Haber
2011-03-17 06:22:51
YÖK Baskanvekili Yekta Saraç ile Görüstük

YÖK Baskanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç’i ziyaret ederek, üniversite çalisanlarinin sorunlarini ve çözüm önerilerimizi ilettik.

Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Murat Bilgin ve Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, YÖK Baskanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç’tan, üniversite çalisanlarinin sorunlarina acil olarak çözüm bulunmasi talebinde bulundu.

 

29 yildir çözüm bekleyen yardimci doçentlerin 1. dereceye kadar ilerlemelerindeki sinirlamalarin kaldirilarak, 1. dereceye terfilerinin saglanmasi için 3 Mayis 2010 ve 17 Ocak 2011 tarihlerinde YÖK Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile görüsmüs, bu ve benzeri taleplerimizi iletmistik.

 

YÖK, talebimizi dikkate alarak sorunu Meclis’e tasimis, daha sonra Ölçme Seçme ve Yerlestirme Merkezi Baskanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Taslagi’nda, “Madde 15–11/10/1983 tarihli ve 2914 sayili Yüksek Ögretim Personel Kanununa ekli ‘EK GÖSTERGE CETVELI’nin ‘d) Yardimci Doçentler’ sirasinda yer alan ‘3-5’ ibaresi, ‘1-5’ olarak degistirilmistir” seklinde düzenleme yapilmisti. Degisiklikle, yardimci doçentlerin 29 yillik magduriyetleri sona erdirilerek, 1. dereceye terfilerine imkan saglanmistir.

 

Söz konusu degisikligin yapilmasindaki katkisindan dolayi YÖK yetkililerine tesekkür eden heyetimiz, Prof. Dr. Yekta Saraç’a, üniversite personelinin çözüm bekleyen bazi sorunlarini da tekrar hatirlatarak, bunlarin çözümü noktasinda adim atilmasini istedi.

 

Prof. Dr. Saraç’a sundugumuz öneriler söyle:

-Akademisyen olup, askerlik görevini yapmayan ögretim elemanlarinin, ögretim elemani ihtiyaci olan üniversitelerde (Milli Egitim Bakanligi’ndaki asker ögretmen modelinde oldugu gibi) belli bir süre görevlendirme ile askerlik hizmetini yapmalarina imkân saglanmalidir.

-2547 sayili Kanun’un 33 ve 35. maddelerine göre doktora yapan arastirma görevlileri, doktoralarini tamamlamalarini müteakip en geç bir (1) yil içerisinde ögretim üyeligi kadrolarina atanabilmelidir.

-Doçentlik sözlü sinavlari görsel ve isitsel olarak kayit altina alinmalidir. Doçent unvani alan ögretim elemanlari; üniversitesinde kadro ihdas edilerek, iki ay içerisinde doçentlik kadrosuna atanmalidir.

-Özellikle yeni kurulan ve gelismekte olan üniversitelerde akademik personele ödenen tazminatlardan üniversite idari personeli yararlanamamaktadir. Akademik personele verilen Üniversite Gelistirme Ödenegi’nden idari personelin de yararlanmasi saglanmalidir.

-Ögretim elemanlarinin sicil sistemi, subjektif degerlendirmelere imkan taniyan iki maddeden olusmaktadir. Sicil sistemi kaldirilarak objektif kriterlere dayali yeni bir degerlendirme sistemi gelistirilmelidir.

-Rektör seçiminde ögretim üyeleri disinda kalan ögretim görevlisi, arastirma görevlisi, okutman gibi ögretim elemanlarinin oy kullanma hakkinin bulunmamasi antidemokratiktir. Rektör seçimlerinin daha demokratik olmasi için aslinda bütün üniversite çalisanlarinin oy kullanma hakki olmalidir.  

-Düsük olan ögretim elemanlarinin ders ücretleri günün sartlarina uygun hale getirilmelidir.

-Esit ise, esit ücret kapsaminda profesör ve kidemli doçentlerin ücretlerinde iyilestirme yapildi. Yeni doçent ve yardimci doçentler basta olmak üzere diger ögretim elemanlari ile idari personelin ücretlerinde ise iyilestirme yapilmadi. Bu kadrolarda çalisanlara da, esit ise esit ücret kapsaminda iyilestirme yapilmalidir.

-Üniversitelerde çalisan sefler, 1. kademe yöneticilik görevini yürütmelerine ragmen, memur kadrolarinda olan personelle ayni ücret almaktadir. Seflerin magduriyetinin giderilmesi için özel hizmet tazminat oranlari yeniden düzenlenmelidir.

-Üniversite senato ve yönetim kurullarinda sendika temsilcisi bulundurulmali, üniversite personeli ile ilgili olarak yapilan sorusturmalarda, karar verici kurullara sendika temsilcisi dâhil edilmelidir.

-Üniversitelerde sendikalarin isyeri temsilciligi için yer tahsisi yapilmalidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen