Haber
2012-11-03 06:32:40
‘Üniversitelerin Sorunları ve Yeni YÖK Yasası’ Panelde Tartışıldı

4. Üniversite Teşkilatları Buluşması’nda düzenlendiğimiz ve başkanlığını Doç. Dr. Mustafa Orçan’ın yaptığı, ‘Üniversitelerin Sorunları ve Yeni YÖK Yasası’ konulu panele, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Prof. Dr. Muhittin Şimşek konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitelerin sorunları ve yeni YÖK yasasının masaya yatırıldığı panelde, Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Muhittin Şimşek, YÖK yasa taslağının Kasım ayında paydaşlara gönderileceğini açıkladı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Şişman, değerler eğitiminin, başat bir sorun olarak gözükmesi ve geleneksek kadim değerlerimizi tekrar inşa etme çabası içerisine girilmesinin kendisini eğitim adına umutlandırdığını kaydetti. Şişman, “İllerimize gittiğimizde ekonomik kavramların daha çok konuşulduğunu görüyorum. İşin değerler kısmı ise genelde ıskalanmaktadır. Bu konuda eğitimciler olarak elbirliğiyle daha adil, daha paylaşımcı bir insanlık için aktif bir rol almamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Üniversitelerin bir yaşam alanı ve yaşam biçimi olduğunu belirten Şişman, üniversitelerde yazılı kurallardan çok yazısız kuralların geçerli olması gerektiğini dile getirerek, “Yazılı kurallarla yönetilen üniversiteler, katı kurallarıyla bürokrasiyi andırır, bunu da çok doğru bulmuyorum. Ben üniversitelerin özgür kurumlar olarak yaşamasının daha güzel olacağını düşünüyorum. Eğitimle ilgili her şeyin mevzuatla belirlemesine son derece karşıyım. Bu noktada değerlerin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Şişman, şu anda YÖK yasa taslağıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, Kasım ayı başlarında YÖK yasasıyla ilgili taslağın yayınlanacağını açıkladı. Taslağın daha sonra eğitimin paydaşlarından gelecek eleştiriler doğrultusunda yeniden düzenleneceğini belirten Şişman, akabinde Meclis’e gönderileceğini bildirdi. Prof. Dr. Mehmet Şişman, konuşmasının sonunda, “Şunu da unutmamak gerekiyor. Yeni YÖK yasası çıksa da, bizler eğitimi bundan sonra da tartışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Muhittin Şimşek ise, yeni YÖK yasa taslağını hazırlarken 5 parametre belirlediklerini vurgulayarak, bu parametrelerin neler olduğunu açıkladı. Bu parametreleri hazırlarken Türkiye’nin 2023 ve 2071 vizyonunu göz önünde bulundurduklarını anlatan Şimşek, 2547 sayılı Kanun’la bunu yapmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

2071’in gençliğini hazırlamak ve 2023’ün vizyonunu gerçekleştirmek için YÖK olarak kendilerine bazı görevler düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Şimşek, “İki sene önce Yusuf Ziya Özcan tarafından bir çalışma başlatıldı. Çünkü vesayet ürünü olan; düşünceyi, insanlığı, özgürlüğü, hürriyeti 15. sıraya atan 2547 sayılı Kanun’la biz bunu gerçekleştiremezdik. Temeli insan olan bir kanun için yola çıkmıştık. Bu kanun bugünlerde nihayetlenmek üzere ve tabii ki orada 21 kişinin yaptığı bir kanun olmayacak. Uzun sürede paydaşlarla, rektörlerle, sivil toplum örgütleriyle; asistanından profesörüne kadar yaptığımız birçok çalıştay sonucunda bir yere gelindi” diye konuştu.

YÖK olarak oluşturdukları taslakta dikkate aldıkları 5 parametrenin neler olduğunu açıklayan Şimşek, “Bizi 2023’lere, 2071’lere taşımasını arzu ettiğimiz bu kanun çalışmasını yaparken, kamuoyuna daha önce deklare ettiğimiz 5 parametreyle yola çıkmıştık. Bu parametrelerden birincisi, üniversitelerimizin çeşitlilik ilkesiydi. İkincisi, kurumsal özerklik. Hepimiz bunu çok önemsiyoruz. Herkesin mümkün olduğunca hesap verebilir bir özerkliğe sahip kurumları arzu ettiğini biliyoruz. Üçüncüsü, performansa dayalı bir rekabet parametresinin, rekabet unsurunun ortaya konmasıdır. Dördüncüsü, mali esneklik ve çok kaynaklı bir gelir yapısı. Beşincisi ise kalite yönetim sistemi ve akreditasyon olgusuydu” değerlendirmesinde bulundu.

Panelistler, konuşmalarının sonunda, katılımcıların sorularını cevapladı.  

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen