Haber
2012-04-10 07:30:14
YÖK Baskani Çetinsaya’ya ‘Hayirli Olsun’ Ziyareti

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, ‘Ordu göreve’ pankarti altinda yürüyen rektörlerin döneminden, özgürlükçü yaklasimlarin sergilendigi ve adimlarin atildigi YÖK dönemine girmenin mutlulugunu yasadiklarini söyledi. 28 Subat sürecinde, MGK’nin emrindeki YÖK’ten, özgürlükçü YÖK’e geçis yasandigini belirten Gündogdu, atilan adimlarin kalici olmasi için yasal dayanaklarinin olusturulmasi gerektigini kaydetti.

Ahmet Gündogdu, YÖK Baskani Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’ya ‘hayirli olsun’ ziyaretinde bulundu. Ziyarette konusan Gündogdu, 28 Subat sürecinin dayatmasi olan katsayi uygulamasi ve basörtüsü yasaginin YÖK’ün önceki baskani zamaninda gösterilen kararlilikla sona erdirildigini belirterek, “Üniversiteler, özgür egitim kurumlari olmalidir. Kimse düsüncesi, yasam tarzi, kilik ve kiyafeti yüzünden yargilanmamalidir” dedi.

Üniversitelerin her türlü bilimin ögretildigi, bilimsel çalismanin gelistirildigi mekânlar olduguna dikkat çeken Gündogdu, buna karsilik üniversitelerdeki sendikal örgütlenmenin seviyesinin düsük olmasinin sasirtici oldugunu ifade etti. Özgürlügü savunan kurumlardaki bu durumu anlamakta zorluk çektiklerini vurgulayan Ahmet Gündogdu, sendikalarin çalisma hayatina yönelik elde ettigi kazanimlardan bazi örnekleri YÖK Baskani Çetinsaya’ya aktardi.

Ziyarette, YÖK çalisanlarinin sorunlarinin bir kismini Çetinsaya’ya ileten Ahmet Gündogdu, doçentlikte bekleme süresinin uzun oldugunu, yardimci doçentlikte ise kadro sikintisi bulundugunu dile getirerek, kurum çalisanlarina yönelik görevde yükselme sinavinin yapilmamasinin yol açtigi magduriyetlere dikkat çekti.

Gündogdu, özel vakif üniversiteleriyle tezsiz yüksek lisans için gerçeklestirdikleri anlasmanin devlet üniversitelerinde de yayginlastirilmasina yönelik beklentiyi dile getirdi.

YÖK Baskani Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yüksekögrenim mensuplarinin sorunlarinin çözümünde her türlü isbirligine hazir olduklarini söyledi. Tabandan gelen taleplerin kendilerine iletilmesinden memnuniyet duyacaklarini belirten Çetinsaya, üniversitelerle sivil toplum örgütleri arasindaki isbirligini gelistirmek için ortak çalismalar yapilabilecegini ifade etti.

Çetinsaya, “Akademisyen Asker” uygulamasi ve doçentlik sinavlariyla ilgili yaptiklari çalismalarda önemli bir mesafe kat ettiklerini bildirdi. Kendilerine iletilen taleplerle ilgili olarak, ilgili birimlerle görüsecegini kaydeden Çetinsaya, yüksekögrenimin artmasina yönelik isbirliklerinin kendilerini de sevindirecegini sözlerine ekledi.

Gündogdu, Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya, Memur-Sen Genel Teskilatlanma Sekreteri Metin Memis, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri Mehmet Bayraktutar, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Haci Bayram Tonbul ve Genel Sekreterimiz Ahmet Özer’in de hazir bulundugu ziyarette Çetinsaya’ya, üniversite çalisanlarinin sorunlarina yönelik çözüm önerilerimizden olusan bir rapor da sundu.

Raporda yer alan konulardan bazilari sunlar:

-Akademik personel için halen yürürlükte olan sicil uygulamasi kaldirilmalidir.

-Cinsiyet ayrimciligi sona erdirilmelidir.

-Diger birçok kurum çalisanlarinin özlük haklarinda ve ücretlerinde ciddi iyilestirmeler yapilmasina karsin, üniversite çalisanlarinin maas ve ek ödemeleriyle ilgili yillardir beklenen iyilestirmeler maalesef bugüne kadar gerçeklesmemistir. Yeni yönetimler geçmesine ragmen hiçbir adim atilmamistir. Ögretim elemanlarinin maaslari artirilarak, ders yükü azaltilmalidir.

-Ögretim elemanlarina performansa göre ek ödeme verilmesi modeline geçilmelidir. Performans kriterleri açik ve seffaf olmalidir. Basari, verimlilik, etkinlik, özgünlük, yaraticilik ve kalite temelli olarak belirlenmeli ve ödüllendirilmelidir. Puanlama, ögretim üyesinin girdigi ders yogunlugu, yüksek lisan ve doktora danismanligi, yurtdisinda ve yurtiçinde yayinlanan makaleler, özellikle katildigi projeler, sempozyum, kongre, panel, çalistay ve sura gibi etkinliklerle ve bu etkinliklerin somut belgelendirilmesiyle yapilmalidir.

-Basta doçentlik olmak üzere, yüksek lisans ve doktora jürilerine giren ögretim üyelerine ücret verilmelidir.

-Kamuda çalisan personelin nakli sirasinda kendilerine tahsis edilen tasinma ve yolluk masraflarinin geri ödemesinde zorluklarla karsilasilmaktadir. Özellikle arastirma görevlilerinin karsilastigi bu durumun giderilmesi için üniversitelerin ilgili birimlerine uyari yazilari gönderilmelidir.

-Arastirma görevlileri de hizmet yilina göre 4. dereceden yukari derecelere çikabilmelidir.

-Akademik yükselmelerde aranan yabanci dil sinavi kriteri belli dillerle sinirlandirilmamali, Türkiye’nin dünya ile entegrasyon süreci dikkate alinarak kapsam genis tutulmalidir.

-“Akademisyen asker” gibi bir uygulamanin baslatilmasi yerinde olacaktir. Akademisyen olup, askerlik görevini yapmayan ögretim elemanlarinin, temel askerlik egitimini takiben ögretim elemani ihtiyaci olan üniversitelerde, Milli Egitim Bakanligi’ndaki asker ögretmen modelinde oldugu gibi, belli bir süre görevlendirme ile askerlik hizmeti yapmasi saglanmalidir.

-Ögretim üyelerinin basina demeç verme, basin yayin organlarinda yorum yapma gibi hususlarda üniversitelerinden izin alma zorunlulugu kaldirilmalidir.

-Doçentlik sinavlarinda asiri yigilmalar sonucu basvuru sürecinin tam olarak isletilememesi, ciddi magduriyetlerin olusmasina neden olmaktadir. Zaman zaman yasanan subjektif degerleri de önlemek için doçentlikte mülakat sinavlari kaldirilarak profesörlük gibi sadece eser incelemesi seklinde olmalidir.

-Akademik yükseltmelerde görev alan jüri üyelerinin keyfi uygulamalarini engellemek amaciyla Üniversitelerarasi Kurul’a (ÜAK) bagli ve halen var olan etik kurulundan baska jüri üyeleri için de ayri bir birim olusturulmalidir.

-Üniversitelerdeki idari personel hakkindaki her türlü atama ve yer degistirme islemleri, seffafligin saglanmasina imkân verecek sekilde elektronik ortam üzerinden objektif puanlama sistemiyle gerçeklestirilmelidir.

-Üniversitelerde 2914 sayili Kanun'un 14’üncü maddesi kapsaminda verilen gelistirme ödenegi üniversitelerdeki idari personele de ödenmelidir.

-Asli görevi akademik faaliyet yapmak olan akademik personelin idari görevlerde (Genel Sekreterlik, Genel Sekreter Yardimciligi, Daire Baskanligi, Sube Müdürü, Fakülte Sekreteri) görevlendirilmesi veya bu görevleri vekâleten yürütmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenleme yapilmalidir.

-Görevde Yükselme Sinavlari her yilin belli bir ayinda bütün üniversitelerde yapilmali ve standart haline getirilmelidir.

-Personel yetersizligine bagli olarak üniversitelerde çalisan personelin birden fazla görev yürütmek durumunda kalmasi nedeniyle üniversitelerin kadro miktarlari artirilmali, birden fazla görev yürüten personele yürüttükleri görevler için ek tazminat ödenmelidir.

-Çalisirken, lisans ve lisansüstü egitim hakki kazanan üniversite personeline, normal ögretimi kazandigi takdirde ikinci ögretim olan yerlerde egitim-ögrenimini ikinci ögretimde sürdürmesi, ikinci ögretim bulunmayan yerlerde de çalisma saatlerinin egitim-ögrenimine imkân verecek sekilde düzenlenmesi saglanmalidir.

-2547 sayili YÖK Kanunu'nun 13. maddesinin (b) fikrasinin (4 ) No’lu bendi ile 52'inci maddesinin (f) bendi keyfilikten çikarilmali; objektif kriterlere, geçerli, sebep, süre, maksat yönünden fiili ve hukuki gerekçelere dayandirilmalidir.

-Üniversitelerde yönetim kurullari için yapilan seçimlerde bir idari personel temsilcisi de seçimlere katilarak kurullarda temsil edilmelidir.

-Üniversitelerde en çok üyeye sahip sendikanin temsilcisi, senato ve üniversite yönetim kurulunda yer alabilmeli ve oy kullanabilmelidir.

-TBMM’nin ihtisas komisyonlarinin, yüksek ögretime yönelik kanunlarla ilgili toplanti ve görüsmelerine Konfederasyon ve ilgili sendikalarin temsilcileri çagrilmalidir.

-Ögretmenlerin donanimlarini artirmak adina ilgili tüm alanlarda yüksek lisans ve doktora yapmalarini kolaylastiracak (kontenjan artirimi gibi) girisimlerde bulunulmalidir.

-Ilahiyat ögrencileri için formasyon egitimi lisans döneminde verilmelidir.

-Ilahiyat bünyesinde, kurumlarin ve toplumun ihtiyaç duydugu yeni bölümler açilmalidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen