Haber
2013-08-04 07:42:04
Yönetici Atama Yönetmeliği Değerlendirmemiz

28 Şubat 2013 tarihinde değiştirilen Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayınlandığında sendika olarak söz konusu yönetmelik ile atama yapılmasının mümkün olmadığına dair itirazımızı kamuoyu ile paylaşmış ve dava açmıştık. Milli Eğitim Bakanlığı ise haklılığımızı kabul ederek değişiklik sürecini başlatmış ve sendikamız Eğitim Bir Sen başta olmak üzere taraflarında görüşünü almıştı.

Bakanlık, uzun süre üzerinde çalışma yaptığı ve yönetici adaylarının beklediği yönetmelik değişikliğini, bazı eksik düzenlemelerle birlikte nihayet yayımlamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarında görev yapmakta olan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının yer değiştirmelerini içeren “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” 04/08/2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi olarak yönetmeliği incelediğimizde aşağıdaki hususların ön plana çıktığını görüyoruz.Buna göre şöyle bir değerlendirme yapmak mümkündür

Aylık Karşılığı Ders Okutabilme Şartı Getirildi

- Atanmak üzere başvurulacak eğitim kurumlarına alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilme veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunma şartı getirilmiştir.

- Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ile bilim sanat merkezleri yöneticiliğine bu okullarda öğretmenlik yapmış olanlar ile halen yapmakta olanlar başvurabileceklerdir.

Müdür Yardımcılığına Atamada Sözlü Sınav Kaldırıldı

- Müdürlük sınavı için en az bir yıl müdür başyardımcılığı veya müdür yardımcılığı veyahut müdür yetkili öğretmenlik yapmış olmak şartı getirilmiştir.

- Müdür yardımcılığı sınavı için ise en az iki yıl asıl öğretmenlik yapmış olmak şartı getirilmiştir. Ayrıca müdür yardımcılığı için SÖZLÜ SINAV kaldırılmıştır.

- Müdür başyardımcıları ise, kurumdaki müdür yardımcıları arasından kurum müdürünün inhası il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile atanacaklardır.

- Kurucu müdürlüğe; müdürlük sınavına girme şartını taşıyanlar arasından valilikler tarafından görevlendirme yapılacaktır. Kurucu müdürlükte geçen süreler eğitim kurumu müdürlüğünde geçmiş sayılacaktır.

- Müdür yetkili öğretmenler il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayıyla görevlendirilecekler ve müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler müdür yardımcılığında geçmiş sayılacaktır.

- Yöneticilik sınavına başvuracaklarda aranan, adli veya idari soruşturma sonucu son dört yıl içinde yöneticilik görevi üzerinden alınmamış olmak şartının yanına aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak şartı getirilmiştir.

- İllerde oluşturulacak olan sözlü sınav ve değerlendirme komisyonunda yer alan eğitim kurumu müdürü komisyondan çıkarılmış yerine İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından okul müdürü veya daha üst görevlerde bulunan Bakanlık personeli veya üniversite öğretim elemanları arasından görevlendirilecek bir personel eklenmiştir.

Atama Puanı Kriterleri Değişti

- Müdürlük için yazılı sınavda başarılı olmak kaydıyla türü itibarıyla ayrı ayrı her ilde ilan edilen boş eğitim kurumu müdürlüğü için 3 katı aday sözlü sınava çağrılacak ve yazılı sınavın %70’i, sözlü sınavın %30’u ve Ek-1’in ise tamamı değerlendirmeye alınarak atama puanı belirlenecektir.

- Müdür yardımcılığı için ise yazılı sınav ile Ek-1 in toplamından oluşan puan atama puanı olarak belirlenecektir.

- Sözlü sınav konuları ve puan ağırlıkları aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

Mevzuat bilgisi ve uzmanlık düzeyi: %20

Analitik düşünme ve analız yapabilme kabiliyeti: %10

Temsil kabiliyeti ve liyakat düzeyi: %15

Muhakeme gücü ve kavrayış düzeyi: %10

İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %10

Davranış ve tepkilerinin yapacağı işe uygunluğu: %10

Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere hâkimiyeti: %10

Genel kültür düzeyi %15.

- Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumları ile öğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri öncelikli olarak kadın adaylar arasından atanacak ve bu adaylara Ek-1 den 5 puan ayrıca verilecektir.

- İmam hatip ortaokul ve liseleri ile mesleki ve teknik eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri öncelikli olarak meslek dersi öğretmenleri arasından atanacaklardır. Bu adaylar ayrıca Ek-1 den 10 puan daha alacaklardır.

- Merkez teşkilatına bağlı; hizmet içi eğitim enstitüleri, kız teknik olgunlaşma enstitüleri, akşam sanat okulları, öğretmen evleri ile yaygın eğitim kurumlarının yöneticiliklerine yapılacak atamalar da Valiliklerce yürütülecektir.

Kurum Tipleri Yeniden Yönetmeliğe Konuldu

- Eğitim kurumu tipleri yeniden getirilmiştir. A, B, C ve D olmak üzere 4 kurum tipi belirlenmiş ve Müdür normu bulunmayan ve müdür yetkili öğretmen tarafından yönetilen eğitim kurumları (D) tipi kurum olarak kabul edilmiştir. Ayrıca her ilde Ek-2 Kurum Tipleri Tespit Formuna göre tespit edilen eğitim kurumu tipleri HİZMET BÖLGESİ olarak belirlenmiş ve tanımlanmıştır. Kurum tiplerinin birer hizmet bölgesi olarak düzenlenmiş olmasının formaliteden ibaret olduğu açık olup 652 sayılı KHK hükmünün gereği yapılmaya çalışılmıştır.

- Kurum tiplerinin belirlenmesinde EK-2 Kurum Tipi belirleme formu adil olmadığı açıktır. Yerleşim birimi nüfusunun puanlamada dikkate alınması anlaşılabilir değildir. Eğitim kurumlarının çalışma şartları iyileştikçe puanlamanın da buna paralel artması sağlıklı bir yaklaşım olmadığı açıktır. Örneğin bir eğitim kurumunda öğretmen ve personel sıkıntısı yaşanıyorsa bu eğitim kurumu yöneticisinin iş yükünün artacağı açıktır.

Atama Dönemleri

- İlk atamalar MAYIS – HAZİRAN aylarında sonuçlandırılacak.

- İsteğe bağlı yer değiştirmeler ile çalışma süresine bağlı yer değiştirmeler her yıl TEMMUZ-AĞUSTOS aylarında sonuçlandırılacak.

- Çalışma süresine bağlı yer değiştirmeler (rotasyon) her yıl TEMMUZ-AĞUSTOS ayında sonuçlandırılacak.

- Görev yaptıkları eğitim kurumunda fiilen en az 3 yıl görev yapanlar kendi hizmet bölgesindeki eğitim kurumları için 10, bir alt veya bir üst hizmet bölgesindeki eğitim kurumlarından da 10 olmak üzere en fazla 20 tercih yapmak suretiyle il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

- Müdür başyardımcıları ise müdür yardımcısı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Ancak Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce müdür başyardımcısı olarak atananlar, tercihleri ve norm ihtiyaçları dikkate alınarak isteğe bağlı yer değiştirmeler kapsamında yer değiştirme suretiyle müdür başyardımcısı olarak atanabileceklerdir.     

Rotasyon Bu Yıl Ertelenmelidir  

- ROTASYON 6 yıla indirilerek 30 Haziran tarihi itibariyle çalışma süresini dolduranların yer değiştirmelerinin TEMMUZ ve AĞUSTOS aylarında yapılması öngörülmüştür. Ayrıca rotasyon kapsamında bulundukları hizmet bölgesindeki hizmet süresini tamamlayan yöneticiler, kendi hizmet bölgesindeki eğitim kurumları için 10, bir alt veya bir üst hizmet bölgesindeki eğitim kurumları için de 10 olmak üzere toplam 20 tercihte bulunabileceklerdir.

- Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce müdür başyardımcısı olarak atananlar, ROTASYON kapsamında müdür başyardımcısı olarak yer değiştirmeye tabi tutulacaklardır. Bu yönetmelik kapsamında görevlendirilecek müdür başyardımcıları ise ROTASYON kapsamında müdür yardımcısı olarak yer değiştireceklerdir. Valilikler takvimin sıkışıklığından dolayı rotasyonu erteleyebilirler. İlk atamalarda sorun yaşanmaması için rotasyon bu yıl ertelenmelidir.

Valilikler Önce İlk Atamaları Yapmalıdır

- 1-2 Ekim 2011 tarihlerinde yapılan yönetici seçme sınavından alınan puanlara göre herhangi bir eğitim kurumu yöneticiliğine atanmamış olanların bu puanları, yapılacak ilk yazılı sınava kadar, bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak atamalara başvurabilmek üzere yazılı sınav sonucu olarak kabul edilecektir.

- Yönetmelik kapsamında yapılacak atamalar bir defaya mahsus olmak üzere yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren iki ay içerisinde gerçekleştirileceği belirtilerek sendikamızın da talebi olan; ocak ve şubat aylarında atama belerken ani yönetmelik değişikliğinden dolayı atamaları gerçekleşmeyen yönetici adaylarının mağduriyetinin kısmen giderilmiş olması önemlidir. Valilikler ilk atama için belirlenen iki aylık süreyi dikkate alarak ilk atamayı hemen yapmalıdır.

- 6287 sayılı Kanun gereği dönüştürülen okulların norm kadro fazlası durumuna düşen ve durumuna uygun bir eğitim kurumuna atanamayan yöneticileri bir defaya mahsus olmak üzere rotasyon kapsamında yer değiştirmeye tabi tutulana kadar kadrolarının bulunduğu okullarla ilişkilendirileceklerdir. 

EK-1 Yönetici Değerlendirme Formunda ise;

-  Teşekkür, takdir, aylıkla ödül ve ödüle de puan verilmiştir.

-  Cezalar bölümünde yer alan ders ücretinin kesilmesi cezası (-3) puan olarak belirlenmiş ve 4 ila 10 yıl öncesinde alınan her aylıktan kesme ve maaş kesilmesi cezası için (-4) puan, her kademe ilerlemesinin durdurulması, kıdem indirilmesi ve derece indirilmesi cezası ise (-6) puan düşürülmesi öngörülmüştür.

- Uzman öğretmenliğe verilen 4 puan 3 puana indirilmiştir.

- Mesleki ve teknik eğitim veren eğitim kurumlarına atanacak meslek dersleri öğretmenleri (imam hatip lisesi ve imam hatip ortaokulu dahil) ile özel eğitim veren okulların yöneticiliğine atanacak görme, işitme ve zihinsel engelliler sınıfı alanı öğretmenleri için verilen 15 puan 10 puana indirilmiştir.

- Müdür yardımcılığında geçen her bir yıla verilen 0,72 puan 0,60 puana, müdür başyardımcılığında geçen her bir yıla verilen 0,96 puan 0,72 puana indirilmiş ve müdürlükte geçen her bir yıla 0,96 puan, müdür yetkili öğretmenlikte geçen her bir yıla da 0,60 puan verilmesi öngörülmüştür.

Eksik Düzenlemeler Hak Kaybına Sebep Olacaktır

Söz konusu yönetmelikte göze çarpan eksiklikleri şöyle sıralamak mümkündür. Yöneticiliğe yeniden atama, değerlendirme komisyonlarında sendika temsilcilerinin bulunması, iller arası yer değişikliği gibi hususlara yer verilmemiştir. MEB yapılan bu eksik düzenlemelere yönetmelikte yer vermelidir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen