Haber
2011-12-22 06:28:57
Fransa Önce Cezayir’de Isledigi Insanlik Suçunun Hesabini Vermelidir

Türkiye ile Ermenistan arasinda uzun süredir tartisma konusu olan ve nihayetinde tarihçilere birakilmasina karar verilecek bir noktaya gelen sorunun Fransa tarafindan siyasi ranta dönüstürülmeye çalisilmasi son derece çirkindir.

Geçmiste yasanan tartismali bazi olaylarin tarihçiler tarafindan arastirilip gün yüzüne çikarilmasi gerekirken, basta ABD ve Fransa olmak üzere bazi Batili ülkelerin bu yasananlar sebebiyle Türkiye üzerinde ‘soykirim’ seklinde baski kurmak istemesi, kabul edilebilir bir durum degildir.

Kaybolan itibar ve güvenilirliklerini, bazi lobilerden medet umarak kazanma çabasinda bulunmalari, bu kisilerin acinasi hallerinin itirafidir.

Fransa Devlet Baskani Nicolas Sarkozy’nin, Cumhurbaskani Abdullah Gül’ün telefonlarina çikacak yüzü dahi bulamadigi bir ortamda, israrla Türkiye-Ermenistan iliskilerinden ve Ermeni diasporasindan medet umar duruma gelmesi, Fransa’nin Cezayir’de gerçeklestirdigi soykirim ve katliamlari akillara getirmektedir.

Cezayir’de, Fransiz yönetimi altinda 1,5 milyon kisi hayatini kaybetmis, çok sayida kisi de iskence ve kötü muameleye maruz kalmistir. Türkiye’nin Ermenilere karsi soykirim yaptigini devletin en etkin organlariyla iddia eden Fransa, söz kendisine geldiginde soykirim bir yana, olaylardaki sorumlulugunu dahi kabul etmis degildir. Paris hükümetine göre tüm bu olaylar tarihçilere birakilmalidir.

Cezayir Devlet Baskani Abdülaziz Bouteflika, Fransa’nin Cezayir’de sadece insanlara karsi degil, insanlarin kimliklerine ve kültürlerine karsi da bir soykirim uyguladigini dile getirmektedir.

Fransiz iskence teknigi uzmani Emekli Tuggeneral Paul Aussaresses, hatiralarinda en az bin 509 kisiyi yargisiz infaz ettigini itiraf ederken, Cezayirli üst düzey bir idareci olan ve Mayis 1945 Vakfi’nin Baskani Muhammed El Korso, “Fransizlar ve uluslararasi kamuoyu bilmelidir ki, Fransa Mayis 1945’de gerçek bir soykirim islemistir” derken, Cezayir Devlet Baskani Abdülaziz Bouteflika da, “Cezayir, sömürgecilik ve bagimsizlik savasi dönemlerinde islenen tüm bu suçlarin Fransa tarafindan kabul edilmesini beklemeyi hiçbir zaman birakmamistir” seklinde konusurken, kendi geçmisinden kaçan Fransa’nin bu ayiplarini örtemeyecegi bir gerçektir.

“Fransiz yasalari tarafindan taninan soykirimlarin reddi, bir yil ve 45 bin avro para cezasina çarptirilir” ifadesinin yer aldigi söz konusu kanun teklifinin kabul edilmesiyle, ifade özgürlügü diye bir sey kalmayacak, konuyla ilgili düsüncelerini açiklayanlar cezalandirilmis olacaktir. Böylece Fransa, Cezayir’de isledigi insanlik suçuna ‘ifade özgürlügünü ortadan kaldiran ülke olma’ ayibini da ekleyerek tarihteki yerini alacaktir.

Egitim-Bir-Sen olarak, Türkiye ile Ermenistan arasindaki sorunun tarihçilere birakilmasini, basta Fransa olmak üzere, bu sorunu gelecege yönelik planlarina alet etmek isteyen diger ülkelerin kendi isine bakmasini, yapacak isi kalmamissa da, geçmisleriyle yüzlesmesini öneriyoruz. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen