Haber
2015-03-20 06:53:35
Yalçın, Anadolu Yakası Üniversiteler Buluşmasına Katıldı

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube’ye bağlı Üniversite Temsilciliği’nin, Anadolu Yakası’nda bulunan üniversitelerde görev yapan üyelere yönelik Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Merkezi’nde düzenlediği programa katıldı. Burada konuşan Ali Yalçın, demokrasinin kemale ermesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması, eğitimin yasaklardan arındırılması, çalışanların biriken sorunlarının ortadan kaldırılması ve mali taleplerinin yerine getirilmesi noktasında ortaya koydukları çözüm önerileri ve verdikleri mücadeleler sonucu önemli kazanımlara imza attıklarını söyledi.

 

Bir Toplu Sözleşmede 18 Kazanım

 

2001’de çıkan 4688 sayılı Kanun sonrası 9 toplu görüşme yapıldığını hatırlatan Yalçın, “Bu görüşmelerin 4’ünde solumuzdaki, 5’inde ise sağımızdaki sendika vardı. 9 yıllık toplu görüşmeler sonrası eğitim çalışanlarına özel alınan kazanım sayısı sıfırdır. Toplu sözleşme hakkını alan sendika olarak iki defa yetkili sendika kimliğimizle masaya oturduk. Birinde, öğretmenlerin ek ödemesi dolayısıyla yaşanan mutabakatsızlık üzerine iş bıraktık ve protesto ettik. Diğerinde ise ek ödeme dâhil birçok kalemde sağladığımız kazanımla tarih yazdık. Bir toplu sözleşmede eğitim çalışanlarına özel 18 kazanımla bir ilki gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.




 

Söz konusu kazanımlar önemli olduğunu belirten Yalçın, “Ancak bunu yeterli görmüyoruz, daha alacağımız çok yol, yapmamız gereken çok iş var. Eğitim çalışanlarının mali durumlarının güçlendirilmesi, sorunlarının çözülmesi için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Öğretim elemanlarının mali haklarının iyileştirilmesi konusunda verdikleri mücadele neticesinde bir kazanım daha elde ettiklerini kaydeden Yalçın, idari personelin mali yönden güçlendirilmesi gerektiğini, bunun olması için ellerinden geleni yapacaklarını ve önümüzdeki toplu sözleşmede konuyu masaya taşıyarak, bunun mücadelesini vereceklerini dile getirdi.

 

Yükseköğretim kurumları çalışanları adına elde ettikleri kazanımlara değinen Yalçın, yükseköğretim kurumlarında teknik hizmetler, genel idare hizmetleri ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların ek ödemelerinde artış yapılmasını ve diğer kamu kurumlardaki emsalleriyle ücretlerinin eşitlenmesini, akademik personele “yükseköğretim tazminatı” ve “akademik teşvik ödeneği” adı altında ilave mali haklar verilmesini, bazı üniversitelerin Aralık 2014’te sona eren geliştirme ödeneğinin 15.12.2015 tarihine kadar uzatılmasını, yükseköğretim kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisi bulundurulmasını, yükseköğretim kurumlarında arşivci, kütüphaneci, kitap patoloğu ve sosyolog unvanlı kamu görevlilerinin ek tazminat almalarını, doçentlik sınavlarında jüri üyesi olarak görevlendirilenler ile yardımcı doçent, doçent ve profesör atama jürilerinde görev alan öğretim üyelerine akademik jüri ücreti ödenmesini, yardımcı doçentlerin 1. dereceye kadar yükselememe sorununun çözüme kavuşturulmasını, yükseköğretim kurumlarında yardımcı hizmetler sınıfında yer alan itfaiyeci kadrosunun genel idare hizmetleri sınıfı olarak değiştirilmesini sağladıklarını söyledi.

 


 

Sorunların İvedilikle Çözüme Kavuşturulmasını İstiyoruz

 

Üniversite personelinin çözüm bekleyen birçok sorunu bulunduğuna dikkat çeken Ali Yalçın, şöyle konuştu: “Öğretim elemanları yönünden de sicil uygulamasının kaldırılmasını, araştırma görevlilerinin birinci dereceye kadar yükselebilmelerinin sağlanmasını, yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli idari personele ödenecek fazla çalışma ücretini ayda elli saatle; fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısını ikinci öğretim yapılan birimlerin kadrolarında bulunanlar için idari personel sayısının yüzde 30’unu, diğer birimlerden görevlendirilenler için ise üniversite kadrolarında bulunan idari personel sayısının yüzde 10’uyla sınırlayan düzenlemenin kaldırılmasını, doçentlik unvanını almasına rağmen doçent kadrolarına atanamayanlara doçentler için öngörülen ek gösterge oranlarının uygulanmasını, akademisyenlerin daha fazla bilimsel çalışma ve araştırma yapmaları için mali ve sosyal haklarında iyileştirme yapılarak idari kadrolarda görevlendirilme uygulamasının kaldırılmasını, üniversitelerde idari personelin yer değiştirmelerinde muvafakat uygulaması yerine Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki gibi puan sistemi getirilerek üniversite içi ve üniversiteler arası atama ve yer değiştirme hakkının verilmesini, başta öğretim elemanları olmak üzere tüm üniversite çalışanlarının siyaset yapma özgürlüğünün önündeki sınırlamaların kaldırılmasını, üniversiteler başta olmak üzere kamuda çalışan tüm geçici personelin (4/C) kadroya geçirilmesini, sözleşmelilikten kadroya geçen personelin daha önce geçici veya daimi işçi statüsünde geçen sürelerinin memuriyet hizmet süresine sayılmasını, ÖSYM tarafından tüm yükseköğretim kurumlarında her yıl görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yapılmasını istiyoruz.”

 

Yalçın, YÖK Kanunu’nun bir an önce değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Yavuz: Hedefimiz Anadolu Yakası’nda Üniversite Şubesini Kurmak

 

Programın açılış konuşmasını yapan Anadolu Yakası Üniversite Temsilcisi Doç. Dr. İlyas Yavuz, en kısa zamanda Şube kurmayı hedeflediklerini ifade ederek, kendisinden önce temsilcilik yapan Bilal Bozkurt ve Ahmet Şükrü Özdemir'e teşekkür etti. Şubeleşmeye adım adım yaklaştıklarını kaydeden Yavuz, şu anda 400’e yakın üyelerinin bulunduğunu ve Haziran ayına kadar kaydedecekleri üyelerle Şube olma hedefini gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

 

Yavuz, görevden yükselme sınavı, 13/b-4 görevlendirmelerinin sürgün maksatlı kullanımı, fazla mesai ücretlerinin sınırlandırılması, kreş ihtiyacı, sınav görevlerinin adaletli dağıtılması, doçentlik unvanının alınmasıyla birlikte özlük haklarından yararlanılmaması gibi, çözüme ulaştırılacak birçok sorunun olduğunu vurguladı.


 

Ermiş: Gereken Desteği Vermeye Devam Edeceğiz

 

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş ise, Anadolu Yakası’nda bir üniversite şubesi kurulması ile ilgili gereken desteği verdiklerini ve bu konuda destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

 

Programa, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özey ve dekan yardımcıları Doç. Dr. Mehmet Ünlü, Doç. Dr. Ahmet Benzer, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Uğur Yahşi, Genel Sekreter Yardımcısı Daniyal Çakıral, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Beykoz Kazım Bozbay, Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aktaş da katıldı.



 

Marmara Üniversitesi Rektörü Arat’a Ziyaret

 

Genel Başkan Ali Yalçın, İstanbul 3 No’lu Şube yönetimi ve Üniversite Temsilcilik yöneticileriyle birlikte, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat’ı ziyaret ederek, bir süre görüştü. Eğitim-Bir-Sen’in çalışmaları hakkında bilgi veren Yalçın, Rektör Arat’la görüş alışverişinde bulundu.

 

Ziyarette Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Nihat Güllüoğlu ve Genel Sekreter Mehmet Ersoy da hazır bulundu. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen