Haber
2011-10-19 06:43:49
Yeni Anayasa Sart, Siyaset Kurumu Mazeret Aramamali

Yeni Anayasa Sart, Siyaset Kurumu Mazeret Aramamali



Yeni Anayasa Sart, Siyaset Kurumu Mazeret Aramamali

Memur-Sen tarafindan düzenlenen Uluslararasi Anayasa Kongresi, ikinci gün yapilan çalismalarla tamamlandi. Kongreye Basbakan Yardimcisi Besir Atalay ve Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik katildi.

 

Besir Atalay, siyaset kurumunun mazeret üretmemesi ve yeni anayasa sürecinden kaçmamasi için sivil toplumun baski kurmasini isterken, Faruk Çelik ise, yeni anayasa yapiminin sart oldugunu, yamalarla bu isin olmayacagini söyledi.

 Atalay: Siyaset Kurumuna Baski Yapin

  Uluslararasi Anayasa Kongresi’nde konusan Basbakan Yardimcisi Besir Atalay, Memur-Sen’in toplumsal sorunlara katki sunma adina yaptigi çalismalari takdirle karsiladiklarini, bugün yapilan kongrenin de bunun örneklerinden biri oldugunu kaydetti. Memur-Sen’in, referandum öncesi alana çikarak demokratiklesmeye katkisini sundugunu ifade eden Atalay, “Memur-Sen’i yeni anayasa yapimi sürecinde yine öncü rol oynamasindan ve hazirladigi ‘Anayasa Arastirmasi’ kitabindan dolayi tebrik ediyorum. Yeni Anayasa’da toplumun bütün taraflarinin katkisinin yer almasi çok önemlidir. Yeni anayasa platformunu, kroniklesmis birçok sorunun çözümü için önemsiyoruz. Milletin anayasasi olmasi için herkesin katki vermesi ve önerilerini sunmasi gerekiyor” dedi. 

  Anayasa çalismalarinin TBMM’nin isi oldugunu hatirlatan Besir Atalay, vatandasin ve sivil toplum örgütlerinin katkilarini almak için gerekli mekanizmanin kurulacagini bildirdi. Memur-Sen’in yaptigi çalismanin, bu katki açisindan önemli oldugunu belirten Atalay, “Bu süreçte, bir toplantiyla yetinmeyin. Sonuna kadar aktif olun. Siyaset kurumuna baski yapin, baskinizi sürdürün. Hiçbir parti yan çizemesin. 12 Haziran öncesi bütün partiler, seçim vaatlerinin basina yeni anayasayi koydular. Kimse, simdi bahane aramasin. Yillar sonra, Türkiye kendi sivil anayasasina kavussun. Partiler, degisik bahanelerle bu firsati heba etmesin” seklinde konustu.

  

 Çelik: Yeni Anayasa Sart, Yamalarla Bu Is Olmaz

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Türkiye’nin yeni anayasa yapma konusunda tarihi bir firsat yakaladigini, bu firsatin kaçirilmamasi gerektigini söyledi. TBMM’nin yapisi ve toplumdaki mutabakatin mazeret üretmeyi ortadan kaldirdigini dile getiren Çelik,  söyle konustu:

“Gerçek ortada; degisikliklerle, yamalarla bu is olmaz. Yeni bir anayasa yapmaliyiz. Sivil toplum kuruluslariyla, TBMM ile, toplumun her kesimi ile bunu yapmaliyiz. Asrin çivilerini sökmek kolay olmuyor. Millet, herkese mutabakat içinde olmayi söyledi. Bir araya gelmeyene, hesabini millet sorar. Mutabakat masasinin etrafina oturanlar, sabirla bu isi yapmalidir.”

‘Nasil bir anayasa’ sorusuna, bilim insanlarinin katkisinin önemli oldugunu ifade eden Bakan Çelik, “Bugün bilim insanlarimizin öncülügünde aydinlik yarinlara gidecegiz. Toplumun nasil bir anayasa istedigine ve anayasanin nasil olmasi gerektigine yönelik talepler dikkate alinmalidir” diye konustu.

 

Bakan Faruk Çelik, ‘nasil bir anayasa olmali’ konu basliginda ise, yeni anayasanin; darbeci zihniyete Fatiha okumasi, 30 yillik kaybi telafi etmesi, dünyadaki degisimi takip etmesi, Türkiye’nin dinamizmi ve gelismesine uyum saglamasi, gelisen ve lider ülke olma yolundaki Türkiye’nin bu hedeflerine uygun olmasi; dert olan degil, dert çözen bir anayasa olmasi, sade ve kisa olmasi, erkler arasi rekabet yerine isbirligini tesis etmesi, erklerin görev alanlarini net olarak tanimlamasi, herkese sözünü dinletecek kudrette olmasi, milletin degerleriyle barisik olmasi, kimseye imtiyaz tanimamasi, çalisanlarin geçmise yönelik kazanimlarini korumasi gerektigini vurguladi. 

 

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu’nun sözlere de deginen Bakan Çelik, “Bizim bir kirmizi çizgimiz yok. Memur sendikalarinin grevli toplu sözlesme istegi her zaman söyleniyor. Ancak, bu yöndeki en büyük baski ve istegin özellikle Memur-Sen’den geldigini belirtmek isterim. Sendikali olamayan kamu görevlileriyle ilgili açilim ve degisime açigiz. Bu yönde gerekli adimlari attik. Atmaya da devam edecegiz. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapisi konusunda, 5 arti 5 seklindeki bir yapiya kimin baskanlik edecegi konusunda anlasma saglanamadi. Bu heyete kimin baskanlik edecegine yönelik karar, Bakanlar Kurulu’ndan çikacak. Bu haftaki Bakanlar Kurulu’ndan böyle bir karar bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

 

Gündogdu: Bagimsiz Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Istiyoruz

Açilis konusmasini yapan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Memur-Sen’in kamu çalisanlari için toplu sözlesme ve grev hakkiyla, siyaset yasaginin kaldirilmasini israrla takip ettigini kaydederek, “Toplu sözlesmeyi aldik, yasasini bekliyoruz. Sirada grev hakkimiz ve kamu görevlilerine getirilen siyaset yasaginin kaldirilmasi var” dedi.

 

4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu ile ilgili çalisma yapildigini hatirlatan Gündogdu, anlasilamayan konular içinde yer alan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun teskilinde bagimsiz bir yapi istediklerini söyledi. Isçi sendikaciligindaki Yüksek Hakem Kurulu gibi bir olusumu asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Gündogdu, Kamu Isveren Kurulu’nun bazi üyelerinden Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun baskaninin Bakanlar Kurulu tarafindan atanmasi gibi istekler duyduklarini belirterek, “Bu olay, bir futbol maçiyla benzestirirsek, su sekilde: Dün oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçina, Trabzonspor’un teknik direktörünü veya Bursaspor’un bir yöneticisini hakem atamaya benziyor. Biz 11 kisilik bagimsiz bir yapi önermistik. Bu önerimizin halen arkasindayiz” diye konustu.

 

Türkiye’nin, altina imza attigi uluslararasi anlasmalarin geregini yerine getirmesi gerektigini kaydeden Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Dünyanin birçok ülkesinde hakim, asker, savci sendikali olabiliyor ama bizde Genelkurmay, Milli Savunma Bakanligi, TBMM ve Emniyet Genel Müdürlügü’ndeki sivil personel bile sendikali olamiyor. Bu ayiplardan bir an önce kurtulmaliyiz.”

 

Yaptiklari ‘Uluslararasi Anayasa Kongresi’ ile 74 milyonun gelecegine isik tutmak istediklerini anlatan Gündogdu, toplumdaki uzlasi ve mutabakat karsisinda, TBMM’nin mazeret arayamayacagini ifade etti. Yüzde yüz uzlasinin mümkün olmayabilecegini dile getiren Gündogdu, “Evrensel hukuk, yargini çift basliligindan kurtulma, yarginin bagimsizligi gibi konularda uzlasilabilir. 1921 Anayasasi’ndan sonra milletten uzaklasan sistem, 12 Eylül referandumu ile yeniden millete döndü” seklinde konustu. 

 

Anayasanin her sorunu çözmesine yönelik bir beklentileri olmadigini söyleyen Gündogdu, “Ayakbagi olmasin, milleti siniflandirmasin, ötekilestirmesin, sorun üretmesin, Türkiye’yi geride birakmasin. Abilik yaptigini söyledigimiz Türkiye, halen kendi anayasasini yapamiyor. Evde kendi basini baglayamayip, dügünde gelin basi baglar konumundan kurtulmamiz gerekir” degerlendirmesinde bulundu.

4 ve 5. Oturumlar Gerçeklestirildi

4. Oturum Baskanligi’ni Prof. Dr. Sacit Adali’nin yaptigi, “Yeni Kurumsal Yapilar ve Temel Tercihler” konulu panele, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. Servet Armagan, Prof. Dr. Kurt Graulich, Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, Prof. Dr. Mehmet Merdan Hekimoglu konusmaci olarak katildi.

 

Oturum Baskanligi’ni Dr. Murat Yilmaz’in yaptigi kongrenin 5. ve son oturumunda ise, “Kongrenin Medya Gözüyle Degerlendirilmesi” konusu ele alindi. Konusmaci olarak panele katilan Zaman Gazetesi’nden Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Star Gazetesi’nden Prof. Dr. Mehmet Altan,  Bugün Gazetesi’nden Prof. Dr. Vedat Bilgin, Sabah Gazetesi’nden Mahmut Övür ve Taraf Gazetesi’nden Melih Altinok iki gün süren kongreyi medya gözüyle degerlendirdi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen