Haber
2011-03-21 06:22:52
Uyum Yasalari Seçimden Önce Çikmalidir

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, toplu görüsmeden toplu sözlesmeye geçisi saglayan anayasa degisikliginin ardindan toplu sözlesmeyi saglayacak uyum yasalarinin seçimden önce çikmasi gerektigini söyledi.

 

Memur-Sen Düzce Bulusmasi’nda konusan Ahmet Gündogdu, seçimin 12 Haziran’da yapilacagini hatirlatarak, seçim sonrasina birakilacak düzenlemenin kamu çalisanlarinin toplu sözlesme beklentisini karsilamayacagini kaydetti. Kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakki veren 53 ve 128. maddelerdeki degisikligin halihazirda yasal dayanagi olmadigini hatirlatan Gündogdu, bunun Türkiye’nin tasiyamayacagi bir bosluk anlamina geldigini ifade etti. Bu amaçla, Anayasa’da yer almasini sagladiklari toplu sözlesme hakkini fiilen kullanmalarini saglayacak ikincil mevzuatin seçimden önce yürürlüge konulmasi yönündeki baskilarinin süreceginin altini çizen Gündogdu, “Toplu sözlesmeyle ilgili kanuni düzenlemenin seçimden önce çikmamasi gibi bir seçenegi kabul etmiyoruz. Bu noktada hükümete çagrimizi yeniliyoruz. TBMM’nin seçim öncesinde hizli bir sekilde çalismasini saglayarak, toplu sözlesmeyle ilgili yasal düzenlemelerin ivedilikle yürürlüge konulmasini bekliyoruz. Aksi durumu ne düsünüyoruz ne de kabul ediyoruz” dedi.

 

Seçimden sonra da Türkiye’nin en önemli konusunun yeni anayasa olmasi gerektigini belirten Gündogdu, referandum süreciyle baslayan demokratiklesme hamlesinin tamamlanmasi gerektigini dile getirerek, yeni anayasada kamu görevlileriyle ilgili olmazsa olmazlari arasinda, kamu görevlilerine yönelik siyaset ve grev yasaklarinin sona erdirilmesi oldugunu vurguladi.

 

Memur-Sen’in sendikal kazanimlarina da deginen Gündogdu, “Memur-Sen Konfederasyonu, geçtigimiz üç yilda sendikacilik adina, çalisma hayati adina, ülkenin demokratiklesmesi, insanimizin özgürlesmesi adina tarihin kaydedecegi basarilara imza atmistir’ seklinde konustu.

 

“Toplu sözlesme masasi kurulmazsa, toplu görüsmeye katilmayacagiz” karariyla baslattiklari süreçle kamu çalisanlarina toplu sözlesmeyi getiren anayasa degisikligini sagladiklarini ifade eden Gündogdu, bu dönemde elde edilen kazanimlarin en önemlisinin de bu oldugunu dile getirdi.

 

Memur-Sen’in sadece kamu çalisanlarinin haklarini savunan ve dile getiren bir konfederasyon olmadigini vurgulayan Ahmet Gündogdu, söyle konustu: “Biz, demokratiklesme süreciyle starti verilen, 12 Eylül referandumuyla gerçeklestirilen Anayasa degisikliyle ivme kazandirilan ‘demokratik, özgür ve sivil Türkiye’ hedefine olabilecek en kisa sürede ulasmayi öncelikli hedeflerimizden biri olarak görüyoruz. Konfederasyonumuzun ‘Toplu Sözlesmeye de Toplumsal Sözlesmeye de Evet’ sloganiyla yürüttügü kampanyayla büyük destek sagladigi 12 Eylül referandumu sonucu kabul edilen Anayasa degisikligiyle milletimiz, bürokrasinin ele geçirdigi iradeyi büyük oranda geri almis, vesayete son verme iradesini ortaya koymustur. Bu kapsamda, iradenin tam anlamiyla yeniden milletin eline geçmesi ve vesayetin yeniden tezahür etmeyecek biçimde son bulmasi için, gecikmeden, ertelemeden yeni Anayasa diyoruz. Bu açidan, 12 Haziran seçimleriyle yenilenecek olan 24. Dönem TBMM’nin en önemli görevinin, ‘yeni Anayasa yapmak’ oldugunu bir kez daha hatirlatiyoruz.”

 

2010 yili toplu görüsmeleri sonunda imzaladiklari mutabakat metninin, Memur-Sen’in sendikal örgütlenmeden gelen gücü kazanima dönüstürme basarisinin en somut örnegi oldugunu söyleyen Gündogdu, 9 yillik toplu görüsmelerin finalini olusturan bu süreçte toplu görüsme masasindan toplu sözlesme metni çikardiklarini kaydetti.

 

Memur-Sen’in Grup Marmara Sigortacilik, SBN Sigorta ve Sekerbank isbirligi ile imzaladigi Grup Ferdi Kaza Sigortasi hakkinda da bilgi veren Gündogdu, “Ilkini 2009 yilinda imzaladigimiz sigorta sözlesmemizi, 5 Mart’ta imzaladigimiz yeni sözlesmeyle iki yil daha uzattik” diye konustu. 

 

Imzalanan Grup Ferdi Kaza Sigortasi hakkinda ayrintili bilgi veren Sekerbank Bireysel Krediler Yöneticisi Ahmet Güney ise, Memur-Sen üyelerine primlerini sendikalarinin ödedigi Grup Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi ile SBN Sigorta A.S’den 15.000 TL’lik teminat saglandigini söyledi. Sekerbank’la yapilan isbirligi sonucu ise ücretsiz kredi karti sahibi olanlara 25.000 TL’ye, diger sigorta çesitlerinden (Trafik, kasko…v.s) yararlananlarda bu teminat tutarinin 55.000 TL’ye kadar çiktigini ifade eden Güney, Memur-Sen ailesiyle yaptiklari isbirliginden duyduklari memnuniyeti dile getirdi.

 

Ahmet Gündogdu, daha sonra Memur-Sen Düzce Il Divan Toplantisi’na katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen