Haber
2012-04-20 07:30:22
Yurt Disi Görevinde “45 Yas” Sinirlamasinin Yürütmesi Durduruldu!

Egitim-Bir-Sen’in Milli Egitim Bakanligi tarafindan yayimlanan “Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügü Yurt Disinda (Almanca ve Fransizca Konusulan Avrupa Ülkeleri Ile Afganistan’da) Görevlendirilecek Ögretmenlerin Temsil Yetenegi Kilavuzu 2011”de yer alan 1-2. Basvuru ve Görevlendirme Sartlari baslikli l) Sinav basvurusunun son günü itibariyle 45 yasindan gün almamis olmak” bendinin yürütmesinin durdurulmasi ve devaminda iptaline karar verilmesi talebiyle Danistay Ikinci Dairesinde açtigi davada; ‘45 Yas’  sinirlamasinin yürütmesi durduruldu.

Egitim-Bir-Sen, Danistay’a sundugu dava dilekçesinde; Bakanliklararasi Ortak Kültür Komisyonunun Çalisma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafindan Yurtdisinda Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine Iliskin Bakanlar Kurulu Kararinin yurtdisinda görevlendirilecek personelde aranacak sartlarin yer aldigi 7. maddesinin hiç bir bendinde “Sinav basvurusunun son günü itibariyle 45 yasindan gün almamis olmak” gibi bir sarta yer verilmedigini, bu nedenle; yurt disinda görevlendirilecek  ögretmenlerde aranacak sartlarin yer aldigi kilavuzun Genel Esaslar, 1-2. Basvuru ve Görevlendirme Sartlari baslikli l. bendinde yer alan “Sinav basvurusunun son günü itibariyle 45 yasindan gün almamis olmak” hükmünün kilavuzun dayanagini olusturan Bakanliklararasi Ortak Kültür Komisyonunun Çalisma Esas ve Usulleri ile bu komisyon tarafindan Yurtdisinda Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine  Iliskin 05.06.2003 gün ve 2003/5753 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile  bu kararin dayandigi 657 sayili Yasanin Ek 36. maddesine açikça aykirilik olusturdugunu belirterek, dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasi ve iptal edilmesi gerektigine yer verdi.

Danistay Ikinci Dairesi de 2011/10760 esas sayili dosyadan vermis oldugu yürütmenin durdurulmasi kararinda; “Her ne kadar idareler kendi görev alanlarini ilgilendiren konularda, mevzuata ve kamu hizmetinin özelliklerine göre genel nitelikli, belirli kisilere yönelik olmayan düzenleyici islemler tesis etme yetkisine sahip iseler de; üst hukuk normlarinda getirilmeyen ve dava konusu kilavuzdan önce ve sonra çikarilan kilavuzlarda da yer almayan yurtdisinda görevlendirilecek ögretmenlerde 45 yasindan gün almamis olmak sartinin dava konusu kilavuzda getirilmesinin hukuken geçerli bir gerekçeye dayanmadigi üst hukuk normlarina ve hukuka aykiri oldugu görülmektedir” ifadesine yer vermek suretiyle “Sinav basvurusunun son günü itibariyle 45 yasindan gün almamis olmak,” hükmünün yürütmesini durdurdu.

Mahkeme karari için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen