Haber
2011-08-09 07:24:10
Yönetici Atama Yönetmeligine Iliskin Degerlendirmemiz

Milli Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama Ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik 09/08/2011 tarihli ve 28020 sayili Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmistir. Egitim-Bir-Sen olarak Yönetmelik ile ilgili yaptigimiz önerileri daha önce sitemizden duyurmustuk. Önerilerimizin neredeyse tamaminin yeni yönetmelikte dikkate alinmasi dolaysiyla Bakanlik yetkililerine, önerilerin olusmasina katki sunan teskilatimiza ve üyelerimize tesekkür ediyoruz.

 

 

Söz konusu degisiklik ile yapilan düzenlemeler

 

1.              Yönetmeligin en önemli düzenlemesi; “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel sartlar” baslikli 7. maddenin “ç” bendinin “Atanmak istenilen egitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarina göre alani itibariyle ögretmen olarak atanabilecek bir alan ögretmeni olmak,” seklinde degistirilmesidir. Özellikle rotasyonda ilkögretimden liseye atanan ve yargiya basvuranlarin önemli bir kismina yarginin iptal vermesi nedeniyle durumun dikkate alindigi görülmektedir. Bu degisikle birlikte yönetici adaylari atama alani itibariyle ögretmen olarak atanabilecekleri okullara yönetici olarak basvuru yapabileceklerdir. Aylik karsiligi okutabilecek bir ders olmasi uygulamasina son verilmistir. Bir baska deyisle alani tarih olan bir ögretmen ilkögretim okullarina yönetici olarak atanamayacaktir.

 

2.              Müdür yardimciligi sinavinin ismi Müdür Basyardimciligi ve Müdür Yardimciligi sinavi olarak degistirilmistir. Bu degisiklikle birlikte müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi sinavi tek bir sinav olarak yapilacaktir. Artik müdür basyardimciligina ilk defa atamalar da seçme sinavi ile birlikte EK-2 Yönetici Degerlendirme Formu üzerinden yapilan degerlendirmede alinan puan dikkate alinmak suretiyle olusacak toplam puan esas alinarak yapilacaktir.

 

3.              Zorunlu yer degistirme uygulamasina; Egitim Kurumu müdür basyardimcilari ile müdür yardimcilari da ilave edilmistir. Okul müdürleri için 5 yil uygulamasi devam ederken, yeni düzenlemeyle birlikte bulunduklari egitim kurumunda araliksiz asaleten 8(sekiz) yillik çalisma süresini tamamlayan müdür basyardimcisi ve müdür yardimcilarinin da görev yerleri, Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formu üzerinden yapilacak degerlendirme sonucu puan üstünlügü esasina göre degistirilecektir.

 

4.              Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin yöneticiliklerine, bu egitim kurumlarina seçilerek ögretmen olarak atanip, görev yapan ya da bu egitim kurumlarinda görev yaptiktan sonra herhangi bir nedenle ayrilmis olmakla birlikte yeniden bu egitim kurumlarina sinavsiz atanabilme hakkini kaybetmemis olanlar ile daha önce Anadolu Liselerinde ilgili yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten önce yürürlükte olan ilgili mevzuata göre her türlü Anadolu liselerine yazili, sözlü ya da mülakat/uygulama sinavlari sonucuna göre atanip görev yapmis olan ögretmenler arasindan atama yapilacaktir.

 

5.              Bilim ve sanat merkezi yöneticiliklerine öncelikle bu egitim kurumlarina seçilerek ögretmen olarak atanip görev yapan ya da bu egitim kurumlarinda görev yaptiktan sonra herhangi bir nedenle ayrilmis olmakla birlikte yeniden bu egitim kurumlarina sinavsiz atanabilme hakkini kaybetmemis olanlar arasindan atama yapilacaktir.

 

6.              Mesleki ve teknik egitim kurumu yöneticiliklerine atanmak için basvuruda bulunan atölye, laboratuar ya da meslek dersi ögretmenlerinden, Yönetmelik eki EK-4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen alan ögretmenlerine müdürlük için 20 puan, müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi için ise 5 puan verilmesi öngörülmüstür. Bu düzenlemeyle birlikte bu tür okullarin müdürlüklerine genel kültür dersi ögretmenleri de basvuru yapabilecektir fakat atölye, laboratuar ya da meslek dersi ögretmenlerine ek puan verilerek öncelik taninacaktir.

 

7.              Halk egitimi merkezi ile ögretmenevi ve aksam sanat okulu yöneticiliklerine; herhangi bir alanda ögretmen olanlar arasindan atama yapilacaktir.  Ancak, ögretmen evi ve aksam sanat okulu yöneticiliklerine atanmak için basvuruda bulunanlardan alani konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek içecek hizmetleri, muhasebe ve finansman, büro yönetimi, pazarlama ve perakende olanlara  müdürlük için 20 puan, müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi için ise 5 puan verilmesi öngörülmüstür.

 

8.              Özel egitim kurumu yöneticiliklerine atanmak isteyenlerden, alani; isitme engelliler sinifi ögretmeni, görme engelliler sinifi ögretmeni ve zihin engelliler sinifi ögretmeni olanlara müdürlük için 20 puan, müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi için ise 5 puan verilmesi öngörülmüstür.

 

9.              Rehberlik ve arastirma merkezi yöneticiliklerine atanmak isteyenlerden, alani; rehber ögretmen olanlara müdürlük için 20 puan, müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi için ise 5 puan verilmesi öngörülmüstür.

 

10.           Okul öncesi egitim kurumu yöneticiliklerine atanmak isteyenlerden, alani; okul öncesi veya çocuk gelisimi ve egitimi ögretmeni olanlara müdürlük için 20 puan, müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi için ise 5 puan verilmesi öngörülmüstür.

 

11.           Yatili Ilkögretim Bölge Okullarinin müdürlügüne (C) tipi için 2 yil, (B) tipi için 3 yil, (A) tipi için 4 yil yöneticilik yapmis olma sarti aranirken diger egitim kurumu müdürlüklerine ise (C) tipi için 1 yil, (B) tipi için 2 yil, (A) tipi için 3 yil yöneticilik yapmis olma sarti aranmistir.

 

12.           Egitim kurumu müdürlügü, müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi sinavlarina, askerlik hizmetini temel askerlik egitiminden sonra Bakanligimiza bagli egitim kurumlarinda ögretmen olarak yerine getirenler, yurt disinda ögretmen olarak görevli bulunanlar ile 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu ve 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu kapsaminda ayliksiz izinli olanlarin da basvuruda bulunabilmelerine imkan saglanmistir.

 

13.           Diger önemli düzenleme sinav basari puanlari ile ilgilidir. Yapilan yeni düzenlemede Sinav Basari Puani “60” dan “70” e çikarilmistir.

 

14.           Sinav sonuçlarina itiraz dogrudan Egitim Teknolojileri Genel Müdürlügüne yapilacaktir.

 

15.           Yapilan yeni düzenlemeyle birlikte; egitim kurumu müdürlügü, müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi sinavlarina basvuruda bulunacaklarda aranan 3 yillik sürenin hesabinda asagidaki sürelerin degerlendirmeye alinmasi öngörülmüstür.

 

a) Asker ögretmenlikte geçen sürelerin tamami,

 

b)657 sayili Devlet Memurlari Kanunun 4/B maddesi kapsaminda sözlesmeli ögretmenlikte geçen sürelerin tamami,

 

c) Özel okullarda ögretmen/yönetici olarak geçen sürelerin 2/3’ü

 

16.           Yöneticilik Istek Formunda yer alan tercih sayisi 10(on)’dan 25(yirmibes)’e yükseltilmistir.

 

17.           Egitim kurumu yöneticiliklerine atanmak isteyenlerin; duyurusu yapilan yöneticiliklere basvuru tarihi itibariyla fiilen egitim ögretim hizmetleri sinifi kadrolarinda çalisiyor olma sarti getirilmistir. Bu düzenlemeyle birlikte, genel idare hizmetleri sinifinda görev yapan,  sef, sube müdürü, egitim müfettisi, Milli Egitim Müdür Yardimcilari ögretmenlige geçtikten sonra okul müdürlüklerine basvuru yapabileceklerdir.

 

18.           Zorunlu yer degistirme basvurularinda, tercihlerine atanamayanlara ikinci tercih hakki getirilmistir.

 

19.           Atama Takvimi degistirilmistir. Yeni Düzenlemeyle birlikte Sinav Sonucuna Dayali atamalar için Ocak ve Subat aylarinda duyurular zorunlu hale getirilirken, ihtiyaca göre yil içinde yapilabilecegi belirtilmistir. Istege bagli yer degistirme suretiyle atamalar ve diger atamalarin mayis ayinda, zorunlu yer degistirmelerin ise agustos ve eylül aylarinda yapilmasi öngörülmüstür.

 

20.           Yönetmeligin 33 üncü maddesi kapsaminda iller arasi yer degistirmelerin Bakanlikça uygun görüldügü hallerde kadro imkânlari ve ihtiyaç çerçevesinde haziran ve temmuz aylarinda yapilabilecegi belirtilmistir.

 

21.           Özel ögretim okullarinda müdür olarak geçirilen süreler dördüncü kademe yöneticilikte, müdür yardimcisi olarak geçirilen süreler ise birinci kademe yöneticilikte geçmis sayilirken, Danistay Ikinci Dairesinin 03/06/2011 tarihli ve E.No: 2010/4559 sayili yürütmenin durdurulmasi isteminin kabulü karari geregi yönetmelikten çikarilmistir.

 

22.           Ek-2 Yönetici Degerlendirme formunda; Yüksek Lisans ve Doktora için verilen ek puan degerleri artirilmistir. Buna göre;  Yönetim Alaninda Yapilan Yüksek Lisans Için 8 Puan, Diger Alanlardaki Yüksek Lisans Için 4 Puan, Yönetim Alaninda Yapilan Doktora Için 12 Puan, Diger Alanlardaki Doktora Için 8 puan ek olarak verilmistir.

 

23.           Ek-2 Yönetici Degerlendirme formunda; uzman ögretmenlere verilen 3 puan 4’e, basögretmenler için verilen 5 puan ise 6 ya çikarilmistir.

 

24.           Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formunda Ödüller ve Ceza bölümü yeniden düzenlenmistir. Torba Kanundan sonra 657 de yapilan degisiklik dogrultusunda düzenlenen ödüller(Basari, Üstün Basari ve Ödül) için ek puan uygulamasi getirilmistir. Ayrica Ayliktan Kesme, Ders Ücretlerinin Kesilmesi, Maas Kesilmesi için (-1), Kademe Ilerlemesinin Durdurulmasi, Kidem Indirilmesi, Derece Indirilmesi  için de  (-2) puan düsülmesi öngörülmüstür.

 

25.           Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formunun, Hizmet Bölümünde yer alan puan degerleri düsürülmüstür. Buna göre Ögretmenlikte geçen her bir yili için 0,24, Müdür Yardimciliginda geçen her bir yili için 0,66, Müdür Basyardimciliginda geçen her bir yili için 0,72, Müdürlükte geçen her bir yili için 0,84 olarak belirlenmistir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen