Haber
2008-06-30 06:48:39
Malatya’da Yüz Bin Kisi Haykirdi

Memur-Sen, Hak-Is ve TGTV (Türkiye Gönüllü Tesekküller Vakfi) öncülügünde olusturulan çok sayida gazeteci, yazar, akademisyen ve siyasetçi ile yüzlerce sivil toplum örgütünün de içinde bulundugu Ortak Akil Hareketi’nin düzenledigi Aydinlik Yarinlar Için Demokrasi ve Milli Egemenlik Mitingi yüzbini askin vatandasin katilimiyla Malatya Kernek Meydani’nda yapildi. Mitingin düzenlendigi Kernek Meydani 24 ilden gelen katilimcilari almazken, vatandaslar Fuzuli, Kanal Boyu, Cengiz Topel caddelerine dogru uzanmak zorunda kaldi.

‘Ülkemizde yasanan demokrasi ve özgürlük mücadelesine aktif katilim saglamak, millet iradesini her tür vesayet ve ipotekten arindirmak, toplumdaki her tür inanç, yasam tarzi ve egilimleri esit olarak hukuk güvencesine alacak yeni bir anayasa talebini diri ve canli tutmak.’ amaciyla olusturulan Ortak Akil Hareketi’nin Malatya Mitingi için Kernek Meydani’nda toplanan onbinlerce kisi ‘Darbeye hayir’ diyerek, daha demokratik bir Türkiye istedi. Türk bayraklari ile ‘Ortak Akilla Çiktik Yola Demokrasi Yolunda Vermeyecegiz Mola’, ‘Egemenlik Ne Yarginin Ne de Darbelerindir Egemenlik Kayitsiz Sartsiz Milletindir’ yazili pankartlar açan vatandaslar, ‘Dur De Dur De Darbelere Dur De’, ‘Hemen Simdi Kesintisiz Adalet’, ‘Darbeye Hayir’ seklinde sloganlar attilar. 

Memur-Sen Malatya Il Temsilcisi, Egitim-Bir-Sen Malatya Sube Baskani ve Miting Tertip Komitesi Baskani Sahin Kayaduman’in açilis konusmasiyla baslayan mitingde konusan Memur Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, milletçe sarsintili bir süreçten geçildigini, millete ait makamlardan millete bogucu yakici bakislar atildigini söyledi. "Kayit yok, sart yok egemenlik milletindir demek için buradayiz" diyen Gündogdu, ülkede bir egemenlik krizi meydana getirilmek istendigini belirterek "Bazilari çikip da bu ülkeyi seçkinler yönetecek diyorlar. Bunlarin asil derdi demokrasiye kendilerince sinir koymak. Ancak milletimiz demokrasinin kesintiye ugramasina izin vermeyecek. Olumsuz süreçlere, ortak akil hareketi olarak izin vermeyecegiz. Çünkü milletimiz senaristleri tanimaktadir. Figüranlarin kim oldugunu iyi biliyor" dedi. Milletin iradesinin hâkim olmasi için sivil anayasa istediklerini söyleyen Ahmet Gündogdu, "Darbesiz bir demokrasi istiyoruz. Yasaksiz bir Türkiye istiyoruz. Kizlarimizin geri çevrilmedigi yasaksiz üniversite istiyoruz. 411 ele millet adina saygi istiyoruz. Tarafsiz, bagimsiz yargi istiyoruz" seklinde konustu.

Gündogdu, milletin gelecegine yine milletin karar verecegini belirterek, laikligin Fransa'daki tanimiyla Türkiye'de uygulanmasini istediklerini ifade etti. "Laiklik, inananlari dövmenin sopasi olmamali" diyen Gündogdu, "Kim iktidar olursa olsun ülkeyi biz yönetiriz diyenler var. Millet olarak bu yapiya dur diyoruz. Olusturulmaya çalisilan demokrasi krizine ve darbeli yönetime müsaade etmeyecegiz" seklinde konustu.  

Daha sonra kürsüye gelen Hak Is Genel Baskani Salim Uslu, Türkiye'nin ihtiyacinin olmadigi tek seyin gerilim oldugunu kaydetti. Türkiye için baris ve dayanisma içerisinde olunmasi gerektigini vurgulayan Uslu, "Cumhurbaskanligi seçim sürecinde Türkiye biçak sirtinda bir dönem yasadi. Bugünlerde demokrasinin tehdit, milli egemenliginin tahkir edildigi için buradayiz. Bugün tanidik ve bildik senaryolar yeniden sahneleniyor. Yönetmeden hükmetmek isteyenler var. Anayasanin sinirlari zorlanarak nöbetlese bildiriler yayinlaniyor. Gazeteciler, siyasiler ve halk hizaya sokulmak isteniyor. Bu girisimlerin parlamentonun mesruiyetini tartismaya yönelik oldugunu hayretle izliyorum. Hukukun üstünlügü ve demokratik teamüller yerine ülke, yargiçlar rejimi haline getirilmeye çalisiliyor ve rejim demokratik olmaktan çikarilmak isteniyor. Bu süreç demokratik diyemeyecegimiz kapali bir sisteme dogru ilerliyor. Bu çagda bu miting alaninda biz hala demokrasi ve özgürlükleri ariyor olmamaliydik" diye konustu.  

Sosyolog Nurhayat Kizilkan da mitinge katilanlari sivil itaatsizlige çagirdi. Kazilkan, bu sözcügün manasini ise su ifadelerle anlatti: "Annem bana 'kizim Türkiye'yi sen mi kurtaracaksin ne isin var orada' dedigi için kalktim ve geldim. Annemi dinledim, ona saygisizlik yapmadim ama ben kendi kararimi kendim verdim. Iste sivil itaatsizlik bu."  

Genç Siviller adina konusan Yildiray Ogul ise bugüne kadar yapilan darbelerde milletin hep sessiz kaldigini dile getirerek, bu yapilan miting ve diger faaliyetlerin bundan sonra sessiz kalinmayacaginin bir göstergesi oldugunu söyledi. 

Türkiye Gönüllü Tesekküller Vakfi adina avukat Necati Ceylan da bir konusma yaparak, ülkenin artik darbe istemedigini ve demokrasiden ödün verilemeyecegini dile getirdi.  

Mitingde konusan Ortak Akil Hareketi Koordinatörü Ayhan Ogan ise, ‘Milletin hakimiyeti namusudur, serefidir, haysiyetidir. Kimse milleti hesaba katmadan hesap yapmasin’ dedi. 

Ilki Malatya'da düzenlenen Aydinlik Yarinlar Için Demokrasi ve Milli Egemenlik Mitinglerinin ikincisi 5 Temmuz Cumartesi günü Samsun’da gerçeklestirilecek. Malatya mitingine Adiyaman, K.Maras, Elazig, Diyarbakir, Sivas, S.Urfa, Bingöl, Gaziantep, Batman, Yozgat, Nevsehir, Nigde, Adana, Mardin, Kayseri, Erzincan, Osmaniye, Erzurum, Hatay, Mersin, Tokat, Tunceli, Siirt ve Agri illerinden katilim oldu.


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen