Haber
2013-07-20 07:41:09
Üniversitelerdeki Keyfi Görevlendirmeler Yargıya Toslamaya Devam Ediyor

Kırklareli Üniversitesi, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nda bilgisayar işletmeni olarak görev yapan Kırklareli Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Caner Yahya Boyer’in keyfi olarak Vize Meslek Yüksek Okulu’na yapılan görevlendirmesine karşı açtığımız davada yargı dur demişti. Aynı şekilde Nevşehir Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Sendikamız İş Yeri Temsilcimiz Salih Bilgin’in yıldırmak amacıyla Avanos Meslek geçici görevlendirilmeyle sürgün edilmesine açtığımız davada da yargı dur dedi.

Dava dilekçelerimizde özetle : “Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu’nunİşyeri sendika temsilcileri ve sendika işyeri temsilcileri başlıklı 23.maddesinde:

İşyerlerinde 30 uncu madde uyarınca yapılan tespite göre kamu görevlilerinden en çok üye kaydetmiş sendika, işyeri sendika temsilcisi seçmeye yetkilidir. İşyerindeki kamu görevlisi sayısı 200’e kadar ise bir, 201-600 arasında ise en çok iki, 601-1000 arasında ise en çok üç, 1001-2000 arasında ise en çok dört, 2000’den fazla ise en çok beş işyeri sendika temsilcisi seçilebilir. Bu temsilcilerden biri ilgili sendika tarafından baş temsilci olarak görevlendirilebilir.

İşyeri sendika temsilcileri, işyerlerinde kamu görevlilerinin işveren veya işyeri ile ilgili sorunlarını dinlemek, ilgili yerlere iletmek ve kamu görevlileri ile işveren arasında iletişim sağlamak amacıyla işyerinden seçilir. İşyeri sendika temsilcileri bu görevlerini işyerinde, haftada dört saat olmak üzere yerine getirirler ve bu sürede izinli sayılırlar.

Bir işyerinde en çok üye kaydetmiş sendikanın dışında faaliyette bulunan sendikalar da, bu Kanun kapsamına giren sendikal faaliyetlerin yürütülmesi açısından koordinasyon görevini yürütmek üzere o işyerinden sendika işyeri temsilcisi belirleyebilirler.

Kamu işvereni, yönetim ve hizmetin işleyişini engellemeyecek biçimde sendika temsilcilerine çalışma saatleri içinde ve dışında görevlerini yapabilmeleri için imkânlar ölçüsünde kolaylıklar sağlar.” Hükmü yer almaktadır. Yukarıda ki Kanun hükümleri dikkate alındığında davakonusu idari işlemin iptalinin gerektiği açıktır.” Şeklinde beyanda bulunduk.

Edirne İdare Mahkemesi; sendikamız Kırklareli şubesi yönetim kurulu üyesi olan üyemizin Vize Meslek Yüksekokulunda bir yıl süreyle görevlendirilmesi işlemini hukuka aykırı bularak yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Edirne İdare Mahkemesi kararında; görevlendirmenin idarenin sahip olduğu takdir yetkisini hizmetin gerekli kıldığı durumlarda kullanması, kamu yararının gözetilmesi, sürenin belli olması şartlarına bağlı olduğunu belirterek telafisi güç ve imkânsız zararların ortaya çıkabileceğini belirterek üyemizin Vize Meslek Yüksekokulunda görevlendirilmesi işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kayseri 2. İdare Mahkemesi ise  Nevşehir Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan ve Sendikamız iş yeri temsilcisi olan üyemizin geçici görevlendirilmesinin iptali talebimizi uygun bularak verdiği iptal kararında  : “…………….Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan davacının, görevlendirildiği birimde hizmetine duyulan ihtiyaç somut ve nesnel gerekçeleriyle ortaya konmaksızın bir başka ifade ile kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından hangi gereksinime istinaden yapıldığının açıkça ortaya konulamadığı ve dolayısıyla yapılan görevlendirmenin geçici görevlendirmenin koşullarını taşımadığı anlaşılmış olup,geçici görevlendirme müessesesinin amacına aykırı olarak davacıyı kadro görevinden uzaklaştırmak ve cezalandırmak için kamu yararı ile bağdaşmayacak şekilde tesis edildiği anlaşılan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır…..” ifadelerine yer vermiştir.

 

Bazı üniversite yönetimlerini geçici görevlendirme adı altında yapılan sürgünler konusunda uyarıyor ve sendika olarak üyelerimize karşı yapılan keyfiliklere, hukuksuzluklara, yıldırma ve baskı politikalarına sesiz kalmayacağımızı, gerek hukuki zeminde dava açarak, gerekse örgütlü gücümüzü harekete geçirip sesimizi yükselteceğimizi hatırlatıyor, baskı ve yıldırmalara boyun eğmeyeceğimizin altını bir kez daha çiziyoruz.

 

Mahkeme kararları için tıklayınız.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen