Haber
2009-12-18 06:20:13
Yeni Katsayi Kararini Kabul Etmemiz Mümkün Degildir

Üniversiteye giris sinavindaki adaletsiz katsayi uygulamasini kaldiran YÖK düzenlemesinin Danistay 8. Dairesi tarafindan yürütmesinin durdurulmasinin ardindan Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu’nun YÖK’ün yürütmenin durdurulmasina itirazini reddetmesiyle YÖK, yeni bir katsayi karari açiklamis bulunmaktadir.

 

Danistay konuya, demokrasinin, hukukun, egitimin evrensel ilkelerinin perspektifiyle degil, tamamen ideolojik perspektifle yaklasmakta ve akillara zarar yorumlar yaparak, egitime iliskin bir uygulamanin nasil olmasi gerektigini ortaya koyma yetkisini adeta kendinde görmektedir.

 

YÖK, Danistay’in bu yaklasimi karsisinda, katsayi uygulamasini eskisine göre daha az aci veren bir dozda yeniden uygulamaya koyan bir karar açiklamistir. Bu karari kabul etmemiz mümkün degildir. Bugüne kadar adaletsiz katsayi uygulamasinin tümden kaldirilmasi gerektigini savunduk, yeni karar karsisinda da ilkesel bir durusla ayni görüsümüzü muhafaza ediyoruz. Bugün daha az aci veren bir uygulamaya razi olmak, yarin daha çok aci verecek bir uygulama kararina açilan kapiyi kabullenmek demektir.

 

Katsayi uygulamasinin zararlari ortadayken, “eh ne yapalim, buna da sükür” demek mümkün degildir.

 

Danistay’in gerekçesinde kullandigi “'Ölçülülük ilkesi dikkate alinarak belirlenecek olan katsayi” ifadesinin mefhum-i muhalifi dikkate alindiginda, YÖK’ün yeni kararinda ortaya koydugu ölçütlerin Danistay tarafindan yeterli görülmeyerek kabul edilmeyecegi ve yeni bir iptalin gelebilecegine iliskin bir çikarimda da bulunulabilir.

 

Her kürsüye çiktiklarinda, “yargi bagimsizligi” üzerine diskur çeken yargi mensuplarinin halki biçimlendirmeye dönük kararlarin altina imza atmamasi; düsünce ve ideolojiler baglaminda “tarafsiz ve yansiz” olmalari beklenir.

 

Siyasi iradenin de, milletin beklentileri dogrultusunda gerçeklestirilen tüm uygulamalari iptal ederek, sistemi sadece kendilerinin tespit ettikleri ray üzerinde islemeye mecbur birakan yargiyi, bir yargi reformuyla kendi alaniyla ilgili hale getirmesi gerekmektedir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen