Haber
2024-05-14 12:00:19
ÖĞRETMEN ATAMALARINDA
MÜLAKAT UYGULAMASINI YARGIYA TAŞIDIK

14.05.2024 tarihli ve 32546 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile öğretmenliğe atamaya esas sözlü sınav başarı puanı KPSS puanının yüzde 50’si ile sözlü sınavdan alınan puanın yüzde 50’si alınarak belirlenmiştir. 

 

Kamu vicdanında karşılığı olmayan, ürettiği sosyal maliyet telafi edilemeyen, öğretmen adayından çok mağdur üreten mülakatla öğretmen atama hatasının hâlâ devam ettirilmesinin kabulü ve izahı mümkün değildir. 

 

Öğretmen istihdamında sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, süreçleri ve sonuçları itibarıyla sorunlu, çözüm yerine sorun üreten bir istihdam türü iken bir de bu sürecin mülakat yoluyla sürdürülmesi, eğitim-öğretime zarar vermekte, kamuya olan güveni aşındırmakta, kamu vicdanını yaralamakta ve adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır.

 

Bugüne kadarki uygulamalar göstermektedir ki öğretmen atamalarında mülakat, öğretmen adayının mesleki bilgi ve mesleki yeterlilik düzeyini ölçmeyi öncelememekte, adayın öğretmenlik mesleğine uygunluğunu ve yetkinliğini değerlendirememekte, öğretmen yeterliliklerinin ve eğitim-öğretimin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunamamaktadır. Bunun üzerine, bir de sürecin şeffaf ve denetlenebilir bir tarzda yürütülememesi, gerçekte mülakatın istenen amacı sağlamadığını, başlı başına bir sorun alanına dönüştüğünü ortaya koymaktadır. 

 

Mülakatın, kamu vicdanını yaralayacak ve kamu yönetiminin hukuk devletine bağlılığını sorgulatacak tarzda bir ‘aday eleme aracı’ olarak algılandığı göz önünde tutularak öğretmen adayının mesleğe yetkinliğini ve yeterliliğini tespit etmek amacını karşılamadığı görülmelidir. 

 

Öğretmen seçiminin mülakatla yapılması, yapılan mülakatlar çerçevesinde adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilememesi, yıllarca emek vererek okumuş ve birçok yazılı sınavdan geçmiş, bu suretle yetkinliğini ve yeterliliğini fazlasıyla ispat etmiş öğretmen adaylarının farklı komisyonlarca mülakatla elenmesi adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır. 

 

Eğitim-Bir-Sen olarak her platformda, öğretmen atama sürecinde mülakatın yersiz ve gereksiz bir atama prosedürü olduğunu, hiçbir amaca hizmet etmediği gibi öğretmenlik mesleğine somut hiçbir katkısının olmadığını defaatle ifade ettik. 

 

Maşeri vicdanı yaralayan, hakkaniyet kıstasları tartışmaya açık sözleşmeli öğretmenlik istihdamı uygulamasına da, bunun yolu olan mülakatla öğretmen alımına da karşı olduğumuzu, bu uygulamanın sona erdirilmesi zorunluluğunu bir kez daha dile getiriyoruz. 

 

Söz konusu düzenlemeye karşı Danıştay 2. Dairesi’nin 2024/1722 Esas sayılı dosyasında açtığımız davayla, sözleşmeli öğretmenlik istihdamında mülakata ilişkin 652 sayılı KHK’nin ek 4. maddesinin Anayasa Mahkemesi’ne götürülerek iptali ile Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik’in 12. maddesine eklenen 5. fıkradaki “Sözlü sınav...” ibaresi ve “...ile sözlü sınavdan alınan puanın %50’si...” ibarelerinin iptalini talep ettik. 

 

Dava dilekçesine ulaşmak için buraya tıklayın.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen