Haber
2010-11-04 06:21:59
Zorunlu Egitimin Kesintili Olarak 13 Yila Çikarilmasi Yönündeki Önergemiz Sura’da Kabul Edildi

18. Milli Egitim Surasi Genel Kurulu’nda, zorunlu egitim uy- gulamasinin, 1+4+4+4 seklinde kademeli olarak 13 yila çika- rilmasi yönündeki önergemiz kabul edildi.

“Egitimde 2023 Vizyonu”nun tar- tisildigi 18. Milli Egitim Surasi’nda çesitli konularin ele alindigi ko- misyonlarin kararlarinin görüsül- mesine Genel Kurul toplantisinda devam edildi.

Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu’nun baskanlik ettigi Genel Kurul’da, “Ilkögretim ve Ortaögretimin Güçlendirilmesi, Ortaögretime Erisimin Saglanmasi” komisyonunda alinan kararlar görüsüldü.

Komisyon karari olarak Genel Kurul’a gelen ve tartisilan maddelerden biri olan “Gelisim özellikleri bakimindan farkli düzeylerdeki ögrencilerin bir arada bulunmasinin ortaya çikardigi pedagojik sorunlarin ortadan kaldirilmasi için ilkögretim okullarinda sekiz yillik zorunlu egitimin ögrencilerin yas ve gelisim özellikleri dikkate alinarak kademelendirilmesi, fiziksel mekanlarin bu kademelere göre ögrencilerin ayri alanlarda egitim görmelerini saglayacak biçimde bölümlendirilmesi, okullarin ögrenme alanlari olmanin yaninda, bir kültür merkezi ve yasam alanlari olarak düzenlenmesi” önerisi, Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu’nun teklif ettigi önergeyle degistirildi.

Kurul’da söz alan Gündogan, ikinci maddenin, “Egitim süreleri 1 yil okulöncesi egitim, 4 yil temel egitim, 4 yil yönlendirme ve ortaögretime hazirlik egitimi, 4 yil ortaögretim olmak üzere zorunlu egitimin 13 yil olacak” sekilde düzenlenmesini önerdi. Bu önerge, Kurul’da oylanarak kabul edildi.

Türkiye’nin Dayatmalardan Kurtulmasini Istiyoruz
Konuyla ilgili olarak bir degerlendirme yapan Ahmet Gündogdu, 28 Subat döneminin bir eseri olarak egitim sisteminde yer alan kesintisiz 8 yillik egitimin, getirdigi sorunlarla birlikte, yapilacak düzenlemeyle ortadan kalkacagini söyledi.

8 yillik zorunlu egitimin artik yetersiz kaldigini ifade eden Gündogdu, “Diger taraftan 28 Subat sürecinde hiçbir bilimsel toplanti olmaksizin 16 tane Milli Egitim Surasi’nin kararlari devre disi birakilarak, ideolojik bir sekilde sadece Imam Hatip liselerinin orta kismini kapatma gayesi ile getirilen 8 yillik zorunlu ve kesintisiz egitim dayatmasi var. Biz, Türkiye’nin bütün dayatmalardan kurtulmasini istiyoruz” dedi.

Imam-Hatip liselerinin orta kisimlarini kapatilmasi için getirilen söz konusu uygulamanin mesleki teknik egitime büyük darbe vurdugunu kaydeden Gündogdu, “Sanayicimiz ara eleman bulmakta zorlaniyor. Is-Kur verilerine göre milyonlarca issizimiz var. Issizligi sona erdirmek ve niteliksiz issiz sorununu çözmek için mesleki teknik egitime büyük ihtiyaç duyulmaktadir. Is dünyasi, ‘kalifiye eleman istiyorum’ diyor. Is-Kur da issizlik rakamlarini açikliyor. Bu durumda piyasaya duyarli, ekonomiye duyarli, degerlere duyarli, yüzde 99’u Müslüman olan bu ülkenin Anayasasi’nin 24. maddesine göre, isteyen anne-babalar çocuklarina din egitimi aldirabilirler. Evrensel hukukun da garantisi altinda olan bu hak dogrultusunda onlara da tercih sunan bir egitim modeli istiyoruz. Yani, bir anne-baba, anaokulu ve 4 yillik temel egitimden sonra çocugunun kisa yoldan üniversiteye gitmeden bir meslek lisesinden tornaci, elektrikçi olmasini istiyorsa, ortaögretime hazirlik süreci dedigimiz bu 4 yilda meslek lisesinin altyapisinda egitim görecek ve hayata atilacak” seklinde konustu.

13 Yillik Kesintili Egitim Önerisi
1+4+4+4 olarak önerdikleri egitim sisteminde, 4 yili sadece sinif ögretmenlerinin girecegi temel egitim olarak planladiklarini belirten Gündogdu, “Ikinci 4 yili, yönlendirme ve ortaögretime hazirlik. Daha önceki Milli Egitim suralarinda alanin kararlar geregi, akademik liseler, Imam Hatip liseleri, mesleki ve teknik liseler gibi okul türlerinin de azaltildigi bir sistem kurgusu var. Buna paralel ortaögretime hazirlik ve yönlendirme. Yönlendirmeden, bu ögrencilerin gelecekte akademik bir ortaögretimle, üniversite mi düsünüyorlar, mesleki egitimle, kalifiye eleman olarak kisa sürede ise atilmayi mi düsünüyorlar; Sosyal bilimler, Sosyal liseler, Imam Hatip liseleri ya da daha çok din egitimi almak mi istiyorlar, onlara tercih sunulacak bir 4 yil ve ortaögretimde 4 yil olmak üzere 13 yila çikartilan zorunlu egitim önerimiz var. Yani bugüne kadar var olan 8 yillik zorunlu egitimin 1+12 ile 13 yila çikarilmasini ama kesintisizlik dayatmasinin bir 28 Subat süreci ürünü olmasi dolayisiyla geçmis Milli Egitim Sura kararlari, bugünkü Sura kararlari ve çagdas dünyayla birlikte degerlendirerek, kademeli bir sisteme geçilmesini önermis bulunuyorum” diye konustu.

Imam Hatiplerin Orta Kisminin Açilmasi Gündeme Gelir mi?
Gündogdu, verdikleri önergenin hayata geçirilmesi halinde, Imam Hatip liselerinin orta kisminin yeniden açilma isteginin gündeme gelip gelmeyecegine yönelik bir soruya, “Imam hatiplerin orta kismi diye ayri bir okul açma degil, burada ögrencilere ana sinifi ve 4 yillik temel egitimden sonra yönlendirme ve ortaögretime hazirlik egitimini alternatifli seçenek sunarak, ‘mutlaka okuyacaksiniz ama su siklardan hangisini isteriniz’ diye tercih sunulmasi, bu tercih ettiklerinde de daha sonra pisman olurlarsa, her türlü yatay ve dikey geçisin serbest olacagi bir egitim modeli öneriyoruz” cevabini verdi.

Gündogdu imzasiyla verilen konuyla ilgili önerge su sekilde:

18. Millî Egitim Sûrasi Genel Kurulu Divan Baskanligina

Ilkögretim ve Ortaögretimin Güçlendirilmesi, Ortaögretime Erisimin Saglanmasi Komisyonu’ndan Sûra Genel Kurulu’na gelen raporun ikinci maddesinin asagidaki sekilde degistirilmesini ve buna bagli olarak ayni raporun altinci, otuzaltinci ve kirküçüncü maddelerinin rapordan çikarilmasini arz ve teklif ederim.

Teklif:
“Egitim süreleri 1 yil okul öncesi egitim, 4 yil temel egitim, 4 yil yönlendirme ve ortaögretime hazirlik egitimi, 4 yil ortaögretim olmak üzere zorunlu egitimin 13 yil olacak sekilde düzenlenmesi.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen