Haber
2010-05-07 07:21:05
Yönetmelikteki Bazi Degisiklikler Kabul Edilemez

06/05/2010 tarihli ve 27573 sayili Resmî Gazete’de yayim- lanan Yönetmelikle, Milli Egitim Bakanligi’na bagli egitim kurum- larina ögretmen atamalari ile ögretmenlerin (il içi ve iller arasi, es, saglik, lisansüstü ögrenim durumu, alan degi- sikligi, olaganüstü durumlara bagli) yer degisiklikleri ve norm kadro fazlasi ögretmenlerin il içinde ve iller arasinda dagilimina iliskin her türlü atama ve yer degistirme islemleri yeniden düzenlenmistir. Bakanlikta gerçeklestirilen toplantilarda mutabik kaldigimiz bazi hususlar degisiklige dâhil edilmedigi gibi, çalisanlarin aleyhine olabilecek düzenlemeler yönetmelikte yer almis oldugundan, söz konusu bazi degisiklik ve eksik düzenlemeleri kabul etmemiz mümkün degildir.

 

Sendika olarak toplantida mutabik kaldigimiz konulardan biri, “Zorunlu hizmet muafiyeti getirilmesi halinde, zorunlu hizmet muafiyeti kapsamina giren ögretmenlerin çalistigi ilde çalisma süresi sarti aranmaksizin il içi ve il disi yer degistirme imkâninin taninmasi” idi. Bu sekilde yapilacak düzenleme neticesinde zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmakta olan ve zorunlu hizmetini tamamlamis veya muaf olan ögretmenlerin de süre sarti aranmaksizin atamasinin yapilmasi önündeki engeller asilacakti. Zorunlu çalisma yükümlülügünün her ne kadar Yönetmeligin yürürlülük tarihi olan 06/05/2010’dan önce atananlar bakimindan muafiyet getirmis olsa da, ilk defa ya da zorunlu yükümlülügünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet bölgelerine atananlarin zorunlu çalisma yükümlülükleri kaldirilmis olmasina ragmen bulunduklari ilde çalismalari gereken 3 yillik süreyi doldurmayanlarin serbest bölgelere yer degistirme isteginde bulunabilmelerine imkan taninmamistir. Bakanligin, toplantilar sirasinda mutabik kaldigimiz düzenlemeye yönetmelikte yer vermemesi hususunu kesinlikle kabul etmeyecegimizi, söz konusu eksik düzenlemeye iliskin bir iyilestirme yapilmamasi halinde dava açacagimizi belirtmek isteriz.

 

Istege bagli yer degistirmede ögretmen açigi bulunan tüm egitim kurumlarinin açik normlarinin ilan edilmesi ve özür durumuna bagli yer degistirme isleminde yürürlükten kaldirilan yönetmelikte olmasa da uygulamada var olan il emri uygulamasina yeni yönetmelikte yer verilmesi için israrci olmustuk.

 

“Bakanlikça ögretmenlerin özürlerinin oldugu ilin emrine atamanin yapilmasi, valiliklerce de il emrine atanan ögretmenlerin basvurulari puan üstünlügü ve tercih esasina göre alinarak özürlerinin oldugu yerlesim yerlerine atamalarinin saglanmasi” seklindeki talebimize, Bakanligin bu degisiklikte yer vermemis olmasi, çalisanlarin magduriyetine sebebiyet verecektir. Bu eksik düzenlemeler basta olmak üzere teskilatlarimizdan gelecek olan degerlendirmeleri dikkate alarak, Bakanlikla görüsmeler yapacagiz. Sayet taleplerimiz yerine getirilmezse, yargiya gidecegiz.

 

Yeni Yönetmelik ile ögretmenlerin atama ve yer degistirmelerinde birtakim degisiklikler de yapilmis olup, bu degisikliklerden bir kismi söyledir:

-Yeni Yönetmelikle, ögretmenlik görevine yönetmeligin yürürlük tarihi olan 06.05.2010 tarihinden önce atanmis olanlar bakimindan zorunlu hizmetten muafiyet getirilmistir.

 

-Ülke genelindeki hizmet bölgesi uygulamasi devam etmekle birlikte, hizmet bölgeleri de eskide oldugu gibi 3’e ayrilmis ve zorunlu çalisma yükümlülügü ilçe sinifi yerine egitim kurumu düzeyine getirilmis ve her bir ilimiz 6 hizmet alanina ayrilarak bu alanlardan 4, 5 ve 6. hizmet alanlarindaki egitim kurumlari, ögretmenlerin zorunlu çalisma yükümlülüklerini yerine getirecekleri alanlar olarak belirlenmistir.

 

Bu alanlardaki hizmet süresi en az 3 en çok 7 yil olacak sekilde ve bu süreler karsiliginda verilecek hizmet puanlari da farkli sekilde düzenlenmistir. Hizmet alanlari ile bu alanlar içerisindeki egitim kurumlari ögretmen istihdam edilmesinde güçlük derecesine göre Bakanlikça belirlenen genel çerçevede Il Milli Egitim müdürlüklerinin takdirine birakilmistir.

 

1, 2 ve 3. alanlar zorunlu çalisma yükümlülügü kapsami disinda tutulmus, serbest alanlar olarak nitelendirilen bu alanlarda görev yapan ögretmenler yönünden bir süre sinirlamasi getirilmemistir.

 

-Ögretmenlerin il içi yer degistirmeleri, il içi sira uygulamasina son verilmis ve il içi yer degistirmeler ile iller arasi yer degistirmelerin birlikte ve hizmet puani üstünlügüne göre yilda bir defa yaz tatilinde yapilmasi uygulamasi getirilmistir. Bunu bir örnekle açiklamak gerekirse; Ankara Çankaya Lisesi’ne atanmak isteyen Ankara ilinde görevli bir ögretmen ile Elazig ilinden bu okula gelmek isteyen bir baska ögretmen puan üstünlügüne göre degerlendirilecektir.

 

-Istege ve zorunlu çalisma yükümlülügüne bagli yer degistirmelerde, ögretmenlerin bulundugu egitim kurumunda ya da ilde çalisilmalari gereken sürenin hesaplanmasinda önceki yönetmelikte 30 Temmuz tarihi esas alinirken, artik 15 Eylül tarihi esas alinacaktir.

 

-Ögretmenlerin il içi yer degistirme isteginde bulunabilmesi için görev yaptigi egitim kurumunda çalisilmasi gereken süre 2 yildan 3 yila çikarilmistir. Ancak geçici ikinci madde ile 2010 ve 2011 yillarinda yapilacak istege bagli il içi yer degistirmelerde bulundugu egitim kurumunda aranan 3 yillik çalisma süresi 2 yil olarak uygulanacaktir.

 

-Istege ve zorunlu çalisma yükümlülügüne bagli yer degistirme isteginde bulunacak ögretmenler, atanmak istedikleri yerlerden en fazla 25 egitim kurumu ile tercihleri disina da atanmayi tercih edebileceklerdir. Ögretmenler basvurularinda tercihleri disina atanmayi kabul edip etmediklerini de belirtebileceklerdir.

 

-Es durumu özrü ile il içi ve iller arasi yer degistirmeler, yariyil ve yaz tatilinde, lisansüstü ögrenim durumuna bagli yer degistirmeler Agustos ayinda, saglik durumu özrüne bagli yer degistirmeler ise zamana bagli olmadan yapilacaktir.

 

-Yönetmelikle, ilk defa ögretmen atama ve yer degistirmelerin planlanmasi amaciyla illerde ve Bakanlikta egitim personeli planlama ve degerlendirme kurullari olusturulmasi düzenlenmis ve Bakanlikta Egitim Personeli Planlama ve Degerlendirme Kurulu’na Kurum Idari Kurulu’na katilmaya hak kazanan sendika temsilcisinin, illerde olusturulan Il Egitim Personeli Planlama Kurulu’na da o ilde en çok üyeye sahip sendikanin temsilcisinin katilimi saglanmistir.

 

-Esi emekli olan ögretmenlere, esinin ikamet ettigi yere bir defaya mahsus olmak üzere yer degistirme basvurusu yapma imkâni verilmistir.

 

-Esi sehit olan ögretmenlere taninan yer degistirme hakki, esi malul gazi olanlara da taninmistir.

 

-Yönetmeligin 18’inci maddesiyle açiktan ve kurumlar arasi yeniden atama ve açiktan ilk atama kurum içi ve kurumlar arasi ilk atama yoluyla atanacaklara Bakanliga o yil için atama izni verilen ögretmen kadrolarinin %7’sinin açiktan ve kurumlar arasi yeniden atama yoluyla atanacak ögretmen kontenjaninda, %3’ünün ise açiktan ilk atama kurum içi ve kurumlar arasi ilk atama yoluyla atanacak ögretmen kontenjaninda kullanilmasi öngörülmüstür. Geriye kalan %90’lik kontenjanin tamami ilk atama yoluyla gelecek ögretmen adaylarina ayrilmistir.

 

-Yönetmeligin 19’uncu maddesinde, ‘Ögretmenlik kadrolarina atamalar her yil agustos ayinda bir defada yapilir’ denilmek suretiyle artik Subat ayinda ilk atama yapilmasi islemine son verilmistir.

 

-Yargi kararlari ve ögretmen adaylarinin yogun talepleri de dikkate alinarak, diger kamu kurum ve kuruluslarinda halen memur olarak çalisan personelin hizmet süreleri esas alinarak ögretmenlige geçebilmeleri yaninda KPSS yoluyla da ilk atama gibi ögretmenlige geçebilmelerine imkân saglanmistir.

 

-Daha önce ögretmenlik yapmis olup da ayrilanlar ile üniversitelerde görev yapan akademik personelden isteyenlere hem ögretmenlikteki hizmet sürelerine hem de KPSS’ye girerek yeniden atanma imkâni saglanmistir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen