Haber
2013-03-14 06:37:22
Üniversitelerin İkinci Öğretiminde Fazla Çalışma Ücretleri Ödenmelidir

Yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elemanları ve idari personele yasal çalışma saati bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için saat ücreti ödenmesi konusunda Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi’nin 666 sayılı KHK’nın iptali istemiyle açılan davada verdiği karardan evvel, gerek Maliye Bakanlığı gerekse Yükseköğretim Kurulu nezdinde girişimlerde bulunarak, ikinci öğretim kapsamında fazla çalışma süreleri için ödenmekte olan saat ücretlerinin ödenmesine son verilmesinin sakıncalarına değinmiş ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etmiştik.

Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK’nın iptali istemiyle açılan davada, 2011/139 Esas sayılı dosyasında, fazla çalışma ücretinin yasal dayanağı olan 3843 sayılı Kanun’un 12. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarını yürürlükten kaldıran KHK hükmünü iptal etmesine rağmen, iptal kararının, Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra yürürlüğe girecek olması nedeniyle sorun devam etmektedir.

Bu nedenle, çözümün asıl muhatabı olan Maliye Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak 666 sayılı KHK’nın 1. maddesiyle 375 sayılı KHK’ya eklenen ek 12. maddesinin ikinci fıkrasının Anayasa Mahkemesi’nce iptali dikkate alındığında, 3843 sayılı Kanun’un 12. maddesi gereği ödenmekte olan fazla çalışma ücretlerinin, 31.12.2012 tarihi öncesinde geçerli olan usul ve esaslar dâhilinde ödenmesine devam edilmesi konusunda gerekli düzenlemelerin ivedilikle gerçekleştirilmesini istedik.

Söz konusu düzenlemeler gerçekleştirilinceye değin yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elemanları ile idari personele (fiilen kullanımı mümkün olmayan izin yerine) Fazla Çalışmanın Uygulama Esaslarını Gösterir Yönetmeliğin 8. maddesi gereğince 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki (K) Cetvelinin III/A-1 maddesince öngörülen miktarda ödeme yapılmasının da mümkün olduğunu ifade ettik.

Resmi talebin iletilmesini müteakip Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer ve Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimleriyle görüşmeler gerçekleştirdiler.

Sorunun ivedilikle çözümü noktasındaki girişimlerimiz devam etmektedir.

Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayınız

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen