Haber
2012-06-16 07:31:14
Yetti Artik Bu Ideolojik Bagnazlik

Türkiye’nin demokratiklesmesi ve özgürlük alanlarinin genislemesi yönünde atilan adimlari hazmedemeyen, en temel hak ve özgürlükleri dahi anakronik ideolojisinin karanlik dehlizlerinde bogmaya çalisan zihniyet ne yazik ki yine is basinda.

Kadina pozitif ayricalik 2010 Anayasa Degisikligi Referandumu’nda anayasal güvence altina alinmis olmasina ragmen, basörtülü kadinlara yönelik ayrimcilik devam etmektedir. Ayrimci, dislayici, ötekilik olusturan uygulama, bugün yapilan Lisans Yerlestirme Sinavi’nda (LYS) kendini bir kez daha göstermis ve sinav gözetmeni Zehra Yildiz, basörtülü oldugu gerekçesiyle bina sinav sorumlusu Doç. Dr. Ayse Özdemir tarafindan basini açmaya zorlanmistir. Sözde bir bilim kadininin hemcinsine yönelik ayrimci ve asagilayici tutumunu kabul etmek mümkün degildir.

Istanbul Kâgithane’de yasanan bu olay, sinava kilik kiyafet kurallarina uymadan gelen ögretmenlerin itirazlarina ragmen gerçeklesmis ve bina sinav sorumlusu Özdemir, “Sizi yetkimle aliyorum ama bu hanim basörtülü oldugu için almiyorum” diyerek, ayrimci tutumunda israr etmis ve görevini kötüye kullanmistir.

Bu saçmaliklara artik son verilmelidir. Hükümet, yasanan bu trajediler karsisinda kendisine ödevler çikarmali ve mesru olmayan engelleri bir an önce ortadan kaldirmalidir. “Kamusal alan” saçmaligi daha ne kadar sürecek? Hizmet üretenin de, hizmet alanin da kilik kiyafet dayatmalariyla karsilasmadigi bir ülke ne zaman gerçeklesecek?

Kadinlarin kendi içerisinde kategorize edilmesine, kendi aralarinda ayristirilmasina ve birilerinin özde, digerlerinin sözde vatandas olmasina karsiyiz. Toplumda hiç kimse ötekilestirilmemeli ve devlet özgürlüklerin önünü açmalidir. Halkin inançlari ve deger yargilari ile çelisen, savasan devlet, zorba bir devlettir.

Egitim-Bir-Sen olarak, basörtüsünün sadece üniversitelerde okuyan ögrencilere serbest olmasinin yeterli olmadigini, zulmün tüm agirligiyla çalisma hayatinda devam ettigini ifade ediyoruz. Kamusal alan dayatmasi bir an önce son bulmalidir.

Basörtüsü kamusal alan girene kadar degil, bu zulüm bitene kadar mücadele etmeye devam edecegiz. Hükümetten, ideolojik bagnazliklara firsat taniyan, keyfiliklere kapi aralayan yanlis yasal düzenlemeleri bir an önce ortadan kaldirmasini, insanlarin inanç ve özgürlüklerine sasi bakmayan devleti ortaya çikarmasini bekliyoruz.

Kâgithane Imam Hatip Lisesi’nde sergilenen ayrimciligi kiniyor, magdurenin talep etmesi halinde kendisine her türlü hukuki destegi verecegimizi ifade ediyoruz. 








MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen