Haber
2011-07-06 07:23:59
YÖK Kanunu’nun ‘Ögretim Elemanlarinin Görevlendirilmesinde Rektöre Yetki Veren’ Hükmü Iptal Edildi

Anayasa Mahkemesi, 2009/56 Esas, 2011/71 Karar sayili ve 28/04/2011 karar tarihli karari ile 2547 sayili Yüksekögretim Kanunu’nun 2880 sayili Kanun’un 22. maddesiyle degistirilen “Ögretim Üyesi Ihtiyacinin Karsilanmasi” baslikli 41. maddesinin birinci fikrasinin ikinci cümlesinde yer alan “…Bu üniversitelerin rektörleri Yüksekögretim Kurulunca ihtiyaç listelerinin kendilerine intikal ettirilmesi tarihinden itibaren en çok iki hafta içinde ihtiyaçlari karsilamak üzere hangi ögretim üyelerini görevlendirdiklerini Yüksekögretim Kuruluna bildirirler” hükmünü Anayasa’ya aykiri bularak iptal etmistir.

2547 sayili Kanun’un 41. maddesi su sekilde idi: “Yüksekögretim Kurulunca; bu kanun kapsamindaki Devlet yüksekögretim kurumlarinin, çesitli bilim ve sanat dallarindaki ögretim üyesi ihtiyaçlari ve bu ögretim üyesi ihtiyaçlarinin hangi yüksekögretim kurumlarindan karsilanacagi, ögretim üyesi mevcutlari dikkate alinarak tespit edilir ve ihtiyaçlar karsilanmak üzere ilgili üniversitelere bildirilir. Bu üniversitelerin rektörleri Yüksekögretim Kurulunca ihtiyaç listelerinin kendilerine intikal ettirilmesi tarihinden itibaren en çok iki hafta içinde ihtiyaçlari karsilamak üzere hangi ögretim üyelerini görevlendirdiklerini Yüksekögretim Kuruluna bildirirler. Bu görevlendirmeler bir yari yildan az, dört yari yildan fazla olmamak üzere kadrolari kendi üniversitelerinde kalmak kaydiyla yapilir.

Bu madde hükümlerine göre veya 40 inci maddenin (b) fikrasi hükmüne göre yapilan görevlendirmelerde tebligat, isten ayrilma, mehil müddeti ve ise baslama konularinda Devlet memurlarina iliskin hükümler uygulanir.

Bu madde veya bu Kanunun 40 inci maddesinin (b) fikrasi hükümlerine göre yapilan görevlendirmelerde, görevlendirme kararinda görev süreleri belirtilir. Bunlara özlük haklari kurumlarinda devam etmek kaydiyla görev yapacagi kurumun bulundugu yer ve özelliklerine göre o kurum kadrolarinda çalisanlarin yararlandiklari ödenek ve diger haklar ve 6245 sayili Harcirah Kanununa göre geçici görev yollugu, görev yapacagi üniversite bütçesinden ödenir.

Bu maddede veya bu Kanunun 40 inci maddesinin (b) fikrasinda belirtildigi sekilde görevlendirildikleri kendilerine teblig edilenlerden kanuni süresi içinde göreve baslamayanlar istifa etmis sayilir. Bu sekilde istifa etmis sayilanlar, bu hizmeti yerine getirmedikçe herhangi bir yüksekögretim kurumunda yeniden görevlendirilemezler ve diger kamu kuruluslarinda çalistirilamazlar.”

 

Mahkeme kararinda, ögretim üyesi ihtiyaci bulunan üniversitelerin bu ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla gelismis üniversitelerin ögretim üyeleri arasindan görevlendirme yapilabilecegi, 2547 sayili Kanun’un ihtiyaci karsilayacak sayi ve nitelikte ögretim üyesinin görevlendirilmesi konusunda Yüksekögretim Kurulu’nca tespit edilecek üniversitelerin rektörlüklerine görev ve yetki verildigi, buna karsilik, ögretim üyelerini görevlendirecek olan üniversite rektörlügünün görevlendirilecek ögretim üyesini hangi kriterlere göre belirleyecegi konusunda hiçbir hükme Kanun’da yer verilmedigini gerekçe göstermistir. Bu çerçevede, görevlendirmeyi yapacak olan rektörlük makaminin konunun muhatabi olan herhangi bir ögretim üyesini görevlendirilebilecegi, bu durumun ise ögretim üyesi gönderecek üniversitelerin çalismalari ve ilgili ögretim üyeleri bakimindan belirsizlik olusturacagina hükmetmistir.

Mahkeme, bunun yaninda, söz konusu madde hükmünün, rektörlük makamina taninan yetkinin hangi ölçütler çerçevesinde kullanilacagina iliskin hiçbir hüküm içermemesi nedeniyle kisilere hukuki güvenlik saglamayi hedefleyen hukuk devleti ilkesiyle bagdasmadigina ve üniversitelerarasi ihtiyaçlara göre ögretim elemanlarinin görevlendirilmesinin yasayla düzenlenmesini buyuran Anayasal kurala da aykiri düstügüne karar vermistir.

 

Karar metnine ulasmak için tiklayiniz

 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen