Haber
2011-02-27 06:22:41
Üniversitelerin Özgür Olmasi Için En Büyük Destegi Egitim-Bir-Sen Veriyor

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, Kocaeli Subemiz ve Üniversite Temsilciligimiz ta- rafindan düzenlenen “Sendi- kal Bulusma ve Tanisma” konulu toplantiya katildi. Gündogdu, “Ifade hürriye- tinden uzak üniversitelerin bilim üretmesi beklenemez” dedi.

 

Antikkapi Restaurant’ta gerçeklesen kahvaltili toplantiya, Kocaeli Sube Baskanimiz Halil Ibrahim Kelesoglu ve Sube Yönetim Kurulu üyeleri, Üniversite Temsilcimiz Ömür Can, Kocaeli Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Abut, Prof. Dr. Recep Tari, Prof. Dr. Bekir Çakir, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Nihat Kaya, ögretim üyeleri ile idari personel, Memur-Sen’e bagli sendikalarin baskanlari ve ilçe temsilcileri katildi. 

 

Bir Ay Sonra Beni Kongrenize Davet Etmenizi Istiyorum

Toplantida konusan Ahmet Gündogdu, katilimcilardan bir ay içinde sendikanin üniversite subesini kurmalarini isteyerek, “Üniversitede yetkili sendika olmadigimiz için çalisanlarin sorunlarina da çözüm yollari bulamadik. Artik bu dert sona erdi. 7 binin üzerinde üniversite çalisani üyemiz var. Sizlerden üye sayinizi 400’e çikarmanizi ve bir ay sonra beni kongrenize davet etmenizi istiyorum. Ifade hürriyetinden uzak üniversitelerin bilim üretmesi beklenemez. Üniversite hocalari yillarca bizlere demokrasiyi anlattilar ama kendilerinin büyük bir çogunlugu örgütlü degil. Rektörlerin artik alimlarda objektif olmasini istiyoruz” seklinde konustu.

 

YÖK Baskani Yusuf Ziya Özcan’in, Egitim-Bir-Sen’in 4. Olagan Genel Kurulu’na katilarak, “Üniversitelerde özgür egitimin yolunu açmak için attigimiz adimlarda en büyük destegi Egitim-Bir-Sen’in verdigini” söylediginde, salondan büyük alkis aldigini hatirlatan Gündogdu, “Ancak YÖK hala yasakçi zihniyetin kalintilarindan arindirilamadi, arindirilmasini bekliyoruz” diye konustu.

 

“Bilim yuvasi olmasi gereken üniversitelerin kapilarinda, ögrencilerin insanlik disi muamelelerle karsilasmasi, barikat kurularak anayasa ile güvence altina alinan egitim haklarinin engellenmesi 21. yüzyila yakismayan bir uygulamadir” diyen Ahmet Gündogdu, üniversitelerin bilimsel arastirmalara agirlik vermesi gerektiginin altini çizdi.

 

Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “21. yüzyilda üniversitelerin kislayi andiran görüntülerle gündeme gelmesi, rektörler tarafindan hazirlanan ve içeriginde ‘Basörtülü girdigim takdirde tüm hukuki sonuçlari önceden kabul ediyorum’ yazili kagit imzalatilmak istenmesi, kelimenin tam anlamiyla utanç vericidir. Türkiye’nin artik bu ayiptan kurtulmasini istiyoruz. Rektörlerin asli görevlerine dönmeleri, ögrencilerin seklinden çok beyinlerinin içlerine bakilmasi beklentimizdir.”

 

Toplu Sözlesme Hakkini Biz Elde Ettik

2010 yili toplu görüsmelerine de deginen Ahmet Gündogdu, “Masa degil, yasa sorunlu. Bu yasa degismezse, önümüzdeki yil masaya oturmayacagiz” seklinde açiklama yaptiklarini hatirlatarak, daha sonra Abant’ta yapilan Çalistay’a katilarak Toplu Sözlesme hakkinin sonuç bildirgesine girmesini sagladiklarini, bu hakkin Anayasa degisikliginde de yer almasi için girisimlerde bulunduklarini belirtti.

 

2010 yili toplu görüsmelerinde 9 yilin en iyi mutabakat metnine imza attiklarini, “2010 yilinda fiili toplu sözlesme imzalamak istiyoruz” kararliligiyla oturduklari son toplu görüsme masasinda fiili toplu sözlesme imzaladiklarini dile getiren Gündogdu, Memur-Sen’in kamu çalisanlarinin hakkini kazanma konusunda hiçbir mücadeleden çekinmedigini vurgulayarak, bazi sendikalarin tutarsiz politikalari sebebiyle geçmiste bir kazanim saglanamadigini ifade etti.

 

Gündogdu, toplu sözlesme hakki içeren anayasa degisikligi paketiyle çesitli kazanimlar elde ettiklerini, buna ragmen memurlarin hala grev hakkinin bulunmadigini ve siyaset yasaginin da devam ettigini kaydederek, bu haklarin da yer alacagi düzenlemeleri beklediklerini söyledi.

 

Sendikal haklarin en temel haklardan biri oldugunu, yetkili sendika olarak da hükümetle yapilan toplu görüsmelerde kamu çalisanlarinin haklarini “söke söke aldiklarini” ifade eden Ahmet Gündogdu, diger sendika ve konfederasyon baskanlarinin görüsmelerden çekilme kararini ve bu süreçte ortaya koyduklari yaklasimlari elestirdi.

 

Gündemimiz, Uyum Yasalari ve Yeni Anayasa

Memur-Sen’in basindan beri tam destek verdigi referandum paketindeki 23 madde ile Türkiye’de demokratiklesme, sendikal haklar, temel hak ve hürriyetlerin gelistirilmesi gibi milletin kazanim elde ettigi birçok degisikle yeni bir sürecin basladigini anlatan Gündogdu, Memur-Sen’in önünde iki önemli gündem oldugunu, bunlardan birisinin uyum yasalari, digerinin ise yeni anayasa oldugunu kaydetti.

 

Sivil, özgürlükçü ve çalisanlarin alin terini koruyan yeni bir anayasa istediklerini vurgulayan Gündogdu, “Anayasa degisikligi paketi ile kismen vesayetçi baski kirildi ama anayasayi darbecilerin mahalle baskisindan tümüyle kurtarmak lazim” ifadesini kullandi.

 

2011 Hedefimiz 500 Bin Üyedir

Memur-Sen’in üye sayisini artirma hedefini de dile getiren Gündogdu, “Memur-Sen’in 392 bin olan üyesini insallah 15 Mayis 2011’de en az 500 bine çikaracagiz. Millet için sendikacilik yapiyoruz, bunu hak ediyoruz” dedi.

 

 

Kelesoglu: Yillardan Beri Bizleri Istedikleri Gibi Yönettiler

Üyelerimizin yogun ilgi gösterdigi toplantida, Üniversite Temsilcimiz Ömür Can’in selamlama konusmasinin ardindan kürsüye gelen Kocaeli Sube Baskanimiz Halil Ibrahim Kelesoglu, öncelikli görevlerinin egitim ve egitimcilerin sorunlarini çözmek oldugunu söyleyerek, söyle konustu:

“Ülkemizde ve dünyada yasanan en önemli sorunlarin basinda egitimin ve egitimcilerin sorunlari gelmektedir. Yillardan beri bizleri istedikleri gibi dayatmalarla yönettiler. Bizler de yakinmaktan öte, sorunlari konusmaktan öte, sorunlar yumagina katki sunmaktan öte bir sey yapamadik. Çözümün asil yolu olan örgütlü hareket gerçeginin geregini yerine getiremedik. Agladik, sizlandik durduk, ama gerçek çözümün bir araya gelip, örgütlü hareket etmekten geçtigini göz ardi ettik, elimizi tasin altina koymaktan kaçindik. Sonra 14 Subat 1992’de Kurucu Baskanimiz Mehmet Akif Inan Egitim-Bir-Sen’i kurdu. Bugün Milli Egitim Bakanligi’nda 170 bin üyeyi asan bir üye sayisi ile yetkiliyiz ve egitim müfredatindan Milli Egitim suralarina kadar gerekli her ortamda sözümüzü ve mührümüzü konusturmaktayiz.”

 

Konusmalarin ardindan, Subemizin birçok sekretaryasinda görev yapan Nuri Ustacik’a hizmetlerinden dolayi plaket verildi. Ustacik, plaketini, Genel Baskan Ahmet Gündogdu’nun elinden aldi. Sube Baskanimiz Halil Ibrahim Kelesoglu da, Ahmet Gündogdu’ya, programa katilimindan dolayi tesekkür ederek, çiçek sundu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen