Haber
2011-09-27 07:28:16
Yeni Anayasa Sorunlardan Kurtulmanin Anahtaridir

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, terör belasindan kurtulmus demokratik bir Türkiye’nin yeni bir sivil anayasa ile mümkün olacagini, bunun için de TBMM’nin bu sorumlulugun geregini acilen yerine getirmesi gerektigini söyledi.

 

Gündogdu, Antalya Subemizin Il Divan Toplantisi’na katildi. Toplantidan önce gündeme iliskin açiklamalarda bulunan Gündogdu, demokratiklesmenin en önemli meseleleri oldugunu, bu yönde atilan her adima destek olacaklari gibi, üzerlerine düseni yapmaktan da kaçinmayacaklarini kaydetti.

 

Memur-Sen’in Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olduguna dikkat çeken Ahmet Gündogdu, “Biz, bu büyüklügümüzün sirtimiza yükledigi sorumlulugun bilincinde çalisiyoruz. Memur-Sen’e üye olarak teveccühlerini ortaya koyan kamu çalisanlarimizin istek ve taleplerini kazanima dönüstürme çalismamiz yaninda, ülkemize ve insanliga olan borcumuzu ödemek için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

 

Referandumda, bu borcun ilk taksitini ödemek için çalistiklarini ifade eden Gündogdu, referandum sonrasi olusan demokratiklesme havasinin devami olarak yeni anayasanin yapilmasi gerektigini vurguladi. Bu anlamda Memur-Sen olarak Yeni Anayasa Arastirmasi yaptiklarini hatirlatan Gündogdu, 1982 anayasasiyla ilgili sorduklari soruya, katilimcilarin yüzde 57,3’ünün demokratik bulmadiklari yönünde bir cevap aldiklarini bildirdi. Gündogdu, ‘kesinlikle yeni bir anayasa yapilmasi gerekir’ diyenlerin oraninin ise yüzde 61 oldugunu dile getirdi.

 

TBMM’nin açilmasindan hemen sonra 22-23 Ekim 2011 tarihlerini kapsayan bir takvimle, “Uluslararasi Anayasa Kongresi” düzenleyeceklerini belirten Gündogdu, ülkemizden ve yurtdisindan anayasa hukuku alaninda saygin akademisyenlerin katilacagi kongreyle, Anayasacilik düzleminde ülkemizin yeni anayasa sürecinin uluslararasi bir perspektifle degerlendirilmesine ev sahipligi yapacaklarini ifade etti. Gündogdu, kongrenin tamamlanmasindan hemen sonra, Memur-Sen’in Yeni Anayasaya dair kurumsal görüslerinin, talep ve beklentilerinin yer aldigi bir raporu kamuoyuyla paylasarak sürece katkilarini devam ettireceklerini vurguladi.

 

Toplu Sözlesme Yapmak Istiyoruz

Memur sendikalarinin kurulduklari günden beri, toplu sözlesme ve grev hakki istemesine karsin, bu yöndeki en büyük adimi Memur-Sen’in attigini söyleyen Gündogdu, “2009 yili toplu görüsmelerinde, toplu sözlesme çalistayi yapilmasi karari aldirdik. Ancak, yillarca toplu sözlesme istedigini söyleyen diger konfederasyonlar çalistaya katilmadiklari gibi, referandumla kabul edilen toplu sözlesmenin aleyhinde propaganda yaptilar” seklinde konustu.

 

Anayasal haklari olmasina ragmen, toplu sözlesmeyi, uyum yasalari çikmadigi için henüz yapamadiklarini ifade eden Gündogdu, bu konuda yasananlari ise su sekilde açikladi:

“Geçen yil referandumda toplu sözlesme hakki elde etmemize ragmen, bu hakki kullanmamizi saglayacak yasal degisiklik gerçeklestirilmedigi için bu hakkimizi henüz kullanamadik. Su anda, 4688 sayili Kanun’da yapilacak degisiklikle ilgili Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik’in baskanliginda toplantilar sürüyor. Bizim bu yasadaki en büyük istegimiz, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapisidir. Kararlari baglayici olan bu kurumun yapisi bagimsiz olmali, toplu sözlesme masasinda anlasma saglanamamasi durumunda, adaletli bir karar verebilmelidir.”

 

Diger konfederasyonlarin görüsmeleri çarpitarak kamuoyuna yansittiklarini vurgulayan Gündogdu, “Toplu görüsme sürecinde imza yetkisi, yetkili konfederasyondaydi. Toplu sözlesme yapilirken de bunun böyle olmasi gerektigini söylüyoruz. Toplu sözlesme masasinda anlasan ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na itiraz edecek olan, yetkili konfederasyon olmalidir. Bütçeyi Meclis yapar ama toplu sözlesme hükümetlerle imzalanir. Hükümet toplu sözlesmede yetkisini muhalefetle paylasmiyorsa, yetkili konfederasyonun paylasmasi ILO’nun taraf sendika ilkesine aykiridir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Hizmet kolu toplu sözlesmesi konusunda uzlastiklarina dikkat çeken Gündogdu, 10 hizmet kolunda yetkili sendikanin, belediye ve il özel idarelerinde ise, yetkili sendikanin isyeri toplu sözlesmesi imzalayacagini sözlerine ekledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen