Haber
2010-01-28 06:20:25
Uluslararasi Demokrasi Kongresi Sonuç Bildirisi Açiklandi

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, Uluslararasi Demokrasi Kongresi’nden çikan en dikkat çekici sonucun, demokratik- lesme ve sivil anayasa oldugunu söyledi.

 

Gündogdu, tam ve kosulsuz demokrasinin bütün kurallari ve kurumlariyla tesisinin sadece hükümet tarafindan degil, kurum ayrimi olmaksizin herkesin ortak çabasiyla insa edilmesi gerektigini ifade etti.

 

Gündogdu, düzenledikleri Uluslararasi Demokrasi Kongresi’nden, ‘demokrasi, hemen simdi’ sonucunun çiktigini kaydetti.

 

Ahmet Gündogdu, kongreyi degerlendirmek ve sonuç bildirisini kamuoyu ile paylasmak için bir basin toplantisi düzenledi. Grand Rixos Otel’de düzenlenen basin toplantisinda konusan Gündogdu, 25-26 Ocak 2010 tarihlerinde gerçeklestirdikleri kongrede bilim, medya, siyaset ve sivil toplum temsilcilerinin, ülkemizin demokratiklesmesine dair görüs ve önerilerini dile getirdigini bildirdi.

 

Kongrede Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in da genis kapsamli bir konusma yaptigini hatirlatan Gündogdu, Türkiye’nin mevcut sorunlarinin demokratiklesmeyle çözüme kavusturulacaginin vurgulandigini belirtti. Demokratiklesme çabalarinin olumlu sonuçlanmasinda, “Yeni Anayasa”nin anahtar rolü üstlenecegi sonucunun da ortaya çiktigini anlatan Gündogdu, 9 oturum sonucu ortaya 10 maddelik bir sonuç bildirisi çiktigini açikladi.

 

Demokratiklesme Adimlari Hizlandirilmalidir

“Demokrasimizi genisletecek ve derinlestirecek, temel hak ve özgürlükler ile hukukun üstünlügünün esas alinmasini saglayacak demokratiklesme adimlari hizlandirilmali ve kararlilikla devam ettirilmelidir” diyen Gündogdu, TBMM ve hükümetin demokrasi ve bu baglamda bireysel hak ve özgürlükleri, bir tartisma alani olmaktan çikarmak amaciyla baslattigi reform ve demokratiklesme çalismalarini somutlastiracak gerekli yasal ve anayasal düzenlemeleri bir an önce yapmasini istedi.

 

Bin Yillik Desende Bir ve Beraberiz

Kongre oturumlarinda, “bin yillik desende bir ve beraberiz” söyleminin bütün katilimcilar tarafindan kabul gören bir bakis açisi oldugunu söyleyen Gündogdu, söz konusu anlayisin uygulamaya geçirilmesi için, öncelikli sorunun bireysel hak ve özgürlükleri güvence altina alacak düzenlemelerin Memur-Sen’in oldugu kadar, milletimizin de genel arzu ve beklentisi oldugunun altini çizdi.

 

Kongrede, Türkiye’nin demokratiklesme ve çagdaslasma yolculuguna, askeri darbe ürünü 1982 Anayasasi ile devam etmesinin mümkün olmadigi sonucunun çiktigini belirten Gündogdu, bunun için de daha özgür, daha demokratik ve daha çagdas Türkiye için acilen “sivil irade ve idare ürünü” yeni anayasaya ihtiyaç duyuldugunu vurguladi.

 

Kurumlar Kutsanmasin

Anayasal sistemin, ‘Egemenlik, kayitsiz sartsiz milletindir’ ilkesinin geregi olarak egemenlik yetkisinin sadece TBMM’ye ait oldugu gerçegi üzerine kurulmasi sonucunun da kongrede ortaya çikan sonuçlardan oldugunu dile getiren Gündogdu, kuvvetler ayriligi ilkesinin, yasama ve yürütme erkinin yetkilerini sinirlamanin gerekçesi olarak görülmemesi gerektigine dikkat çekti. Gündogdu, kurumlarin (MGK, YÖK, HSYK vb.) “Anayasal kurum” sifatiyla kutsanmasi garabetine de son verilmesini istedi.

 

Kongrede, din, dil, irk, cinsiyet ve benzeri ayrimlar yapilmaksizin insanlarimizin Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandasi olmasinin onurunu yasayacaklari bir vatandaslik tanimi yapilmasi sonucunun da çiktigini kaydeden Ahmet Gündogdu, bunun basarilmasi halinde, farkliliklarimizi gerginlik amaci yapmak isteyenlerin hayallerinin sona erecegini söyledi.

 

Toplu Sözlesme ve Grev Hakki Talepleri Karsilanmalidir

Kamu çalisanlarinin toplu sözlesme ve grev hakki kazanimi konusundaki konularin tartisildigi oturumda, TBMM ve hükümetten, ILO standartlarini zaman geçirmeden uygulamaya geçirmesi için gerekli düzenlemeleri hayata geçirmesi sonucu çiktigini ifade eden Gündogdu, bu kapsamda, kamu görevlileri ve sendikalarinin, toplu sözlesme ve grev hakkini fiilen kullanabilecekleri sendikal zemin taleplerinin gecikmeksizin karsilanmasi gerektigine dikkat çekti.

 

Kamu Görevlisine Siyaset Yasagi Kaldirilsin

Kamu görevlilerine siyaset yasaginin Türkiye açisindan büyük bir kayip oldugunu vurgulayan Gündogdu, kongrede bu yasagin kaldirilarak, kamu görevlilerinin birikimlerini ve deneyimlerini siyaset yoluyla milletin ve ülkenin hizmetine sunmasinin saglanmasi sonucunun çiktigini belirtti.

 

Egitimde Yasal Düzenleme ve Yapisal Reformlar Biran Önce Yapilmalidir

Gündogdu, egitimdeki sosyal adaletsizligin gelir dagilimindaki dengesizliklerden ve yasaklardan kaynaklandigi sonucunun da ortaya çiktigi kongrede, bunun giderilmesi için de egitimin her kademesinde sosyal adalet, firsat ve imkân esitliginin iyilestirilmesi ve basörtüsü yasaginin kaldirilmasi basta olmak üzere özgürlükçü yüksekögretim sistemi için gerekli yasal düzenleme ve yapisal reformlarin bir an önce yapilmasinin istendigine isaret etti.

 

Herkes Inancini Ögrenmekte Serbest Olmalidir

Din egitimi ve vicdan özgürlügünün Türkiye’de sürekli gündemi isgal eden bireysel hak ve özgürlükler baglaminda oldugunu ifade eden Gündogdu, kongrede, Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandasinin, herhangi bir din ve mezhep ayrimi yapilmadan, kendi inancini ögrenmekte ve yasamakta özgür olmasi sonucunun çiktigini bildirdi.

 

Gündogdu, kongrede ortaya çikan, milletimizin tam ve kosulsuz demokrasinin bütün kurallari ve kurumlariyla tesisi talebinin sadece hükümet tarafindan degil, ana muhalefet dahil diger siyasi partiler, yüksek yargi organlari, sivil toplum kuruluslari ve medya basta olmak üzere kisi ve kurum ayrimi olmaksizin herkesin ortak çabasiyla insa edilmesi gerektigini kaydetti.

 

Sonuçlar Kitaplastirilacak

Ahmet Gündogdu, Türkiye’nin en büyük memur sendikalari konfederasyonu olmanin sorumluluguyla gerçeklestirdikleri Uluslararasi Demokrasi Kongresi’nde ortaya konan görüsleri ve ulasilan sonuçlari kitap haline getirerek, toplumun bütün kesimleriyle paylasacaklarini sözlerine ekledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen