Haber
2010-01-27 05:49:03
Uluslararasi Demokrasi Kongresinde Konusan Basbakan Erdogan: Türkiye’nin Anayasa Sorunu Var

Basbakan Recep Tayyip Er- dogan, Türkiye’de bir anayasa sorunu oldugunu, herkesin kabul ettigi bu sorunun çözümü içinse kimsenin sorumluluk almadigini söyledi.

 

Konfederasyonumuz Memur-Sen’in düzenledigi Uluslararasi Demokrasi Kongresi’nin açi- lisinda konusan Basbakan Recep Tayyip Erdogan, kongreyi de bu açidan önemsedigini bildirdi.

 

Memur-Sen’in topluma ve insana yönelik çalismalarindan birini de Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminde ortak bir organizasyonla yaptiklarini hatirlatan Basbakan Erdogan, bugün aramizda olmayan Memur-Sen’in Kurucu Genel Baskani Mehmet Akif Inan’i rahmetle bir kez daha andigini ifade ederek, “Rahmetli Mehmet Akif Inan’la birlikte benim Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani oldugum dönemde ‘Yerel Yönetimler Semineri’ gerçeklestirdik. Simdiki Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu da o zaman bu çalismada yer almisti” dedi.

 

Konusmasinda gündemle ilgili konulara da deginen Erdogan, Türkiye’nin bir yandan çok hizli bir sekilde degisim ve dönüsüm yasarken, diger yandan bazi gündem maddelerini, bazi tartisma konularini bir türlü eskitemedigine ve asamadigina dikkat çekerek, söyle konustu:

“Neredeyse 100 yildir, hatta ondan daha fazla süredir bu ülke döne döne irtica kavramini tartisiyor. Laiklik kavraminin anlami, özü, hedefi amaci belliyken, yaklasik 100 yildir bizde tartisiliyor. Milli irade tartisma konusu yapilmak isteniyor. Sivil diktatörler, sivil fasizm gibi kavramlar gündemden bir türlü çikmiyor. Söyle bir altini karistirirsan altindan belli tipler çikiyor.”

 

“Bu ülkede anayasa sorunu var mi? Evet, var” diyen Basbakan Erdogan, “Burada hemfikiriz, aydinlar da hemfikir. Gelin Türkiye’ye yakisan anayasayi hep birlikte yapalim diyoruz. Hayir yapamayiz. Size de degistirtmeyiz diyorlar. Kürsüye çikan, eline mikrofon alan herkes demokrasi diyor, is uygulamaya gelince önünüze engeller çikiyor, bariyerler çikiyor. Türkiye’de ortalama 16 ayda bir hükümet kurulmus. Ziya Pasa’nin söyledigi gibi, ‘Sen herkesi kör, alemi sersem mi sanirsin.’ Bunlar kendileri unutuyor, herkesi de unuttu zannediyor” seklinde konustu.

 

Kitlelere Korku Empoze Ediliyor

Kitlelerin korkutuldugunu, kitlelere korku empoze edildigini kaydeden Erdogan, “Ülkemizin bir yerinde bu kara propagandanin etkisinde kalarak iktidar hakkinda farkli mülahazalara gidenler var. Korkutma ve çok ciddi bir istismar zemini üretiliyor. Statükonun can simidi olarak degisimin önünü kesmeye çalisiyorlar. Hangi meseleye el atmaya kalkarsaniz, önünüze korku tüccarlari çikiyor” diye konustu.

 

Yasama Organinin Yetkisine Müdahale Oldugunu Halk Görüyor

Türkiye’de eline mikrofonu alanin demokrasiden dem vurdugunu anlatan Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü: “Ülkemizde azinliklarin meseleleri var mi? var; ekonomik sorunlar var mi? var. Ayakbagi olan pek çok sorun alanlari var. Çözelim dediginiz zaman ortada hiç kimseyi bulamiyorsunuz. Peki, bu ülkede Anayasa sorunu var mi? Var. Bu noktada hemfikiriz. Gelin çözelim. Türkiye’ye yakisan bir anayasayi hep birlikte yapalim diyorsunuz. ‘Hayir biz yanasmayiz, sizi de yanastirmayiz’ diyorlar. Niye? Çünkü bir 367, 411 deneyimi yasandi. Çekiniyorlar. Çünkü bu ülkede yasama organinin yetkisine müdahalenin oldugunu görüyor halk. Bu sikinti veriyor. Statükoyla bu ülke nereye gidebilir. Degisime, dönüsüme her türlü yenilige direnerek bu ülke nereye ulasabilir. Kürsüye çikan, eline mikrofon alan herkes demokrasi diyor. Ama is bu noktaya geldiginde ortaya engeller, bariyerler çikiyor.”

 

Direksiyona Müdahale Etmek Istiyorlar

Kendilerinin yola çikarken yasaklarla, yolsuzlukla ve yoklukla mücadeleyi ortaya koyduklarini ve bunlarin yapilmasi için altyapinin gerekli oldugunu belirten Erdogan, “Biz direksiyondayiz, gaza basiyoruz ama birileri gelip frene basiyor, birileri gelip debriyaja basiyor, vitesi kucakliyor. Bir baskasi geliyor, direksiyona müdahale etmek istiyor. Çagdas demokrasilerde demokratik unsurlarin her birinin yeri, yetkisi, sorumlulugu bellidir ama sorunlarin üstüne gittigimizde statükoyla karsilasiyoruz. Degisime direnen bir anlayisla karsilasiyorsunuz” ifadelerini kullandi.

Basbakan Erdogan’in konusmasinda degindigi konular özetle su sekilde:

 

100 Yil Önce de Irtica Tartisiliyordu

“Neredeyse 100 yildan fazla zamandir bu ülke, döne döne irtica ve laiklik kavramini tartisiyor. Takiye, sivil vesayet gibi kavramlar belli periyotlarla ülkenin gündemine tasiniyor. Milli irade hâlâ tartisma konusu yapilmak isteniyor. Sivil fasizm gibi kavramlar gündemden hiç düsmüyor. Menderes’i idam sehpasina götüren 40 yil önceki mansetlerle bugünkü mansetler açisindan içerikte degisen bir sey yok. Ayip oluyor. Kendinize çeki-düzen verin. Bu millet bunlari yutmaz. Geçti bunlar.”

 

7 Yil Boyunca Ne Degisti?

“4.5 yil belediye baskanligi yaptim, ayni seyi söylediler. Otobüsler bölünecek, kadin erkek ayri yere oturtulacak dediler. Trenden basi açiklari atacaklar dediler. Böyle sey oldu mu? Simdi de ayni seyi yapiyorlar. 7 yil boyunca neyin degisti yasaminda? Statükoculugun can simidi olarak degisimin önünü kesmeye çalisiyorlar. Hangi meseleye el atsaniz önüne korku tüccarlari çikiyor.”

 

Kirli Senaryolarla Tek Basimiza Da Kalsak Mücadele Edecegiz

“Kirli senaryolarla, çirkin oyunlarla, tahriklerle, kiskirtmalarla hiç kimsenin varabilecegi bir yer yoktur. O dönemler açilmamak üzere kapanmistir. Tek basimiza da kalsak, milletin emanetini, egemenligini, demokrasiyi, hukuku her sart altinda korumaya devam edecegiz. Demokrasiyi muhafaza etmek, standartlarini yükseltmek, sivil toplumun kuruluslarinin ve basinin da görevidir.”

 

Kanadoglu'na Cevap

“Akil daneleri çikip akla ziyan iddialarla yeniden sahne aliyor. Bu Meclis uzaydan mi geldi, uzaylilardan mi olustu? Allah askina bu kadar kendini inkar et, olur mu? Bu millete bidon kafali diyeceksin, milletin seçimini küçümseyeceksin, Meclis’i yok sayacaksin; ondan sonra da kalkip milletin iktidarini sivil diktayla suçlayacaksin. Bu ne perhiz, bu ne lahana tursusu.”

 

Emaneti Kim Gasp Etmeye Yeltenirse Karsisinda Önce Bizi Bulur

“7 yil boyunca egilmedik, bükülmedik. Bundan sonra da asla egilmeyecek, bükülmeyecegiz. Biz ilkeli siyasetten yanayiz. Bu millete hayal kirikligi yasatmadik. Bu millet seçimler yoluyla bize emaneti verdi. Vakti zamaninda alacak olan da milletin ta kendisidir. Kim ki o emaneti gasp etmeye yeltenir, karsisinda önce bizi bulur, sonra da milletin kendisini bulur. Milletin emaneti kutsaldir. O emanete uzanan ellere dur bakalim demek, bunun da hesabini hukuk çerçevesinde sormak boynumuzun borcudur.

 

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Basbakan Erdogan’a Uluslararasi Demokrasi Kongresi’ne katilimlarindan dolayi   tezhip sanatiyla süslenmis ‘Elif’ harfinin yer aldigi bir tablo hediye etti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen