Haber
2011-04-04 07:22:58
YGS’de Sifreleme Iddialarini Kaygiyla Takip Ediyoruz

Yüksekögretime Giris Sinavi’nda (YGS) basina ve kamuoyuna yansiyan cevaplarda sifreleme iddialari ile ilgili yasananlari dikkatle takip ediyoruz. ÖSYM tarafindan yapilan açiklamada, master kitapçik ile ögrencilere dagitilan kitapçiklarin ayni olmadigi, adaya özgü kitapçik olusturan algoritmik bir yönteme basvuruldugu belirtilmektedir.

 

Basina ve kamuoyuna yansiyan “Master Kitapçik” üzerinden konusulacaksa, ortaya atilan sifreleme yöntemi ile ilgili ÖSYM tarafindan yapilan açiklamada, “sifre tamamen asilsiz ve gerçek disidir. Sinav kitapçiklari incelendiginde bu net ve kesin olarak ortaya çikmaktadir” denilmektedir. Ancak, 40’a yakin soruda sifreleme iddiasi ve tespit yönteminin ortaya çikardigi somut örnekler tesadüften ötedir.

 

KPSS’de yasanan hirsizlik iddialariyla kamuoyu vicdaninda ciddi oranda itibar kaybi yasayan ÖSYM’nin sinav güvenligi ile ilgili olarak gelisen süreçte aldigi güvenlik önlemleri takdirle karsilanirken; sifreleme iddialari, soru isaretlerini beraberinde getirmistir ve gözlerin tekrar ÖSYM’ye çevrilmesine neden olmustur.

 

Ikinci sinava girecek olan adaylarin motivasyonunu bozan, aileler dâhil herkesi kaygilandiran sifreleme iddialariyla ilgili olusan kafa karisikligini gidermeye yönelik ÖSYM’nin süratli bir sekilde tüm kitapçiklari elektronik ortamda incelemeye firsat vermesi ve bunu çok kisa bir süre içerisinde gerçeklestirmis olmasi, son derece isabetli bir adimdir.

 

Kitapçiklarin elektronik ortama aktarildigi illerde subelerimizin yaptigi incelemelerde, kamuoyuna yansiyan sekliyle sifreleme bulgularina rastlanmadigi yönünde Genel merkezimize bilgiler gelmeye devam etmektedir.

 

Egitim-Bir-Sen olarak, konuya iliskin takibimiz sürüyor.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen