Haber
2011-12-01 06:28:46
Ülkemiz Bir Ayiptan Daha Kurtuldu

YÖK’ün, Danistay’in daha önce üç kere iptal ettigi katsayi adaletsizligini ortadan kaldirmis olmasi, ülkemizi bir ayiptan daha kurtarmistir.

Egitim-Bir-Sen olarak, yillardir sürdürdügümüz katsayi ayibinin ortadan kaldirilmasi yönündeki talep ve mücadelemizin karsilik bulmasi, ülkemiz ve sendikamiz adina hayirli ve gurur verici bir gelismedir. Karar, egitimin prangalari olarak adlandirdigimiz kisitlamalarin bu ülkenin kaderi olmamasi adina mutluluk verici olmustur. Egitimde firsat esitligini ortadan kaldiran ve mesleki egitimi katleden “katsayi” uygulamasi, egitime direktifle giydirilmis bir deli gömlegidir. YÖK’ün bu konuda devam edegelen yanlisi ortadan kaldiran kararini geç kalmis ama dogru bir karar olarak degerlendiriyoruz. Ülkemiz, 28 Subat sürecinin egitimdeki vesayeti olan katsayi ayibindan kurtulmustur. Katsayi uygulamasi, o günden bu yana egitimcilerin vicdaninda yer bulmayan bir konuydu. Katsayi bariyerinin kaldirilip 28 Subat’la egitime giydirilen deli gömlegine iliskin düzenlemenin yapilmis olmasi, milletimiz adina bizleri son derece sevindirmistir. Alinan kararla egitimde firsat esitligi tekrar saglanmistir.

Egitimde elestiri alan konularin en basinda gelen uygulamanin olumlu sonuçlarina dair bir tek veri bulunmamaktadir. Olumsuz sonuçlarina dair kamuoyunda, basta Egitim-Bir-Sen olmak üzere, sivil toplum kuruluslarindan, siyasetten, is ve meslek örgütlerinden, akademisyenlerden sesini yükseltmeyen kimse kalmamistir. Yillardir, imam hatip liselerini bitirme adina meslek liselerini cezalandirmaya yönelik adaletsiz katsayi uygulamasinin kaldirilmis olmasi, gelisen ekonomimize de büyük katki saglayacaktir. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” diye isadamlarinin gazete ilanlari, mesleki egitimin “SOS” vermesi nedeniyle gelmistir. Mesleki egitimin gerilemesinin, üstün yetenekli ögrencilerin mesleki egitime yönelmemesinin temel nedeni, haksiz katsayi uygulamasi olmustur. 1999 yilindan beri mesleki ve teknik ortaögretim ögrencilerine uygulanan katsayi adaletsizligi, bu okullara ilginin azalmasina neden olmustur. 

Günümüzde meslek liseleri basarili ögrencilerin tercih odagi olmaktan tamamen çikmistir. Bu, çok vahim bir durumdur ve Türkiye sanayisinin giderek çikmaza dogru gitmesi anlamina gelmektedir. Bunun en önemli göstergesi, sanayide yeni buluslarin, diger bir deyisle, alinan patentlerin sayisidir. 2009 yilinda Türkiye’deki firmalar tarafindan Türk Patent Enstitüsü’ne 2 bin 588 patent basvurusu yapilmis ve 456 patent alinmistir. 2008 yilinda ABD’nin patent ofisine basvuru sayisi 495 bindir ve o yil 143 bin tescil alinmis olup digerlerinin süreçleri devam etmektedir. Bu rakamlar, sanayimizin nasil bir çikmazda oldugunun göstergesidir.

Umariz daha önceki katsayi çalismalarinda oldugu gibi, yine bir yargi engeliyle karsi karsiya kalmayiz. Bu tür girisimlerin ülkemize zarar verecegini artik herkes bilmeli ve her kesim, Türkiye’nin vesayetten kurtulmasinin önemli bir adimi olan katsayi esitsizliginin giderilmesini desteklemelidir. YÖK’ün bu noktada attigi olumlu adimi, 200 bini askin üyeye sahip, Türkiye’nin en büyük egitim sendikasi olarak sevinçle karsiliyoruz.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen