Haber
2014-02-01 06:45:00
Üniversitenin Muvafakat Vermemesine Yargı Dur Dedi

Elazığ 2. İdare Mahkemesi, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na mühendis olarak atanmasına muvafakat verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemi, hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle, iptal etti.

 

Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi: “Davalı idarece davacının hizmetine ihtiyaç bulunduğu gerekçesiyle muvafakat verilmediği öne sürülmekte ise de; kamu hizmetinin bütünlüğü ve devamlılığı ilkesi gereğince, kamu görevlilerinin özel koşullarına göre verimliliklerinin en yüksek olduğu ve hizmetlerinden en yüksek oranda yararlanılacak bir birimde istihdam edilmelerinin kamu yararına daha uygun olması, eşi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda uzman olarak görev yapan  ve aynı zamanda Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimine devam eden davacının, aile birliği içinde öğreniminin bulunduğu yerde çalışması halinde daha fazla verimli olacağı, maddi ve manevi yönden tatmin olacağı ve kamu hizmetinden beklenen yararın artacağı sonucuna varılmakla davacıya muvafakat verilmemesi yolunda tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

 

Eğitim-Bir-Sen üyesinin 10.02.2011 tarihinde Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yapmaya başladığı ve halen bu görevine devam ettiği, 24.07.2011 tarihinde evlendiği eşinin ise  Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda uzman olarak görev yaptığı belirtilen dava dilekçesinde, “Müvekkil sendika üyesinin eşinin görev yaptığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın merkezi Ankara da’dır ve taşra teşkilatı bulunmamaktadır. Bu nedenle müvekkil sendika üyesinin aile bütünlüğünün sağlanması için eşinin bulunduğu yere atanması gerekmektedir. Bu atama gerçekleşmediğinden müvekkil sendika üyesi ile eşi evlendikleri günden beri aile bütünlüğünü sağlayamamışlardır. Üstelik davacı müvekkil sendika üyesi Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimine devam etmektedir. Müvekkil sendika üyesi, Bingöl  Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ndeki görevi nedeniyle doktora eğitiminde de sıkıntılar yaşamaktadır. Müvekkil sendika üyesi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı’nda doktora öğrenimi nedeniyle derslere katılmak için gerekli izinlerde sorun yaşamakta, bu da eğitimini olumsuz etkilemektedir. Anayasa’nın 41. maddesinde, ‘Aile Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulamasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar’ hükmü yer almaktadır. Bu hüküm ile devlet organlarının ve özellikle idarenin ailenin bütünlüğünü ve bireyleri korumaya yönelik tedbirleri alma konusunda bir yükümlülük altında olduğu somut olarak ortaya konulmuştur. Yine Anayasa’nın 42. maddesine göre, ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir’” ifadelerine yer verilerek, işlemin iptal edilmesi talep edilmişti. 

Mahkeme Kararı için tıklayınız.      

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen