Haber
2010-03-03 06:20:36
Yönetici Atama ve Yer Degistirmeye Iliskin Kilavuza Yeni Sorular Eklendi

Soru 39: Bilim sanat merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda ilgili mevzuatina göre bu egitim kurumlarinda ögretmen olarak atanip görev yapma sarti aranacak mi?

Cevap: Yönetmeligin 7’nci maddesinin ikinci fikrasinda, “Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu egitim kurumlari her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatina göre seçilerek ögretmen olarak atanip, görev yapan ya da bu egitim kurumlarinda görev yaptiktan sonra herhangi bir nedenle ayrilmis olmakla birlikte yeniden bu egitim kurumlarina sinavsiz atanabilecek nitelikte olanlar arasindan atama yapilir” hükümlerine, dördüncü fikrasinda ise; “Bu maddenin ikinci fikrasinda belirtilen sartlari tasiyan aday bulunamamasi durumunda bu fikrada sayilanlar da dâhil olmak üzere diger egitim kurumlarinda görev yapan adaylar arasindan da atama yapilabilir. Bu sekilde atamasi yapilanlar atanmis olduklari egitim kurumu yöneticiliginden ayrilmalari halinde durumlarina uygun egitim kurumlarina ögretmen olarak atanirlar. Bu sekilde atanmis olanlar baska bir yönetim kademesine atanmak istemeleri hâlinde bu Yönetmelikle belirlenmis olan genel sartlari tasimalari gerekir” hükümlerine yer verilmistir. Bu hükümler çerçevesinde; bilim sanat merkezlerinin yöneticiliklerine ilgili mevzuatina göre seçilerek ögretmen olarak atanip, görev yapan ya da bu egitim kurumlarinda görev yaptiktan sonra herhangi bir nedenle ayrilmis olmakla birlikte yeniden bu egitim kurumlarina sinavsiz atanabilecek nitelikte olanlar arasindan atama yapilacaktir. Ancak, bilim sanat merkezlerinin yöneticiliklerine atanacak aday bulunamamasi halinde basvuruda bulunan diger adaylar arasindan da atama yapilabilecektir.

 

Soru 40: 2005 ve 2006 yillarinda yapilan egitim kurumlari müdür yardimciligi seçme sinavina girmis olup atamasi yapilanlardan bu görevi sürdürenler ya da herhangi bir nedenle bu görevinden ayrilmis olanlar, 2005 sinavina iliskin yargi kararina bagli olarak 2008 yilinda yapilan yeni degerlendirme sonucundaki sinav puanlarini kullanarak tekrar müdür yardimciligina atanmak üzere basvuruda bulunabilecekler mi?

Cevap: 2005 ya da 2006 yilinda yapilan müdür yardimciligi seçme sinavi sonuçlarina göre sinavlarin geçerlik süresi içerisinde basvuruda bulunarak atamasi yapilanlarin ya da atandiktan sonra herhangi bir nedenle bu görevlerinden ayrilanlar yürürlükten kaldirilan yönetmelik hükümlerine göre sinavin geçerlik süresi içinde basvuruda bulunmak üzere kazanilmis hak ilkesine uygun olarak korunan, süreli ve statüye girmekle sona eren bir hak olan sinav hakkini kullandiklarindan, 2005 sinavina iliskin yargi kararina bagli olarak 2008 yilinda yapilan yeni degerlendirme sonucu esas alinarak müdür yardimciligina bu puana dayali olarak atanabilmeleri mümkün olamamaktadir.

 

Soru 41: Ögretmenlikteki alanlari itibariyle bir egitim kurumuna ögretmen olarak atanamayan ancak bu egitim kurumunda aylik karsiligi okutabilecegi ders bulunanlar, söz konusu egitim kurumunun yöneticiligine atanmak üzere basvuruda bulunabilirler mi?

Cevap: Yönetmeligin 7’nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendinde, “mesleki ve teknik egitim okul ve kurum müdür yardimciligi ve müdür basyardimciligi ile diger egitim kurumlarinin her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarina göre atamasina esas olan alanlarin karsilarinda gösterilen derslerle sinirli olmak üzere, atanacagi okul ve kurumda aylik karsiligi okutabilecegi ders bulunmak” hükmüne yer verilmistir. Bu hüküm çerçevesinde; ögretmenlikteki alani itibariyle yönetici olarak atanmak istedigi egitim kurumuna ögretmen olarak atanamayan ancak, bu egitim kurumunda aylik karsiligi okutabilecegi dersi bulunan bir aday söz konusu egitim kurumuna yönetici olarak atanabilmektedir.

Örnegin; Ögretmenlikteki alani Türkçe olan bir aday, ilkögretim okullarina yönetici olarak atanabildigi gibi, orta ögretim kurumlarinda aylik karsiligi okutabilecegi Türk Dili ve Edebiyati dersinin bulunmasi nedeniyle bu egitim kurumlarinin yöneticiliklerine de atanabilmektedir.

 

Soru 42: Ögretmenler mezuniyetleri itibariyle yöneticilige atanabilmekteler mi?

Cevap: Ögretmenler görev yapmakta olduklari alana göre yöneticilige atanabilmektedirler. Mezun olduklari alanlara göre yöneticilige atanmamaktadirlar.

Örnegin; mezuniyetleri çesitli yüksek ögretim programlari olan ve sistemde sinif ögretmeni olarak görev yapanlar, sinif ögretmenlerinin yönetici olarak atanabilecekleri egitim kurumlarina yönetici olarak atanabileceklerdir.

 

Soru 43: Anadolu statülü meslek liselerinin yöneticiliklerine atanacak atölye, laboratuar veya meslek dersleri ögretmenlerinden bu egitim kurumlarinda görev yapma sarti aranacak mi?

Cevap: Yönetmeligin 7’nci maddesinin üçüncü fikrasinda belirtildigi üzere; Anadolu statülü mesleki ve teknik egitim kurumlari (Anadolu Imam Hatip Liseleri hariç) yöneticiliklerine atanacak atölye ve laboratuar veya meslek dersleri ögretmenleri bir sinav esasina dayali olarak bu egitim kurumlarina ögretmen olarak atanmadiklarindan, söz konusu egitim kurumlarinin yöneticiliklerine atanacaklarda Anadolu statülü egitim kurumlarinda çalismis olma sarti aranmamaktadir. Ancak, diger alan ögretmenleri bu egitim kurumlarina sinava dayali olarak atandiklarindan bu adaylardan Anadolu statülü egitim kurumlarinda görev yapma sarti aranacaktir.

 

Soru 44: Müdür yardimciligina sinava dayali olarak yapilacak atamalarda Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formunda yer alan; “Atölye, laboratuvar veya meslek dersleri ögretmenlerinden mesleki ve teknik ortaögretim kurumlari müdür yardimciligina ve müdür basyardimciligina basvuruda bulunanlar ile yatili kiz ögrencisi bulunan egitim kurumu yöneticiliklerine basvuruda bulunan bayan adaylara, degerlendirme sonucu çikan toplam puanin %15'i ayrica ek puan olarak verilir” hükmü uygulanacak mi?

Cevap: Müdür yardimciligina sinava dayali olarak yapilacak atamalarda sadece sinav puanina göre atama yapildigindan Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formunda yer alan “Atölye, laboratuar veya meslek dersleri ögretmenlerinden mesleki ve teknik ortaögretim kurumlari müdür yardimciligina ve müdür basyardimciligina basvuruda bulunanlar ile yatili kiz ögrencisi bulunan egitim kurumu yöneticiliklerine basvuruda bulunan bayan adaylara, degerlendirme sonucu çikan toplam puanin %15'i ayrica ek puan olarak verilir” hükmüne göre islem yapilmamaktadir. Ancak, bu hüküm yer degistirme suretiyle atama ve yeniden atama kapsaminda olanlar ile Yönetmeligin 25’inci maddesi kapsaminda yapilacak atamalarda uygulanmaktadir.

 

Soru 45: Halen bir egitim kurumunda müdür yardimcisi olarak görev yapmakta olup, 2009 yilinda müdür yardimciligi için yapilan sinavda basarili olanlar bulundugu egitim kurumunda iki yillik çalisma süresini tamamlamadan sinava dayali olarak egitim kurumu müdür yardimciligina atanmak üzere basvuruda bulunabilecekler mi?

Cevap: Yönetmeligin “Seçme sinavi” baslikli 11’inci maddesinin altinci fikrasinda, “Mevcut yöneticiler ve daha önce yöneticilik yapmis olanlar ile bu Yönetmeligin 25 inci maddesinin ikinci fikrasinda sayilanlar, istemeleri hâlinde müdürlük ve müdür yardimciligi sinavlarina da girebilirler. Bu durumda olanlar istemeleri halinde bu Yönetmeligin sinava dayali atamaya iliskin hükümleri çerçevesinde degerlendirilirler” hükmüne yer verilmistir. Bu hüküm çerçevesinde; halen bir egitim kurumlarinda müdür, müdür basyardimcisi ve müdür yardimcisi olarak görev yapmakta olup, 2009 yilinda müdür yardimciligi için yapilan sinavda basarili olanlar bulundugu egitim kurumunda iki yillik çalisma süresini tamamlamadan sinava dayali olarak egitim kurumu müdür yardimciligina atanmak üzere basvuruda bulunabileceklerdir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen