Haber
2010-05-03 07:21:05
Üniversite Çalisanlarinin Sorunlarina Yönelik Çözüm Önerilerimizi YÖK Baskani Özcan’a Sunduk

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas ve Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci ile birlikte YÖK Baskani Yusuf Ziya Özcan’i makaminda ziyaret ederek, üniversite çalisan- larinin sorunlarindan olusan bir rapor sundu.

 

6/7 Mart 2010 tarihlerinde gerçeklestirdigimiz ‘Egitim-Ögretim-Bilim Hizmet Kolu Çalisanlarinin Sorunlari ve Çözüm Önerileri Surasi’nda ortaya çikan sonuçlarin yer aldigi raporu Özcan’a takdim eden Gündogdu, “En çok talep edilen konulari ortak akla dönüstürdük” dedi.

 

Üniversite idari personelinin mutlu olmadigini ifade eden Gündogdu, akademik personele verilen Üniversite Ödenegi ve Gelistirme Ödenegi’nden, belirli ölçülerde idari personelin de yararlanmasinin saglanmasini, meslekleri ile ilgili lisans ögrenimini tamamlamak isteyen personele kolaylik saglanmasini, üniversite yerleskelerinin genelde sehir merkezlerinin disinda konumlanmasi nedeniyle personele servis-ulasim kolayligi saglamak için idarenin, ilgili bütçe tertiplerine servis bedelinin eklenmesini ya da üniversitelerin bütçe imkânlari çerçevesinde servis araci temin etmesini, üniversite personelinin tüm üniversitelere ait sosyal tesislerden uygun ekonomik sartlarda faydalanmalarinin saglanmasini, soför olarak çalisanlara aylik kilometre sinirinin getirilerek, trafik cezalari ve kazalara iliskin mali sorumluluklar açisindan olusabilecek magduriyetlerin, kurumlarca mali sorumluluk sigortasi yapilmasi gibi yasal düzenlemeler yapilarak korumaya yönelik tedbirlerin alinmasini, idari personelin muvafakat islemlerinde belirli kriterlerin olusturulmasini, 4/B statüsünde çalisanlarin daimi statüde kadroya alinmasini istedi.

 

Ögretim elemanlarinin derece ilerlemelerindeki sinirlamalarin kaldirilarak yardimci doçentlerin 1. dereceye inebilmelerinin saglanmasi, ögretim elemanlari kadrosuna atanan bir ögretim üyesinin ilgili üniversiteye veya baska üniversitelere naklen atanabilmesi gerektigini kaydeden Gündogdu, “Doçentlik sözlü sinavlari görsel ve isitsel olarak kayit altina alinmalidir. Doçent unvani alan ögretim elemanlari; üniversitesinde kadro ihdas edilerek, iki ay içerisinde doçentlik kadrosuna atanmalidir. Akademik Lisansüstü Egitimi Sinavi (ALES), TUS gibi (Merkezi Alan Sinavi, MAS) alan sinavina dönüstürülmeli; bu sinav, mesleki derinligi, tecrübe ve bilgi birikimini ölçen nitelige kavusturulmalidir” seklinde konustu.

 

Üniversitelerde inanç, düsünce ve kilik-kiyafet sebebiyle ayrimcilik yapilmasinin sona erdirilmesini talep eden Gündogdu, “Ögrenim hakki güvence altina alinmalidir” ifadesini kullandi.

 

Gündogdu, akademik yükselme- lerde aranan yabanci dil sinavi kriterinin belli dillerle sinir- lanmamasi, Türkiye’nin dünya ile entegrasyon sürecinin dikkate alinarak, kapsamin genis tutulmasi ve yabanci dil sinavinin, adayin kendi branslarinda yapilmasi gerektigini vurguladi.  

 

Gündogdu, ögretmenlerin talebi olan uzaktan egitimle yüksek lisans yapilabilmesi konusunu da YÖK Baskani Özcan’a iletti.

 

YÖK Baskani Yusuf Ziya Özcan ise, sundugumuz raporun çok kapsamli oldugunu belirterek, “Burada üniversitelerle ilgili her sey var” diye konustu.

 

Raporu inceleyecegini dile getiren Özcan, üniversite çalisanlarinin sorunlarini çözmek için çaba harcadiklarini kaydetti.

 

Uzaktan egitimle yüksek lisans yapilabilmesi konusunu olumlu karsilayan Özcan, fakültelerden bunu yapmak isteyen oldugu zaman yüzde 100 destek vereceklerini bildirdi.

 

Ziyarette, Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Özcan’a, yayinlarimizdan olusan bir set hediye etti.

 

Bu arada, ziyaretten sonra basin mensuplarina açiklama yapan Gündogdu, katsayi engelinin devam etmesini, üniversitelere basörtülü girilmesinin yasak olmasini isteyenlerin, 1 Mayis’ta 33 yil önce katliam yapanlarin, Ergenekon sorusturmasi kapsamindaki senaryolarin ve PKK baglantilarinin ortak bir noktada birlestigini söyledi.

 

6 konfederasyonun 1 Mayis’ta Taksim’i tabu olmaktan çikarisinin aslinda Türkiye’nin bir kamburdan kurtulmasi adina yeni bir milat oldugunu belirten Gündogdu, “Türki- ye’nin ilerlemesini istemeyenler bahaneler üreterek Türkiye’yi geri götürme çabasi içindeyse, bunlar da bir sekilde teröre, geri kalmisliga destek olanlardir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Egitim-Bir-Sen olarak egitim çalisanlarinin sorunlari ve çözüm önerileri surasi yaptiklarini hatirlatan Gündogdu, surada dokuz ana basliktan ikisinin YÖK’ü ilgilendirdigini kaydetti. Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi: “Bunlardan birincisi üniversitedeki genel idare hizmetleri sinifi, ikincisi ise akademisyenlerle ilgili. Türkiye genelinde yaptigimiz bu çalismayi Baskan’a takdim ettik. YÖK Baskani bugün itibariyle bazi önerilerimize ‘evet’ dedi. Bir kismini da, üzerinde çalisma yaparak birlikte ele alacagiz.”

 

 Egitim-Ögretim-Bilim Hizmet Kolu Çalisanlarinin Sorunlari ve Çözüm Önerileri Raporu

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen