Haber
2008-08-28 06:49:04
Dogu’da Görev Yapan Ögretmene Bölge Tazminati Verilmeli

Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, tercih edilmedigi için ögretmen sikintisi yasanan Dogu ve Güneydogu’da görev yapacak egitim çalisanlarina ‘Bölge Tazminati’ verilmesi önerisinde bulundu.

 

Etyemez, “Bu bölgeleri, görev yapacak ögretmen açisindan daha cazip hale getirmemiz lazim. Onun için de buralarda çalisacak tecrübeli ögretmenlerin ücretinde bazi iyilestirmeler yapilmasi gerekir diye düsünüyorum. Bu da, ögretmen açigini asgari seviyeye düsürecektir” dedi.

 

Yeni egitim-ögretim yili dolayisiyla SES TV’nin canli yayinina katilan Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, egitim çalisanlarinin içinde bulundugu sikintilari anlatti.

 

Konusmasinin basinda, toplu görüsmelerde çalisanlarin masaya getirdigi taleplere deginen Etyemez, insanca yasamak için en düsük memur maasinin 1301 YTL olmasi gerektigini kaydetti.

 

Ek Ödemeler Sonucunda Binlerce Milli Egitim Çalisani Magdur Edildi

Açiklanan Ek Ödeme Kararnamesi ile Milli Egitim Bakanligi’ndaki binlerce çalisanin magdur oldugunu ifade eden Etyemez, “Daha önce denge tazminatindan yoksun birakilan egitim çalisanlarindan Il Milli Egitim Müdür Yardimcilari, Sube Müdürleri, Egitim Uzmanlari, Müfettisler, Sefler ile Milli Egitim Bakanligi Merkez Teskilati’nda, Talim ve Terbiye Kurulu’nda olusturulan çesitli komisyonlarda, Il Milli Egitim Müdürlükleri bünyesinde olusturulan komisyonlarda ve projelerde görevlendirilen ögretmenler ek ödemeden de mahrum birakilmistir. Bu kararname ile amir memurundan daha az ücret alacak duruma düsürülmüstür. Sube Müdürü ve Il Milli Egitim Müdür yardimcilarinin, amiri olduklari çalisanlarindan 350-400 YTL daha az ücret almasi söz konusu olmustur. Bunun düzeltilmesi için Bakanlik nezdinde girisimlerde bulunduk. Bu garabetten bir an önce dönülmesini istiyoruz” seklinde konustu.

 

Bir Yigin Sorun Bizi Bekliyor

“Yeni dönemde, egitim çalisanlarini, egitim sistemimizden kaynaklanan sorunlar yumagi bekliyor” diyen Etyemez, sunlari dile getirdi:

 

“Verilecek egitimin niteligi açisindan egitime ayrilacak kaynak sikintisi, derslik yetersizligi, bölgelerarasi ögretmen açigindaki farklar, okullarin ödenek ve hizmetli ihtiyaci, kalite seviyesinin yükseltilememesi, egitimin ezberci ve sinavda soru çözmeye endeksli halde olmasi; egitimi verecek ögretmen açisindan, ögretmenlerin özlük haklari, ögretmen açigi, yönetici atamada yasanan kaos, sözlesmeli ögretmenlik gibi birçok sorun önümüzde duruyor.  Kisacasi ilkögretimin, ortaögretimin ve yüksekögretimin birbirinden etkilenen pek çok sorunu mevcuttur.”

 

Katsayi Adaletsizligine Son Verilmeli

Haksiz, adaletsiz katsayi uygulamasinin hala çözüme kavusturulamadigini belirten Etyemez, ÖSS’de meslek liselilerin aleyhine uygulanan katsayi engeli nedeniyle söz konusu okullarin ögrenci sayisinin giderek düstügünü, düz liselerin kapasitesinin ise sagliksiz sekilde arttigini kaydederek, “Bu engel kaldirilmalidir. Katsayi engelinin aksine meslek liselerinin tesviki için ilave puanlar verilmelidir” görüsünü dile getirdi.

 

Idarecilerin Derse Girme Zorunlulugu Kaldirilmali

Okul idarecilerinin zorunlu olarak 6 saat derse girmelerinin idari islerin aksamasina yol açtigini, bu nedenle yeniden 6 saat derse girme zorunlulugu yerine, ‘ögretmenlerin ders yükü gözönüne alinmak suretiyle 6 saate kadar derse girebilir’ seklinde degisiklik yapilmasi gerektigini anlatan Halil Etyemez, “Ek ders ücreti, sadece derse giren ögretmene verilmeli, diger yöneticilere ‘yöneticilik tazminati’ ödenmelidir” ifadelerini kullandi.

 

Bölge Egitimci Açisindan Cazip Hale Getirilmeli 

Dogu ve Güneydogu bölgelerinin tercih edilmemesinden kaynaklanan ögretmen açiginin giderilmesi yönündeki önerisinin sorulmasi üzerine Etyemez, “Bu bölgeleri, görev yapacak ögretmen açisindan daha cazip hale getirmemiz lazim. Oralarda çalismanin özendirilmesi gerekir. Yeni mezun olan ögretmenler yerine daha tecrübeli, birikimli, uzman ögretmenlerin bölgede görev yapmasi birçok sikintiyi çözecektir. Onun için de buralarda çalisacak olanlara ‘Bölge Tazminati’ verilmesinin daha faydali olacagini düsünüyorum. Bu da, ögretmen açigini asgari seviyeye düsürecektir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Etyemez, egitimde yasanan diger sorunlardan bazilarini ise söyle siraladi:

-Yönetici atama konusundaki kaos sürüyor. 30 bin civarinda idareci vekaleten görev yapiyor. Bu konuda sinav esasli, liyakata dayali bir yönetmelik hazirlanmalidir.

-Uzman Ögretmen sinavi 2005’te bir defa yapildi ancak devami getirilmedi, Basögretmen sinavi ise hala yapilmadi.

-Okullardaki kantinler ciddi bir sekilde kontrol edilmeli, ögrenci sagliginin güvence altina alinmasi için gida ve fiyat denetimi yapilmalidir.

 

  Video görüntüsü için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen