Haber
2014-10-15 07:51:34
Yükseköğretim Tazminatı ve Akademik Teşvik Ödeneği Öğretim Yardımcılarına da Ödenmelidir

Eğitim-Bir-Sen, Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda öngörülen yükseköğretim tazminatı ve akademik teşvik ödeneğinin uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarında görev yapan personele de ödenmesi için ilgili tasarıda gerekli değişikliklerin yapılması talebiyle Başbakanlığa yazılı başvuruda bulundu.

 

Bakanlar Kurulu’nca 13.10.2014 tarihinde kararlaştırılan ‘Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın Meclis Başkanlığı’na gönderildiği hatırlatılan yazıda, “Söz konusu tasarıya göre, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’na tabi olarak görev yapanlardan profesör, doçent, yardımcı doçent, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutman kadrolarında görev yapanlara yükseköğretim tazminatı ve akademik teşvik ödeneği adı altında ilave mali haklar getirilmektedir. Ancak yine 2914 sayılı Kanun’un 3. maddesi hükmüne göre araştırma görevlileri ile birlikte ‘öğretim yardımcıları sınıfı’nda yer alan uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarında yer alan personel, adı geçen tasarıda yer almamaktadır. Diğer bir ifadeyle, söz konusu kadrolarda yer alan ‘öğretim yardımcıları’na bahse konu ilave mali haklar verilmemiştir.

 

2914 sayılı Kanun’da söz konusu kadroların tıpkı araştırma görevlileri gibi öğretim yardımcıları sınıfında tanımlanmış olmaları bir yana bu kadrolarda görev yapan çalışanlar yükseköğretimin ve bilimsel çalışmaların yürütülmesinin ayrılmaz bir unsurunu teşkil etmektedir. Uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarında yer alan personel, akademik çevrenin bir üyesidir. Bu bağlamda, üniversite içinde üniversitelerin gelişiminde ve yükseköğretimin niteliğinin gelişmesinde bu personelin katkısı yadsınamaz. Üniversite ödeneği, geliştirme ödeneği ve bahse konu tasarıyla öngörülen yükseköğretim tazminatı, akademik teşvik ödeneği gibi maddi teşviklerin salt öğretim elemanlarına özgülendiği dikkate alınırsa, bu durumda tüm öğretim yardımcıları sınıfı yönünden de çalışma koşulları dikkate alınarak istihdamının sağlanabilmesi noktasında maddi teşvikler özendirilmeli ve bu amaçla adı geçen personel de tasarı kapsamında getirilmek istenen mali haklardan yararlandırılmalıdır. Aksi bir düzenleme, eşitsizliğe sebebiyet vereceği gibi, kurum içi barışı bozacak ve yükseköğretimin bir bütün halinde yürütülmesini sekteye uğratabilecektir” denildi.

 

Yazıda, Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda öngörülen yükseköğretim tazminatı ve akademik teşvik ödeneğinin 2914 sayılı Kanun’un 3. maddesinde yer alan uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarında görev yapan personele de ödenmesi noktasında ilgili tasarıda gerekli değişikliklerin yapılması talep edildi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen