Haber
2012-01-10 06:29:12
Yargi, ‘Sözlesmeliden Kpss Ile Kadroya Atanan Ögretmenler Ile 4/B’liden Kadroya Geçenler Ayni Haklara Sahip Olmalidir’ Dedi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmeni olan üyemizin, sözlesmeli ögretmen statüsünden KPSS puanina göre kadrolu ögretmen statüsüne geçmesi sonrasinda daha önceki hizmetinin sayilmasi, buna göre derece ve kademelerinin düzenlenmesi, aday memur olarak degerlendirilmemesi ve zorunlu hizmetten muaf tutulmasi istemiyle yapmis oldugu basvurunun zimnen reddine iliskin islemin, 04.06.2011 tarihinde çikarilan 632 Sayili KHK ile sözlesmeli statüde çalisanlarin kadrolu statüsüne atandigi ve tüm haklarinin verildigi; ancak kendisinin bu haklara sahip olamadigi, bu durumun Anayasa’nin esitlik ilkesine aykiri oldugunu ileri sürerek, iptali ve yürütmesinin durdurulmasi istemiyle açmis oldugumuz davada; mahkeme, dava konusu islemin yürütmesini durdurdu.

Diyarbakir 2. Idare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasina iliskin kararinda ; “…657 sayili Devlet Memurlari Kanunun 54. Maddesi’nin ikinci fikrasinda ‘Aday olarak atanmis devlet memurunun adaylik süresi bir yildan az, iki yildan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun baska kurumlara nakli yapilamaz’ hükmüne, ayni kanunun 36. maddesinin Ortak Hükümler basligi altinda yer alan C/6 bendinde “Bu kanunun 4. ve 237. maddesinin (e) fikrasina göre sözlesme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözlesmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yil için bir kademe ilerlemesi ve her üç yil için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle degerlendirilir” hükmüne yer verilmistir.

Dava kararinin devaminda ise söyle denildi. “Olayda ise, davali idarece aksi yönde bir iddiada bulunulmadigi da göz önünde bulunduruldugunda; 14.11.2008 tarihinde Sanliurfa Ili Saglik Ilkögretim Okulunda 657 sayili Kanunun 4/B maddesi kapsaminda sözlesmeli ögretmen olarak göreve baslayan ve kadrolu maddesinde öngörülen temel egitim ile hazirlayici egitime tabi tutuldugu anlasilan ve davali idareye basvuruda bulundugu 29.06.2011 tarih itibariyle bir yillik adaylik süresini tamamladigi açik olan davacinin, 632 sayili Kanun Hükmünde Kararname kapsaminda kadrolu ögretmenlige atanmamis olsa bile, 657 sayili Kanunun 4/B maddesi kapsaminda sözlesmeli statüde geçirdigi hizmet sürelerinin, ayni yasanin 36. maddesinin Ortak Hükümler basligi altinda yer alan C/6 bendi hükmü geregi kazanilmis hak, aylik derece ve sürelerinin de göz önünde bulundurularak anilan yasanin 54 ile 58. maddeleri çerçevesinde adaylik süresine iliskin bir degerlendirme yapilmasi, basarili oldugunun anlasilmasi halinde asli memurluga atanmasi ve buna bagli olarak mevzuatla taninan diger haklardan (özür grubuna bagli il içi veya il disi atama vs.) yararlanmasinin saglanmasi gerekirken, adi geçen kisinin basvurusunun, 632 Sayili Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçmediginden bahisle reddi yönünde tesis edilen dava konusu islemde hukuka uyarlik görülmemistir”

  Karari görmek için tiklayiniz


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen