Haber
2012-08-17 07:31:38
Üç Kilavuza Üç Dava

Milli Egitim Bakanligi’nin 2012 yili Il Içi Yer Degisikligi, Iller Arasi Yer Degisikligi ve Özür Durumuna Bagli Yer Degisikligi Kilavuzlarinda yer alan ögretmenleri magdur eden keyfi uygulamalarin iptali için dava açtik.

Milli Egitim Bakanligi 2012 Ögretmenlerin Il Içi Yer Degistirme Kilavuzunun “A. Genel Açiklamalar” baslikli bölümünün 7’nci maddesinin;  “B. Basvurular” baslikli bölümünün 2’nci maddesinde yer alan “15 Eylül” ibaresinin; “B. Basvurular” baslikli 4’üncü maddesinde yer alan “hariç olmak üzere” ibaresinin; “B. Basvurular” baslikli bölümünün 8’nci maddesinin;  “B. Basvurular” baslikli 17’nci maddesinde yer alan “hariç” ibaresinin; “C. Tercihler” baslikli bölümünün 1’inci maddesinde yer alan “en fazla 5 (bes)” ibaresinin ve  “C. Tercihler” baslikli bölümünün 2’nci maddesinin yürütmesinin durdurulmasi ve devaminda iptalini talep ettik.

Ayni sekilde Milli Egitim Bakanligi 2012 Ögretmenlerin Iller Arasi Yer Degistirme Kilavuzunun “1. Genel Açiklamalar” baslikli bölümünün 1.3. maddesinde yer alan “15 Eylül tarihi itibariyle” ibaresinin;  “1. Genel Açiklamalar” baslikli bölümünün 1.4. maddesinde yer alan “bulundugu ilde çalismalari gereken üç yillik sürenin hesabinda 15 Eylül tarihi” ibaresinin; “1. Genel Açiklamalar” baslikli bölümünün 1.12. maddesinin (c) bendinde yer alan “adayligi kaldirilmis olanlar” ibaresinin; “1. Genel Açiklamalar” baslikli bölümünün 1.13. maddesinin; “2. Basvurular” baslikli bölümünün 2.1. maddesinde yer alan “15 Eylül tarihi itibariyla” ibaresinin ve “3. Tercihler” baslikli bölümünün 3.2. maddesinin yürütmesinin durdurulmasi ve devaminda iptalini talep ettik.

Yine 2012 yili Ögretmenlerin Özür Durumuna Bagli Yer Degistirme Kilavuzunun “1. Genel Açiklamalar”” baslikli madde 1.1.’de ögretmenlerin es, saglik, genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli özür durumlari disinda “ögrenim durumu özrüne yer verilmemesine iliskin eksik düzenlemenin ve ögretmenlerin es, saglik, genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli yer degistirmelerinde “il emri” uygulamasina yer verilmemesine iliskin eksik düzenlemenin öncelikle yürütmesinin durdurulmasi ve devaminda iptaline karar verilmesini talep ettik.

Gerek 652 sayili KHK’nin 37’nci maddesinde gerekse Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginde il içi ve iller arasi yer degistirme talebinde bulunabilmek için adaylarda aranan, bulunduklari egitim kurumlarinda çalismis olmak zorunda olduklari asgari 3 (üç) yillik sürenin hesabinda hangi tarihin baz alinacagina dair bir hüküm bulunmamaktadir.

Davali bakanlik daha önceki tarihlerde ögretmen atamalarini Temmuz ve Agustos aylari itibariyle gerçeklestirip tebligat ve göreve baslama gibi islemler 1 Eylül tarihinden evvel kesinlestiginden daha önceki kilavuzlarda yer alan 3 yillik sürenin tespitinde 30 Agustos tarihinin baz alinmasi hükmünün fiili bir gerekçesi mevcut idi. Ancak dava konusu edilen kilavuzlarda yer alan 15 Eylül ibaresinin hiçbir hukuki veya fiili gerekçesi mevcut degildir.

Yine il içi ve iller arasi yer degistirme kilavuzlarinda 657 sayili Kanun’un 4/B maddesi kapsaminda sözlesmeli ögretmen olarak görev yapiyor iken hiçbir ön sart aranmaksizin 632 sayili KHK hükümleri geregi kadroya geçirilenlerle yine sözlesmeli ögretmen olarak görev yapiyor iken KPSS puan sonucuna göre ilk atama suretiyle ögretmenlik kadrolarina atananlar arasinda ayrim yapiliyor olmasi esitlik ve hukuk devleti ilkesine aykiridir. Bu türden bir ayrimin dayanagi ne 652 sayili KHK’nin 37’nci maddesinde ne de yönetmelikte mevcut degildir.

Il içi yer degistirme basvurusunda bulunanlarin iller arasi yer degistirme isteminde bulunamayacaklari hükmü de 652 sayili KHK ve Yönetmelik hükümlerine aykiridir.

Il içi ve iller arasi yer degisikligi Kilavuzlarinda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmenlerinden Ilkögretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi Bölümü mezunu olanlarin, ilkokullar ile ortaokullari tercih edebilecekleri öngörülmüstür. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenliginin içerigi ve pedagojik fonksiyonlari geregi diger pek çok alanda oldugu gibi ilkögretim ve ortaögretim seklinde ayrima tabi tutulmasinin fiili ve pedagojik gerekçelerinin mevcut olmadigi, nitekim Talim ve Terbiye Kurulu'nun 07.07.2009 tarih ve 80 sayili kararin 9’uncu maddesinde “Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi” alani, ilkögretim ve ortaögretimde ortak alan olarak düzenlendigi dikkate alindiginda kilavuzlarda yer alan düzenlemenin, sadece ilkokul ve ortaokullari kapsamasi ortaögretim kurumlarini kapsamamis olmasinin, hukuka ve esaslarin 9’uncu maddesine aykiri oldugu asikârdir.

Özür Durumuna Bagli Yer Degistirme Kilavuzunda özür durumu, saglik özrü, es durumu, genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli olarak özür durumu ile sinirli tutulmus; ögrenim durumu özrü, özür durumuna bagli yer degisikliginin kapsami disinda tutulmustur. Oysaki 652 sayili Milli Egitim Bakanligi’nin Teskilat ve Görevleri Hakkindaki Kanun Hükmündeki Kararnamede ve Milli Egitim Bakanligi Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginde yer alan ‘özür grubu’ ifadesi; saglik, es ve ögrenim durumu özürlerini kapsamaktadir. Ögretmenlerin daha iyi yetismeleri, bilgi ve birikimlerini artirmalari ve mesleki kariyerleri açisindan yüksek lisansin ne denli önem arz ettigi ortadadir. Böyle bir durumda 652 sayili KHK ve yönetmelikte ‘ögrenim durumu özrü’ne yer verilmesine ragmen kilavuzda bu yönde bir hükme yer verilmemesi hak ihlali teskil etmektedir.

Daha önceki yillarda Milli Egitim Bakanligi’nca ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degisikliginde herhangi bir egitim kurumuna atanamayan ögretmenler, özürlerinin bulundugu illerde mevcut bir egitim kurumuna atanmak üzere il emrine verilmekte idiler. Bu yila kadar uygulanan bu düzenlemeye kilavuzda yer verilmemis; bu nedenle özür durumuna bagli yer degisikliginde özrünün bulundugu ilde açik gösterilen egitim kurumlarina atanamayan ögretmenlerin il emri uygulamasi olmadigi için yer degisiklikleri gerçeklesememektedir. Il emri uygulamasinin kaldirilmasi nedeniyle olusacak magduriyet nedeniyle kilavuzdaki bu eksik düzenleme de dava konusu edilmistir.

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen