Güvenlik dersine brans ögretmenlerinin girmesi yönündeki önerilerinin benimsendigini bildirdi.

 

 

Sura’da en önemsedikleri konularin basinda ‘kesintili egitim’in geldigini ifade eden Gündogdu, ‘egitim sürelerinin; 1 yil okul öncesi egitim,  4 yil temel egitim,  4 yil yönlendirme ve ortaögretime hazirlik egitimi, 4 yil ortaögretim olmak üzere zorunlu egitimin 13 yil olacak sekilde düzenlenmesi’ne iliskin önergelerinin kabul edildigini kaydetti.

 

Ahmet Gündogdu, ‘Ögretmenlerin 5 yilda bir psiko-teknik testten geçirilmesi’ önerisinin kabul edilmemesini saglayarak, ögretmenleri ‘psiko-teknik testten geçirilme’ ayibindan kurtardiklarini dile getirdi.

 

Gündogdu, ‘Egitim çalisanlarina ödenmekte olan ek ders ücretlerinin 12 TL’ye çikarilmasi’nin yani sira birbirinden önemli onlarca kararin alinmasini sagladiklarini anlatti.

 

 

Hukuki Dayanagi Olmayan Basörtüsü Yasagina Son Verilmelidir

Temel hak ve özgürlüklerin kesintiye ugratilmamasini, egitimde firsat esitligini, inanç ve düsünceyi ifade hürriyetini önemsediklerini vurgulayan Gündogdu, inanci geregi basini örten kizlarin üniversite kapilarindan geri çevrilmesinin insan hakki ihlali oldugunu belirtti. Basörtülülerin egitim hakkindan yoksun birakilmalarinin hukuki hiçbir dayanaginin olmadigini ifade eden Gündogdu, “Keyfi olarak uygulanan basörtüsü yasagina son verilmelidir. Basörtüsü üniversitelerde serbest olmali ve basörtüsüyle üniversiteyi bitiren kizlarimiz kamuda da çalisabilmelidir” dedi.

 

‘Laiklik elden gidiyor’ yaygarasiyla Türkiye’de yasaklanan basörtüsünün laikligin besigi Fransa’da serbest olduguna dikkat çeken Gündogdu, “Burada hadleri bildirilenler Belçika parlamentosunda ayakta alkislandilar. Ülke olarak bu ayiptan kurtulmaliyiz” diyerek, basörtüsünün Meclis’te de serbest olmasi gerektigini sözlerine ekledi.

 

 

Daha sonra 7 farkli salonda devam eden toplantilarda Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Sube baskanlariyla istisarelerde bulunurken; Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Sube sekreterleriyle; Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, Sube Denetleme baskanlari ve Sube Mali sekreterleriyle; Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Sube Teskilatlanma sekreterleriyle; Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Sube Basin Yayin sekreterleriyle; Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas, Sube Egitim ve Sosyal Isler sekreterleriyle; Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, Sube Disiplin Kurulu baskanlari ve Sube Mevzuat ve Toplu Görüsme sekreterleriyle bir araya gelerek, sekreterya olarak yaptiklari çalismalar hakkinda katilimcilari bilgilendirdiler, yapilmasi gerekenler konusunda görüs alisverisinde bulundular.

 

Toplantida, ayrica bir ‘siir dinletisi’ programi ve konferans da düzenlendi. Saban Abak, Irfan Coskun, Arif Bük, Bekir Sirin, Fuat Arpa ve Yunus Özdemir, katilimcilara siir ziyafeti sunarken; Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Egitim Bilimleri Enstitüsü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Turan, “21. Yüzyilda Egitim ve Liderlik” konulu bir konferans verdi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen