Haber
2016-05-25 08:01:38
YÖK Başkanı Yekta Saraç'a ziyaret

 

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Genel Başkan Vekili Latif Selvi ve Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı ziyaret etti.

Eğitim-Bir-Sen’in hazırladığı “Yükseköğretim Kanunu’na İlişkin Öneriler” raporunu sunan Yalçın, hazırladıkları raporun, yasaklayıcı olmayan ama şeffaf ve hesap verilebilir yapılar oluşturan, yükseköğretimin girdileri kadar çıktılarına da odaklanan, yükseköğretim kurumları arasında tek tip bir yapı yerine eşgüdümü önemseyen; akademik, bilimsel ve idari özerkliği evrensel standartlar ekseninde tanımlayan, rekabetin yanında iş birliğini, katılımcılığın yanında müşterek karar mekanizmalarını öngören bir yükseköğretim sisteminin ana unsurlarını tanımladığını dile getirdi.
 


2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılması düşünülen tasarıda sendika temsilcileri yükseköğretim kurumları disiplin kurullarında oy hakkından yoksun hale getirilmesinin kabulünün mümkün olmadığını dile getiren Ali Yalçın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “1. dönem toplu sözleşme süreci sonucundaki Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararından bu yana 2 ve 3. dönem toplu sözleşme hükümlerinde de yer alan disiplin kurullarında sendika temsilcisinin yer alması ve oy hakkına sahip olması uygulaması, evrensel insan haklarının bir unsuru olan örgütlenme ve sendika özgürlüğünün bir parçasıdır. Hukuk âleminde de kabul görmüş bu uygulamanın kanuni düzenlemeyle kaldırılmak istenilmesi toplu sözleşme hükmünün çiğnenmesinin yanı sıra uluslararası hukuka ve anayasaya aykırılık teşkil etmektedir. Bu yönüyle kabulü mümkün değildir. TBMM eğitim komisyonunun da bu düzenlemeyi değerlendirip, kabul etmeyeceğini düşünüyoruz.” 

Yalçın, üniversitelerdeki idari personel için görevde yükselme yönetmeliğinin bir an önce hazırlanıp sınavların gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydederek, üniversitelere dijital pano asılması taleplerinin karşılanmasından dolayı Yekta Saraç'a teşekkür etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç,  üniversitelerde yetkili sendika olan Eğitim-Bir-Sen’in böyle bir rapor hazırlamasının önemli olduğunu ve rapordan faydalanacaklarını ifade etti. 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen