Haber
2010-01-21 06:20:26
Yönetici Atamada Kimsenin Hata Yapma Lüksü Olmamalidir

Müdür atama basvurulari bugün itibariyle basladi. Yönetici atamada yasa- nabilecek muhtemel sorunlar üyelerimiz tarafindan Genel Merkezimize iletildi. Genel Merkezimize iletilen sorunlari Bakanlik yetkilileri ile görüserek yazili görüs olusturulmasini sagladik. Bakanlik uygulamada muhtemel sorunlara açiklik getirerek internet sitesinde yayinladi.

 

Yargi kararlarindan dolayi son bes yilda yönetici atamalarinin saglikli yürütülmemesi, yönetici adaylarini magdur etmistir. Yönetici atamalarinin saglikli yürütülmesi için, MEB ve valiliklerin daha dikkatli olmasi gerekir. Muhtemel magduriyetlerin yasanmamasi için MEB’in bugüne kadar gösterdigi hassasiyeti olumlu buluyoruz. Valiliklerin de yönetmelik, genelge ve ilgili kilavuzu dikkatli uygulamalarini, atamalari saglikli yaparak, muhtemel iptallere mahal birakmamalidir. Üyelerimiz, yönetici atamalarinda yasanan sorunlari sendikamiza ilettikçe, Bakanlik yetkilileriyle görüserek çözmeye devam edecegiz.

 

Daha önce ilettigimiz hususlarda açiklama yaptigi gibi, Bakanliktan; Çok Programli Liselerin bünyesinde bulunan programlarda görev yapan bütün brans ögretmenlerine de basvuru hakki verilmesi ve 2006 yilindan önceki müdür yetkili ögretmenlerle ilgili olusmasi muhtemel magduriyetlerin engellenmesi için 16.6.2006 tarihli ve 49623 sayili yaziyi güncelleyerek yeni bir açiklama yapmasini istedik.

 

Müdür Yetkililikle Ilgili Bir Degerlendirme

 

Millî Egitim Bakanligi Personel Genel Müdürlügü 16/6/2006 tarihli ve 49623 sayili yazisinda,

Bilindigi gibi, ilgi (a) Yönetmeligin 7 nci maddesinin ikinci fikrasinda; müdür yetkili ögretmenlik ve kurucu müdürlükte geçen sürelerin ikinci kademe yöneticiliginde geçmis sayilacagi hükme baglanmistir. Bu çerçevede, ilgi (b) yazida; müdür yetkili ögretmen olarak valilik oluruna bagli olarak geçen sürelerin ikinci kademe yöneticiliginde geçmis sayilmasi gerekmekle birlikte, mülki amirlerce görevlendirilmis ve müdür yetkili ögretmen olarak ILSIS kayitlarina islenmis olmak kaydiyla hizmet cetvellerinde görünenlerin de görev yaptiklari sürelerin ikinci kademe yöneticiliginde geçmis sayilacagi belirtilmistir.

 

Buna göre, valilik ya da kaymakamlik oluru olmamasina ragmen bu görevi yürüttüklerinin çesitli belgelerden anlasildigi belirtilen ilgililerin, söz konusu belgeler esas alinarak müdür yetkili ögretmen olarak görev yaptiklarinin il milli egitim müdürlüklerince belirlenerek bu sürelerinin de ikinci kademe yöneticilikte geçmis sayilmasinin uygun olacagi, ayrica müdür yetkili ögretmenin izinli oldugu süre içinde bu görevin vekaleten yürütülmüs olmasi gibi hallerde ise görevlendirilenlerin görev yaptiklari sürelerin ikinci kademe yöneticilikte geçmis sayilmasinin mümkün olamayacagi hususunda bilgilerinizi ve geregini rica ederim denilmek suretiyle müdür yetkililik ve kurucu müdürlükte geçirilen sürelerin ikinci kademe yöneticilikte geçmis sayilacagi yönünde açiklama yapmistir.

 

11/1/2004 tarihli ve 25343 sayili Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Millî Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeliginin 04/03/2006 tarihli ve 26098 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan yönetmelik ile degisik 7’nci maddesinin ikinci fikrasinda,

“Ögretmenlikte adayligi kaldirilmis olmak kaydiyla, Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanligi, egitim uzmanligi ve (mülga) APK Uzmanligi görevleri ile sube müdürü ve daha üst unvanli görevlerde geçirilen süreler dördüncü kademe yöneticiliginde, genel idare hizmetleri sinifina dâhil sef kadrosunda ve özel ögretim kurumlarinda müdür olarak geçirilen süreler ile yurt disindaki Bakanliga bagli okullarda müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliginde, kurucu müdürlükte ve müdür yetkili ögretmenlikte geçen süreleri ikinci kademe yöneticiliginde geçmis sayilir” hükmüne yer verilmistir. Yine ayni yönetmeligin 6’nci maddesinde ise,

 

“Egitim kurumlarinin yönetim kademeleri sunlardir:

a) Birinci Kademe: Egitim kurumu müdür yardimciligi,

b) Ikinci Kademe: Egitim kurumu müdür basyardimciligi, C tipi egitim kurumu müdürlügü,

c) Üçüncü Kademe: B tipi egitim kurumu müdürlügü,

d) Dördüncü Kademe: A tipi egitim kurumu müdürlügü” hükmü yer almaktadir.

 

Bu ifadeden, ikinci kademe yöneticilikten egitim kurumu müdür basyardimciligi ile C tipi egitim kurumu müdürlügünün anlasilmasi gerekmektedir (bu tarih itibariyle).

 

Ancak, 13/8/2009 tarihli ve 27318 sayili Resmî Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren ve halen yürürlükte olan Millî Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmeligin 25’inci maddesinin ikinci fikrasinda, Bu Yönetmelikteki yönetim kademelerine atamayla sinirli olmak üzere; ikili anlasmalar çerçevesinde Bakanlikça açilan ya da yönetici ve ögretmenleri Bakanlikça görevlendirilen yurt disindaki egitim kurumlarinda müdür olarak geçirilen süreler dördüncü kademe, müdür yardimcisi olarak geçirilen süreler birinci kademe yöneticiliginde; görevli oldugu egitim kurumunda egitim kurumunu egitim ögretime açmak kaydiyla kurucu müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliginde; en az bir yil görev yapmis olmak kaydiyla müdür yetkili ögretmen olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliginde, özel ögretim okullarinda müdür olarak geçirilen süreler dördüncü kademe, müdür yardimcisi olarak geçirilen süreler ise birinci kademe yöneticiliginde geçmis sayilir. Bunlardan egitim kurumu yöneticiliklerine atanmak isteyenler, yapilacak duyurulara basvurmalari halinde atanmak istedikleri egitim kurumu için bu Yönetmelikte öngörülen hizmet süresi de dikkate alinarak atama usul ve esaslarina göre atanirlar.” hükmüne yer verilmistir. Yine bu yönetmeligin 6’nci maddesinde ise,

 

“Egitim kurumlarinin yönetim kademeleri sunlardir;

a) Birinci Kademe: Egitim kurumu müdür yardimciligi,

b) Ikinci Kademe: Egitim kurumu müdür basyardimciligi,

c) Üçüncü Kademe: C tipi egitim kurumu müdürlügü,

ç) Dördüncü Kademe: B tipi egitim kurumu müdürlügü,

d) Besinci Kademe: A tipi egitim kurumu müdürlügü” hükmü yer almaktadir.

 

Yani Bakanligin 16/6/2006 tarihli ve 49623 sayili yazisinda, müdür yetkililik ve kurucu müdürlükte geçirilen sürelerin “ikinci kademe yöneticilikte” (egitim kurumu müdür basyardimciligi ile C tipi egitim kurumu müdürlügü) geçmis sayilacagi belirtilmistir. Ancak,  halen yürürlükte olan Millî Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmeligin 25’inci ve 6’nci maddeleri hükmü geregince müdür yetkililik ve kurucu müdürlükte geçirilen sürelerin “üçüncü kademe yöneticilikte” (C tipi egitim kurumu müdürlügünde) geçmis sayilmasi gerekmektedir.

 

Özet olarak, bahse konu yazinin son paragrafinda belirtildigi üzere Valilik ya da kaymakamlik oluru olmamasina ragmen bu görevi fiilen yürüttükleri çesitli belgelerden anlasilan ilgililerin, ILSIS kayitlarina islenmemis olsa dahi müdür yetkili ögretmen olarak görev yaptiklarinin Il Milli Egitim müdürlüklerince belirlenerek bu sürelerin de yürürlükte olan Yönetmelik hükümleri geregince  “üçüncü kademe yöneticilikte” geçmis sayilmasi gerekmektedir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen