Haber
2012-01-21 06:29:23
YÖK Eski Baskani Özcan’a Tesekkür Plaketi

YÖK eski Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’i misafir ederek, çalismalarindan dolayi tesekkür ettik. Genel Baskan Ahmet Gündogdu, Yusuf Ziya Özcan’in unutulmayacak hizmetlere imza attigini belirterek, tesekkürü bir borç olarak gördüklerini söyledi.

Memur-Sen Genel Merkezi’ndeki programda konusan YÖK eski Baskani Yusuf Ziya Özcan, en büyük hizmetlerinin üniversitelerdeki kontenjanlari artirmak oldugunu kaydetti. Mevlana ve Farabi projeleriyle yurtiçi ve yurtdisi ögrenci ve akademisyen alisverisinin önünü açtiklarini ifade eden Özcan, “Bu çalismalarin sonucu, bir kaç yil sonra yüksekögretimde kalite ve standardin yükselmesi olarak karsimiza çikacaktir. Kontenjan artisi ve üniversite sayisindaki artisla beraber rekabet ortami ortaya çikacak ve üniversiteler ögrenci arar konuma gelecektir” dedi.


Basörtüsü yasaginin ve katsayi engelinin kaldirilmasi konusuna deginen Özcan, özgürlükleri kisitlayici, insan hak ve özgürlükleriyle bagdasmayan bu çagdisi uygulamalara Türkiye’nin bunca yil katlanmis olmasinin da anlasilir bir durum olmadigini dile getirdi. Birinin gelecegini ilgilendiren kararin bir baskasi tarafindan alinmasinin ilkelligine dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “Lisedeki okul ve bölümüne bakarak bir ögrencinin gelecegine ipotek koymak anlamsizdir. Belki kazandigi bölümü okurken, kursa gidecek, kendini gelistirecek ve bir baska bölüme kaydolacaktir. Bütün bunlarin önünün kesilmesi dogru bir yaklasim degildir” seklinde konustu.

Üniversiteye girisle ilgili iki asamali sinav sistemi getirdiklerini belirten Özcan, her ögrencinin okudugu bölümle ilgili sorulara cevap vererek tabi tutulacagi bir sistemin ise gerçeklestiremedigi projesi olarak kaldigini vurguladi. Arapça yazi ve konusmanin hiç olmadigi bir noktadan bütün ülkelerle diyalog kapisini açan bir açilim gerçeklestirdiklerini anlatan Özcan, sözlerini söyle sürdürdü: “Bati üniversiteleri ihracatlarinin dörtte birini egitimden kazanmistir. Bizim de bu seviyeye ulasmamiz gerekir. Bu noktadan hareketle bütün dillere ve ülkelere kapisi açik bir sistemde çalismaliyiz.”



Katsayi uygulamasinin tekrar yargiya tasindigi yönündeki soruyu cevaplayan Özcan, bu karardan dönüs olacagini zannetmedigini, artik Türkiye’nin özgürlükler bakimindan epey yol aldigini ifade etti. 30 yas üstü üniversiteye sinavsiz girisle ilgili soruya da cevap veren Özcan, sunlari söyledi: “Benim bunu gerçeklestirmeye zamanim yetmedi. Uygulama, ek kontenjan ve vakif üniversiteleri yoluyla hayata geçirilebilir. YÖK’te halen bu düsünceyi savunanlarin varligini da belirtmek isterim.”

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ise, Yusuf Ziya Özcan’in unutulmayacak hizmetlere imza attigini belirterek, “Degerler sendikaciligi yaparken, bazen kendimize soruyoruz, ‘Acaba degerlerimize vefasizlik yapiyor muyuz’ diye. Necip Fazillari, Akif Inanlari, Mehmet Akif Ersoylari hep aramizdan ayrildiktan sonra anlamaya çalistik. Degerlerini o zaman fark ettik. Hayattayken de bu kisilere deger verdigimizi, hizmetlerini takdirle karsiladigimizi söylememiz gerekirdi. Bu noktadan hareketle eskimez YÖK Baskanimiz Sayin Yusuf Ziya Özcan’i misafir ederek bu tesekkürümüzü bildirmek istedik” diye konustu.


Milletin üniversitesini olusturmak için gece gündüz çalisan ve orkestra sefligi yapan Özcan’in milletin gönlünde taht kurdugunu vurgulayan Gündogdu, birçok riskin göze alinarak yapilan bu hizmetlerin unutulmayacagini kaydetti.

Ahmet Gündogdu, hizmetlerinden dolayi, Özcan’a ebru bir tablo hediye etti. Yusuf Ziya Özcan, Memur-Sen ailesinden, kendisine verilen ilk hediyenin bu olmadigini ifade ederek, görev yaptigi süre içinde güçlü bir camianin destegini her zaman arkasinda hissetmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen