Haber
2016-03-11 07:00:53
Yalçın: Akif gibi bir değer her topluma nasip olmaz

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mehmet Akif Ersoy’un, kardeşlik duygularını canlı ve yaşanır kılarak tefrikaları ortadan kaldırmaya önem veren, bunun ızdırabını çeken biri olarak, yolumuzu bulmaya yardımcı olan deniz feneri gibi olduğunu ifade ederek, “Ellerimizi uzatmalı ve el ele sımsıkı tutunmalıyız. Diri bir canlılık, coşkulu bir kardeşlik için Akif öncü, örnek bir kişiliktir. Böyle bir değer her topluma nasip olmaz” dedi.

 

Eğitim-Bir-Sen’in Arnavutluk/Tiran’da ALSAR Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği “Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu”nun açılışında konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, sözlerine, “Aynı inanç, aynı duygu ve özlemle bir araya geldiğimiz Evladı Fatihan’ın asil, onurlu insanları, yakın-uzak tarihin araya giren sisli, tozlu mesafelerine rağmen bugün en sıcak duygularla birbirini kucaklayan değerli kardeşlerim; Bosna-Hersek’ten, Kosova’dan, Hırvatistan’dan, Makedonya’dan, Sırbistan-Sancak’tan ve Arnavutluk’tan eğitim ve iş birliği anlaşmaları yaptığımız kardeş eğitim sendikalarının başkanları dostlarım, hepinizi, genel başkanı olduğum sendikam, konfederasyonum adına gönülden selamlıyorum. Bugün burada, Eşref Edip’in deyimiyle ‘Aruzun Mimar Sinanı’nı, bizim mana ve istiklâl şairimiz Mehmet Akif’i, ata toprağında sizlerle birlikte anmak, anlamak için bir aradayız. Kendisi bir Arnavut olan Akif’i ata toprağında anmak bizler için tarifi zor duygulu anlar yaşamamıza sebep olmaktadır. Biz burada kendimizi asla bir yabancı, bir misafir gibi hissetmiyoruz, evimizde gibiyiz. Sizler de Türkiye’de aynı duygular içinde yaşayın. Türkiye sizlerin de vatanıdır. Çünkü tarihsel, kültürel olarak ayırmak isteyenlere inat, Türkiye kardeştir, kardeşlik coğrafyasıdır. Türkiye’den, bütün şehirlerimizden sizlere selâm getirdim” diyerek başladı.

Gönül coğrafyamız siyasi sınırlarla daraltılamaz

 

Kardeşler olarak bir ve bütün olduklarını belirten Yalçın, “Türkiye’nin sizleri çok seven insanlarından, sizinle aynı hasreti, aynı özlemi, aynı heyecanı, coşkuyu paylaşan insanlarından kucak dolusu, gönül dolusu selâm ve muhabbet getirdim. Kardeşliğimiz bütün yapay, zorlama sınırları aşmaktadır. Bizim gönül ve kültür coğrafyamız siyasi sınırlarla daraltılamaz. Kalbimiz, aklımız, rüyamız bölünemez. Şarkımız, şiirimiz birdir. Ona olan saygı, hürmet ve teveccühten dolayı, kendisine, babası tarafından, andığımız merhum şairimizin ismi verilen, sendikamızın kurucu genel başkanı Mehmet Akif İnan’ın bir şiirinde dediği gibi, ‘Türkümüz dünyayı kardeş bilendir/Gökleri insanın ortak tarlası’” şeklinde konuştu.

Tarihi ve kültürel bağlarımız bizi gerçek manada kardeş kılmaktadır

 

Tarihi ve kültürel bağlarımızın, geçmişimizin bulunduğunu vurgulayan Yalçın, “O bağlar bizi gerçek manada kardeş kılmaktadır. İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy da bu ortak değerlerimizin en önemlilerinden biridir. Böyle bir değer her topluma nasip olmaz. Onda bizim için çok güzel örnekler vardır. Çağdaşı, şair, eleştirmen ve siyaset adamı Hüseyin Cahit, Akif için, ‘Onun hayatı daha büyük bir şiirdir’ der. O, yer yer şelale gibi çağıldayarak akan, zaman zaman köpürerek kıyılarımızı döven, bazen yıldırımlar gibi çarpan etkili mısraların yazarı olmaktan evvel, cesur, tavizsiz, kararlı ama bir o kadar kibar, ince, nezih kişiliğiyle hayatı bir şiir gibi yaşamıştır. İnandığı gibi yaşamış ve yazmış, yazdığı gibi yaşamış ve inanmıştır. Onunla ne kadar iftihar etseniz, ne kadar iftihar etsek azdır” diye konuştu.

Akif, yolumuzu bulmaya yardımcı olan deniz feneri gibidir

 

“Öyle şahsiyetler vardır ki, bakışları, görüşleri, ahlakî tutumları belli bir zaman ve mekânla sınırlanamaz. Onlar, sahip oldukları değer ve düşüncelerle, sadece ait oldukları iklimler için değil, bütün insanlığın izlemesi gereken örnek şahsiyetlerdir. Her türlü dar bakışların, ideolojilerin, politikaların üstünde, üzerinde kuşatıcı, birleştirici, ilham verici, ufuk açıcı, cesaretlendirici karaktere sahiptirler. Gösterdikleri istikamet, en karışık, en karanlık zamanlarda bile bizler için aydınlık ufuklar oluşturur” diyen Yalçın, “Akif, iman ve fazilet etrafında birleşmemize, kardeşlik duygularımızı canlı ve yaşanır kılarak tefrikaları ortadan kaldırmaya önem veren, bunun ızdırabını çeken biri olarak, yolumuzu bulmaya yardımcı olan deniz feneri gibidir. O, dinin birleştirici, bütünleştirici mahiyetine vurgu yaparak ahlaklı, faziletli, muttaki yaşamaya dikkat çeker, buna önem verir: ‘Ne irfandır veren ahlaka yükseklik, ne vicdandır/Fazilet hissi insanda Allah korkusundandır’” ifadelerini kullandı.

 

El ele vermeliyiz

 

Mehmet Akif’in savunduğu, uğruna bütün bir hayatını adadığı yüksek manevî değerlerin, ışıltısını kaybetmeksizin bugün de yolumuzu aydınlattığını kaydeden Ali Yalçın, “Bugün, dünyayı savaşların, işgallerin, terörün kıskacına sürükleyen; zulüm, irfan, ahlak ve fazilet eksikliği, daha da önemlisi Allah korkusunun olmayışıdır. Politik demeçler ve zihin gurultularının tersine, bugün Suriye’den Filistin’e, Arakan’a kadar insanların, savaşlar, terör ve gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi sebeplerle kan, gözyaşı ve ızdırap içinde hayat sürmelerinin, öldürülmelerinin, mülteci durumuna düşürülmelerinin ana sebebi, karar verici konumda olanların Allah’tan korkmamasıdır. Ellerimizi uzatmalı ve el ele sımsıkı tutunmalıyız. Gönlümüz, kalbimiz birbirine yakın durmanın sıcaklığıyla ısınmalı, canlanmalıdır. Diri bir canlılık, coşkulu bir kardeşlik için Akif öncü, örnek bir kişiliktir” dedi.

Hatırlamamız gerekenleri asla unutmayacak, unutturmayacağız

 

400 bin üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük sendikası Eğitim-Bir-Sen ve 1 milyona yaklaşan üye sayısıyla yine Türkiye’nin en büyük konfederasyonu Memur-Sen olarak, bu asil, onurlu, kişilikli duruşu çok önemsediklerini belirten Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu anlamda bizim sendikacılığımız bir duruş sendikacılığıdır. Sendikamızın ilk kuruluş aşamasından beri ruh ve irfan dünyamızı şekillendiren değerlere her zaman duyarlı olduk, olmaya da devam edeceğiz. Hatırlamamız gerekenleri asla unutmayacak, unutturmayacağız. Bugün Mehmet Akif gibi hayatî ölçüde önemli bir değeri, ata yurdunda, sizlerle anmanın temel gerekçesi budur. Bu duygularla, kardeşler, akrabalar olarak, aynı kültür ve medeniyetin çocukları, aynı ailenin fertleri olarak hasret gidermek için geldik. Akademisyen, sanatçı, fikir adamı, yazar olarak hepsi birbirinden değerli konuklarımız müstesna şairimiz üzerine konuşacaklar. O nedenle, ben doğrudan onunla, onun hayatı, kişiliği, mümtaz şahsi özellikleri, güzide insan yanı, şairliği, fikir ve idealleri, İslâm anlayışı, ümmetin içine düştüğü bunalımlar ve önerdiği çıkış yolları üzerine ayrıntılı konuşacak değilim. Sendika olarak, bundan yaklaşık bir ay önce Türkiye’de büyük bir teşkilat buluşması gerçekleştirdik. Bugün burada olan 6 ülkeden sendikacı dostlarımın da aralarında olduğu 14 ülkeyle eğitim ve iş birliği anlaşmaları yaptık. Biz o gün sendikal dayanışmanın önemine inandığımız için yaptığımız iş birliklerini hayata geçireceğimizi söylemiştik. Bir ay gibi kısa bir sürede, yaptığımız anlaşmaları hayata geçirmenin ve ülkemizde bir arada olduğumuz sendikacı dostlarımla yeniden burada da bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Bir başka ülkede yeniden sendikalarımızı bir araya getirmenin tarif edilmez mutluluğunu yaşıyorum. Ayrıca Mehmet Akif’in Arnavutça basılan ‘Safahat’ının kardeş sendikalarımız aracılığıyla Kosova, Arnavutluk ve Makedonya’da öğretmenlere dağıtılacak olmasının önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sadece maddi kazanımları amaçlamayan sendikacılığımızın, tarihsel, kültürel değerlerimize önem veren anlayış ve sorumluluğu gereği olarak, bu sempozyumu düzenledik. ALSAR Vakfı ile müşterek bir çalışma yaparak, yetim kardeşlerimizle kucaklaştık. İşte şimdi hepimizin ortak değeri olan Mehmet Akif Ersoy’u anmak için buradayız. Umarım bu buluşmamız, birlikte yapacağımız daha güzel çalışmalara sebep olur.”

Gurra: Saygınlığın Arnavutluk’ta da gösterilmesi lazım

 

ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra ise, sempozyumun düzenlenmesindeki amacın, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri hakkında insanları aydınlatmak olduğunu dile getirdi.

 

Arnavutluk kamuoyunun, Ersoy hakkında fazla bilgiye sahip olmaması nedeniyle böyle bir sempozyumun düzenlenmesinin kararlaştırıldığını belirten Gurra, sempozyumun iki ülkenin kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine de katkıda bulunacağını kaydetti.

Arnavutluk ve Türkiye’nin çok önemli şahsiyetler yetiştirdiğini, bunlardan birinin de Mehmet Akif Ersoy olduğunu söyleyen Gurra, “Ersoy, Türk edebiyatının önemli yazarlarından ve İstiklal Marşı’nın yazarıydı. Türkiye’de sahip olduğu saygınlığın Arnavutluk’ta da gösterilmesi lazım. Arnavut toprakları parçalanmak istendiği zaman kendisi ‘Ben Arnavut’um’ şiirini yazmıştı. İnanıyorum ki bu sempozyum aracılığıyla bu büyük şahsiyetin geçmişi ortaya çıkarılacaktır. Arnavut tarihçiler tarafından yapılan araştırmalar, Mehmet Akif’in hayatına dair önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Bağcılar Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı 16 dakikalık belgeselin gösterimi yapılırken, katılımcılara, Eğitim-Bir-Sen’in çevirisini yaptığı Safahat’ın Arnavutça basımı hediye edildi.

Daha sonra, Mehmet Akif Ersoy sergisinin açılışı yapıldı.  




MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen