Haber
2012-03-16 06:29:48
Uzman Ögretmenlik Davalariyla Ilgili Önemli Açiklama!

Uzman ögretmenlik konusunda; yüksek lisansini 2006 yilindan önce tamamlayanlarla 2006 yilindan sonra tamamlayanlarin, tezsiz yüksek lisans yapanlarin ve 2006 yilinda kidem sartini saglayamayanlarin uzman ögretmenlik sertifikasi ve buna dayali mali haklari alip-alamayacagi, mali haklarin 2006 yilindan itibaren verilip verilmeyecegi, açilan davalarda nasil sonuçlandigi hususlarinda sendikamiza ulasan sorular ve bazi internet sitelerinde yapilan degisik yorumlar nedeniyle konuya iliskin bir degerlendirme yapilmasina ihtiyaç duyulmustur.

Anayasa Mahkemesi’nin 18/03/2009 gün ve 27173 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan 21/05/2008 günlü ve 2004/83E-2008/107K sayili karari ile 5204 sayili Yasa’nin 1. maddesinin 2. fikrasinda yer alan “hizmetiçi egitim” ibaresinin, 5. fikrasinda yer alan “hizmetiçi egitim” ibaresinin, 6. fikrasinda yer alan “sinava katilacaklarda aranacak en az çalisma süresi”, “ alaninda ya da egitim bilimleri alaninda tezli yüksek lisans veya doktora ögrenimini tamamlamis olanlardan uzman ögretmenlik veya basögretmenlik için aranacak kidem”, “branslar temelindeki uzman ögretmenlik ve basögretmenlik sayilari”, “ile diger hususlar” ibarelerinin ve 7. fikrasinda yer alan “ Toplam serbest ögretmen kadro sayisi içinde, basögretmen orani %10, uzman ögretmen orani %20’dir. Bakanlar Kurulu bu oranlari bir katina kadar yükseltmeye yetkilidir ” hükmünün Anayasa’nin ilgili maddelerine aykiri oldugu gerekçesiyle iptaline karar vermesi ve iptal kararinin 18/03/2010 tarihi itibariyle yürürlüge girmesi üzerine üyelerimizin müracaatlari dolayisiyla Egitim-Bir-Sen olarak çok sayida dava açtik.

Uzman ögretmen ve basögretmen unvanina iliskin kontenjan sinirlamasi öngören 5204 sayili Kanun’un 1. maddesinin 7. fikrasinin iptali, kontenjan yetersizligi nedeniyle uzman ögretmen unvanindan ve bu unvana dayali mali haklardan yararlanma imkânindan yoksun birakilan ögretmenler açisindan; uzman ögretmen unvanini, anilan degerlendirme sonucunda elde eden ögretmenlerle ayni tarihten itibaren bu unvana sahip olma ve bu unvanin mali haklarindan yararlanma hakkina sahip kilinmalari gerekmekte iken, açmis oldugumuz davalarda maalesef, mahkemeler uzman ögretmelik sertifikasinin verilmesi ve idareye basvuru tarihinden itibaren mali haklarin tazmini yönünde karar vermistir.

Danistay 11. Dairesi’nin 16.2.2007 T,  2006/6610 E ve 2007/1246 K. sayili kararinda, “…Anilan Anayasal ve yasal hükümler dogrultusunda iptal edilen bir düzenleyici islemin yürürlükte oldugu dönemde, bu düzenleyici islemin kisitlayici hükümleri nedeniyle hakki muhtel olan kisilerin, düzenleyici islemin iptaline iliskin yargi kararinin dogurdugu hukuki sonuçlardan yararlanmalari, yani düzenleyici islem nedeniyle yoksun kalinan haklarin ilgililere iadesi, idarenin yargi kararinin gereklerine göre islem tesis etmesi mecburiyetinin, dolayisiyla hukuk devleti ilkesinin geregidir. Düzenleyici islemin iptalinin, bu düzenleyici islem nedeniyle menfaati ihlal edilen veya hakki muhtel olan kisiler için, düzenleyici islemin bu kisilere gelecege dönük uygulanma imkani kalmadigi durumlarda, iptal edilen düzenleyici islem nedeniyle bu islemin yürürlükte oldugu süre içinde yoksun kaldiklari haklarin iadesi biçiminde hiçbir hukuki sonuç dogurmayacagini kabul etmek, yargi kararinin hiç bir sekilde uygulanmamasi sonucunu doguracaktir ki bu durumun hukuk devleti ilkesini islevsiz birakacagi da açiktir” denildiginden ve açtigimiz davalarda geçmise dönük mali haklar verilmediginden, kararlari temyiz ettik.

Danistay, temyiz ettigimiz davalarda mahkemelerin uzman ögretmenlik sertifikasinin verilmesi, mali haklarin ise dava açmak üzere idareye basvuru tarihinden itibaren tazmini yönündeki kararlarini onamaktadir. Baska bir deyisle uzman ögretmenlik sertifikasina dayali mali haklar 2006 yilindan itibaren verilmemektedir.

Diger yandan tezli yüksek lisansini 2006 yilindan önce tamamlayanlar ile 2006 sonrasinda (2007, 2008, 2009…) tamamlayanlar ve kidem (ögretmenlikte geçen süre)  sartina takilanlar için açmis oldugumuz davalar birkaç idare mahkemesi disinda genel olarak olumlu sonuçlanmaktadir. Ancak tezsiz yüksek lisans için açilan davalarda, tarafimiza ulasan bir mahkeme karari olmadigindan, nasil bir karar verildigi konusunda net bir bilgi söz konusu degildir.

Ayrica davalar kismen kabul (sertifikanin verilmesi), kismen ret (mali haklarin idareye basvuru tarihinden itibaren tazmini) ile sonuçlandigindan, dava açanlar, kaybedilen kisim için vekâlet ücreti ödemek durumunda kalmaktadir.


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen