Haber
2011-01-20 06:22:24
Türkiye Için Utanç Verici Bir Karardir

2010 Akademik Personel ve Lisansüstü Egitimi Giris Sinavi (ALES) sonbahar dönemi kilavuzundaki kilik kiyafetle ilgili düzenlemelerin Danistay 8. Dairesi tarafindan yürüt- mesinin “fiziksel teshiste sorun olabilir” gerekçesiyle durdu- rulmasi ve böylece basörtülü adaylarin sinavlara girisinin engellenmesi, demokratik- lesme adimlarinin ardi ardina atildigi bir Türkiye’ye yakismamaktadir.

 

Bu kararin ortaya çikardigi sorun ilk degildir. Antidemokratik uygulamalarla sürekli tekrarlarini yasadigimiz, ideolojik saplantilarla dokunmus “akil örtüsü” sorunu yasayan zihniyetin ürettigi benzer sorunlari 28 Subat süreci ile birlikte yasamaya basladik. Biz, milletimizin ve özellikle de basörtülü kizlarimizin bizzat yasadiklari bu sorunun 12 Eylül referandumuyla sona erecegine inanmistik. Görünen o ki, söz konusu davayi açanlar da, davayi karara baglayanlar da referandumda “Evet” diyen milletten ve degerlerinden rahatsizdir. Oysa onlar da biliyorlar ki, inanci geregi basini örten kadin ve genç kizlarimiz, sorunun kaynagi degil, magdurudur. Ancak ideolojik saplantilariyla “aklini örtenler” arasinda yer almalari nedeniyle bunu kabul ve ifade edemiyorlar. Ayni nedenle basörtüsü özgürlügünü ihlal etmeye devam ediyorlar.

 

Bu kararin alinmasina neden olan davayi açanlar, 1960 darbesinin dogurdugu, 1980 darbesinin besledigi, 28 Subat’in dinamiklestirdigi yapilarin toplum mühendisligi yapma çabasini gestapo mantigiyla devam ettiriyorlar. Asil üzücü olan ise, hakki, hakkaniyeti ve adaleti korumasi ve tesis etmesi gereken yarginin ve yargi mensuplarinin, kararlariyla bu gestapo mantigini makul bulmasidir.

 

Dünyanin hemen hemen tüm ülkelerinde sinava basörtüsü ile giriliyor ve bir güvenlik sorunu, endisesi yasanmiyorken, Danistay 8. Dairesi tarafindan “fiziksel teshiste sorun olabilir” ve “sinav güvenligi açisindan olumsuz sonuçlar dogurabilir” gerekçeleriyle basi açik fotograf çektirme ve basi açik sinava katilma dayatmasi üretilmesi hukuki açidan garabet teskil etmenin yaninda fiili açidan da aklin kabul sinirlarinin disindadir. Bu gerekçeyi mutlak dogru kabul edersek, Genelkurmay Baskani’ndan erine kadar Silahli Kuvvetlerimizdeki bütün personelin sapkasini yasaklamak, hatta devrim kanunlari arasinda sayilan ve halen korunan Sapka Kanunu’nu güvenlik gerekçesiyle yürürlükten kaldirmak zorundayiz. Ne de olsa sapka da bas örtüyor.

 

Yargi mensuplarinin görevi, 2010 Akademik Personel ve Lisansüstü Egitimi Giris Sinavi’nda (ALES) basörtülü kizlarimizin “niyetlerini okumak” degil, onlarin “okuma niyetlerini korumak”tir. Yüksekögrenim gören kizlarimizin baslarini açtirmak için çaba gösterenleri, yüksekögrenim gençligimizin ufkunu açmak için çaba göstermeye davet ediyoruz. Basörtülü kizlarimiza baski uygulamak için “ikna odasi” olusturanlara, milletimizin 12 Eylül’de insan hak ve özgürlükleri açisindan yeni bir ders verdigini tekrar hatirlatmakta fayda görüyoruz. Danistay’i millete ragmen degil, millet ve milletin degerleri adina karar vermeye davet ediyoruz.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen