Haber
2010-12-24 06:22:09
Yüksekögrenimde, Ayrilan Herkese Geri Dönüs Hakki Verilmelidir

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Ge- nel Baskani Ahmet Gündogdu, yüksekögrenim hakkindan ne sekilde olursa olsun, mahrum olan veya birakilan herkese geri dönüs kapisinin açilmasini istedi. 

 

Konuyla ilgili bir açiklama yapan Ahmet Gündogdu, referandumla, 82 Anayasasi’nin militarist düzen- lemelerinin tarih oldugunu belir- terek, Anayasa’nin militarist hükümlerine yönelik bu temizligin bir benzerinin, 12 Eylül darbesiyle olusan fiili magduriyetler konusunda da gerçeklestirilmesi çagrisinda bulundu.

 

Gündogdu, “Hiç kuskusuz, bu noktada adim atilmasi gereken alanlardan biri, yüksekögrenim hakki ve bu hakki elinden çesitli gerekçelerle elinden alinan veya bu hakki çesitli nedenlerle kaybeden vatandaslarimizdir. Her ne kadar, çesitli dönemlerde yürürlüge konulan af kanunlariyla bu konuyla ilgili olumlu düzenlemeler yapilmissa da; ekonomik nedenler, yüksekögretim kurumlarinin ve yöneticilerinin demokratik hukuk devleti ilkesiyle örtüsmeyen uygulama ve dayatmalari nedeniyle yüksekögrenim görme hakkina fiilen sahip olamayan vatandaslarimizin sayisi azimsanmayacak düzeydedir” dedi.

12 Eylül 1980 ve benzeri dönemlerde demokratik parlamenter rejim üzerinde olusturulan antidemokratik ara süreçler sonucu, çesitli nedenlerle yüksekögretim kurumlariyla ilisigi kesilen vatandaslara, yüksekögrenimlerine devam etme hakki saglayacak yeni bir firsat olusturulmasi çagrisinda bulunan Gündogdu, yetismis insan gücünün artirilmasina katki saglayacagina inandigi ve gerekli gördügü bu çalismanin, geçmis dönemlerde çesitli nedenlerle yüksekögretim kurumlariyla ilisikleri kesilen ve belli araliklarla yürürlüge konulan ögrenci aflarindan yararlanamayanlari da kapsayacak bir içerikle tamamlanmasinin önemine dikkat çekti.

 

Taleplerinin, YÖK’ün yüksekögretim kurumlarindan ögrenci kaydi silinmesi uygulamasina son vermek çerçevesindeki düzenlemesinin TBMM’ye sevkinden önce yerine getirilmesinin geregine vurgu yapan Gündogdu, sunlari söyledi: “12 Eylül 1980’den bugüne degin çesitli nedenlerle yüksekögretim kurumlariyla ilisigi kesilenlere, ögrenimlerine kaldiklari yerden devam etme hakki verecek bir düzenlemenin yürürlüge konulmasini istiyoruz. Bu baglamda, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda YÖK’ün önerisine eklenen maddeyi destekliyor ve Meclis Genel Kurulu’ndan, yüksekögrenim kurumlarindan ne sekilde olursa olsun, kaydi silinen her ögrenciye geri dönüs hakki verecek sekilde çikarilmasini istiyoruz.”

 

Yüksekögretim Kurulu’nca yapilmak istenen düzenlemeye de atifta bulunan Ahmet Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi:

“Bu çerçevedeki bir düzenleme, devlete ve millete yasatilan ara rejim dönemlerinin var ettigi önemli bir magduriyetin giderilmesini ve azimsanamayacak sayidaki magdur vatandasimizin yetismis insan gücü kaynagina dahil olmasini saglayacaktir. Yapilmasini istedigimiz kanuni düzenleme, söz konusu ögrencilerin affedilmesinden ziyade ara rejim üretenlerin devlet eliyle olusturduklari bir ayibin ortadan kaldirilmasi düzenlemesi olacaktir. Diger bir ifadeyle, devlet tarafindan magdur edilen vatandaslarimizin, devletin kendilerine karsi isledigi kusuru affetmesi sonucunu doguracaktir.”

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen