Haber
2008-05-06 06:48:17
Gençlerimize ÖSS'de Basarilar Diliyoruz

         Üniversiteye giris için düzenlenen Ögrenci Seçme Sinavi (ÖSS) 15 Haziran Pazar günü yapiliyor. Sendika olarak, ortaögretimden yüksek ögretime adim atacak gençlerimize  simdiden basarilar diliyoruz.

Bu yil kontenjanlarin artirilmasi nedeniyle sanslarinin geçen yillara göre daha yüksek oldugunu hatirlatarak, sinava daha rahat girmelerini, kendilerine güvenmelerini, zamani iyi kullanmalarini öneriyoruz. Bu sinav milyonlarca gencimizin gelecegini belirleme sinavi ve gençlerimiz için çok önemli. Bu günde velilerimize de büyük sorumluluklar düsmektedir.

           Velilerimizin sinav stresi çeken gençlerimize anlayisli davranmalari ve yalniz birakmamalari gerekmektedir. Valiliklerin ve Belediyelerin gürültü kirliliginin önlenmesi, gençlerimizin ulasiminin kolaylikla saglanmasi, saglik sorunu yasayan ve engelli ögrencilerimizin rahat bir sinav geçirmesi için gerekli tüm tedbirleri almalarini bekliyoruz.

           Sinav vesilesiyle kafa karisikligina sebep olan bir hususa dikkat çekmek istiyoruz. YÖK Baskani, “ÖSS sisteminin 2009 yilindan itibaren degisecegini” söylerken, ÖSYM Baskani “sistemin 5 yil daha degismesinin mümkün olmadigini” söylüyor. Bu kafa karisikliginin önceden beri söyleye geldigimiz YÖK, ÖSYM ve Milli Egitim Bakanligi’nin esgüdüm halinde çalismamasindan kaynaklandigini düsünüyor, kisa zamanda bu koordinesizligin giderilmesi gerektigine inaniyoruz. Ülke kalkinmasina büyük zararlar veren katsayi adaletsizliginin kaldirilarak ÖSS’ye giriste firsat esitligi saglanmalidir. 

Yeni üniversiteler kurulmali,  personel maaslari iyilestirilmeli 

 Bu yil birçok lise mezun vermiyor. Dolayisiyla ÖSS’ye girecekler arasinda lise son siniflarin orani çok düsük. Sinava gireceklerin sadece 280 bini lise son sinif ögrencisi. Geçen sene bu rakam 800 bindi. Bu yil toplam 1 milyon 643 bin aday üniversite sinavi için basvururken, bunlarin 1 milyon 530 bini sinava girecek, 115 bini sinavsiz geçisten yararlanacak. Geçen yil devlet üniversitelerinin kontenjani 372 bin, vakif üniversitelerinin ise 43 bindi. Bu yil devlet üniversiteleri 460 bin, vakif üniversiteleri 64 bin ögrenci alacak. Ancak kontenjanlardaki 119 bin artisa ragmen  1 milyon 6 bin ögrenci herhangi bir üniversiteye yerlestirilemeyecek ve açikta kalacak.

Sendika olarak, kontenjanlarin artirilmasini ve yeni üniversitelerin kurulmasini destekliyoruz, ancak yeterli bulmuyoruz. Bugün yeni kurulan üniversitelerle toplam üniversite sayimiz 127’ye ulasmis, ancak bu sayi nüfus  kriterine göre AB ülkelerinin çok gerisindedir. Dolayisiyla bir yandan kurulan üniversitelerin teknik alt yapisi, akademik kadrosu, bilimsel üretim kapasitesi artirilirken, diger yandan yeni üniversiteler, özellikle ihtisas üniversiteleri kurulmalidir. Ayrica üniversitelerde çalisan akademik ve idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarinin iyilestirilmesini talep ediyoruz. Akademik kadrolarin maaslari  bilimsel üretimlerini engelleyecek, geçimlerini bile zor saglayacak bir noktadadir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen