Haber
2011-01-17 06:21:57
Üniversite Çalisanlarinin Sorunlarini YÖK Baskani Özcan’a Ilettik

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci ile birlikte Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’i makaminda ziyaret etti.

 

Üniversitelerde yasanan sorunlari, çözüm önerileriyle birlikte Özcan’a sunan Gündogdu, ilettikleri sorunlarin çözüme kavusturulmasi durumunda üniversite çalisanlarinin önemli oranda rahatlayacagini söyledi.

 

Akademisyen olup, askerlik görevini yapmayan ögretim elemanlarinin, ögretim elemani ihtiyaci olan üniversitelerde, Milli Egitim Bakanligi’ndaki asker ögretmen modelinde oldugu gibi, belli bir süre görevlendirme ile askerlik hizmeti yapmalarinin saglanmasi yönünde çalisma yapilmasi talebini Özcan’a ileten Gündogdu, ögretim üyelerinin kademe/derece ilerlemelerindeki sinirlamalarin kaldirilmasini, 2547 sayili Yasa’nin 33 ve 35. maddelerine göre doktora yapan arastirma görevlilerinin, doktoralarini tamamlamalarini müteakip en geç bir yil içerisinde ögretim üyeligi kadrolarina atanabilmesinin saglanmasini istedi.

 

Doçentlik sözlü sinavlarinin görsel ve isitsel olarak kayit altina alinmasi gerektigini ifade eden Gündogdu, “Doçent unvani alan ögretim elemanlari, üniversitesinde kadro ihdas edilerek, iki ay içerisinde doçentlik kadrosuna atanmalidir” dedi.

 

Ahmet Gündogdu’nun, YÖK Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a ileterek, çözüme kavusturulmasini istedigi diger sorunlar ve çözüm önerilerimiz sunlar:

-Doçentlige Yükselme ile ilgili olarak yürürlüge konulan yönetmelik, kisinin akademik faaliyet yapabilecegi ve KPDS kapsaminda bulunan bir dilden 65 almasini yeterli görmesine ragmen Üniversitelerarasi Kurul (ÜAK), üç dilde israr etmektedir. Bu yüzden Eski Türk Edebiyati bransindan bir ögretim üyesinin Farsçadan, Din Egitimi çalisan bir ögretim üyesinin de Arapçadan aldigi puanlar dikkate alinmamaktadir. Yönetmelik ve ÜAK kararlari uyumlu hale getirilmelidir.

 

-Özellikle yeni kurulan ve gelismekte olan üniversitelerde akademik personele ödenen tazminatlardan üniversite idari personeli yararlanamamaktadir. Akademik personele verilmekte olan Üniversite Gelistirme Ödenegi’nden idari personelin de yararlanmasi saglanmalidir.

- Ögretim elemanlarinin sicil sistemi, subjektif degerlendirmelere imkan taniyan iki maddeden olusmaktadir. Sicil sistemi kaldirilarak objektif kriterlere dayali yeni bir degerlendirme sistemi gelistirilmelidir.

- Rektör seçimlerinde ögretim görevlisi, arastirma görevlisi, okutman gibi ögretim elemanlarinin disinda kalan ögretim üyelerinin oy kullanma hakkinin bulunmasi rencide edicidir. Rektör seçimleriyle ilgili kriterler, bütün üniversite çalisanlarini kapsayacak sekilde yeniden düzenlenmelidir.

- Ögretim elemanlarinin ders ücretleri çok düsük düzeyde kalmistir. Günün sartlarina uygun hale getirilmelidir.

- Esit ise esit ücret kapsaminda profesör ve kidemli doçentlerin ücretlerinde iyilestirme yapildi. Yeni doçent ve yardimci doçentler basta olmak üzere diger ögretim elemanlari ile idari personelin ücretlerinde ise iyilestirme yapilmadi. Bu kadrolarda çalisanlara da esit ise esit kapsaminda iyilestirme yapilmalidir.

- Üniversitelerde çalisan sefler 1. kademe yöneticilik görevini yürütmelerine ragmen memur kadrolarinda olan personelle ayni ücret almaktadirlar. Seflerin magduriyetinin giderilmesi için özel hizmet tazminati oranlari yeniden düzenlenmelidir.

- Üniversite senatosu ve yönetim kurullarinda sendika temsilcisi bulundurulmali, üniversite personeli ile ilgili olarak yapilan sorusturmalarda, karar verici kurullara sendika temsilcisi dâhil edilmelidir.

-Üniversitelerde sendikalarin isyeri temsilciligi için yer tahsisi yapilmalidir.

- Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerindeki üniversitelerimiz komsu ülkelerden, basta tip olmak üzere birçok alanda lisans ve lisansüstü programlarina ögrenci almak arzusundadir. Bu konuda yabanci ögrencilere gereken kolaylik saglanmali, YÖK Yasasi, evrensel degerleri önceleyen bir yapiya kavusturulmalidir.

- Ögretim elemanlarinin üniversiteler arasindaki geçislerine kolaylik getirilmelidir. Ilana gidilmesi, sinav yapilmasi, dosyalarin hazirlanarak jürilere gönderilmesi gereksiz bir formalite ve masraftan öteye bir anlam ifade etmemektedir.

- Üniversitelerimizin Döner Sermaye mevzuati Tip fakülteleri ekseninde hazirlanmistir. Tip fakültelerinde görevli ögretim elemanlari ve idari personele hangi miktarlarda katki payi ödenecegi ayrintili bir sekilde izah edilmistir. Oysa diger birimlerde Döner Sermayeye gelir getirici bir katkisi bulunan personele nasil bir ödeme yapilacagi netlestirilmemistir. Örnegin, Yüzüncü Yil Üniversitesi Egitim Fakültesi Eylül 2010’da Genel Yetenek Sinavi’yla Beden Egitimi, Resim ve Müzik Ögretmenligi’ne aldigi ögrencilerden önemli miktarda ücret alarak Döner Sermayeye yatirmistir. Ancak su ana kadar Rektörlük, ‘Sayistay zimmet çikarir’ korkusuyla hafta sonlari dahil günlerce emek sarf eden personele ödeme yapmamis, görüsüne basvurulan Maliye Bakanligi’ndan ise henüz cevap alinamamistir. Ayni sekilde formasyon ögrencilerinden alinan harç bedelleri Döner Sermayeye yatirilmis, ancak ögretim elemanlarina ve idari personele ödeme yapilmasinda sikintilar asilamamistir.

- Farkli kamu kurum ve kuruluslarina atanmak isteyen idari personele rektörlüklerce muvafakat verilmemektedir. Kurumlararasi yer degistirmelerde muvafakat islemleri belli kriterlere baglanmalidir.

 

Sorunlarin Önemli Bir Kismi Yeni Yasada Çözüme Kavusturulacak

YÖK Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, sorunlarin önemli bir kisminin yeni YÖK Yasasi’nda çözüme kavusturulacagini ifade etti. Ögretim elemanlarinin sicil sistemi ile ilgili bir çalisma yaptiklarini belirten Özcan, rektör seçimlerinde ögretim görevlisi, arastirma görevlisi, okutman gibi ögretim elemanlarinin oy verme konusunu ise, yeni Yasa’da çözeceklerini kaydetti.

 

Özcan, üniversite senatosu ve yönetim kurullarinda sendika temsilcisi bulundurulmasi, üniversite personeli ile ilgili olarak yapilan sorusturmalarda, karar verici kurullara sendika temsilcisinin dâhil edilmesi ve üniversitelerde sendikalarin isyeri temsilciligi için yer tahsisi yapilmasi konularinda rektörlüklere yazi yazacagini dile getirdi.

 

Özcan, komsu ülkelerden üniversitelerimizin lisans ve lisansüstü programlarina girmek isteyen yabanci ögrencilere kolaylik saglanmasi taraftari oldugunu vurgulayarak, basta Amerika olmak üzere birçok yabanci ülkenin bu konuda Türkiye’ye zorluk çikarmadigini söyledi. Özcan, bu sorunun da, yeni Yasa’da yapacaklari düzenlemeyle giderilecegini belirtti.

 

Tip fakülteleri eksenli hazirlanan Döner Sermaye mevzuatina da deginen Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “Tip fakülteleri ile diger birimleri ayirdik. Üniversitelerin Döner Sermaye mevzuati ile ilgili bir formül var. Ödemeler o formüle göre yapilacak” seklinde konustu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen